Сирийски ковач поправя без пари символите на София

Възстановява оградата на "Цар Освободител", но не за гражданство
Обновена: 2 юли 2012 14:50 | 2 юли 2012 11:52,
117
Сирийски ковач поправя без пари символите на София
Сириецът Самар се грижи за реставрацията на оградата на паметника "Цар Освободител" от два месеца. Снимка: Facebook

Сирийски ковач без българско гражданство поправя безвъзмездно символите на родната свобода и памет.

Самар, който е у нас от 14 години и отглежда 4 деца в София, изчуква декоративната ограда и стилизираните метални цветя, обграждащи паметника "Цар Освободител“ срещу сградата на Народното събрание.

За възстановяването на някои от елементите той дори се обърнал към Столична община и потърсил услугите на реставратор.

Сириецът разкри това и преподаде урок по българщина пред камерата на BTV. Категоричен е, че безвъзмездният му труд на жълтите павета не преследва користни цели – да получи гражданство и признание.

„Имам достатъчно работа, поправям и мебел. Правя го от любов към ковачеството, от любов към желязото. Но най-вече заради свободата, а паметникът на "Цар Освободител" символизира именно нея.

Трябва да се гордеем с историята. И себе си включвам в това число, защото пия водата на България, ям хляба на България. Тук отглеждам децата си – син, който ще правя ковач, но от модерните, и три дъщери“, заяви Самар.

Той се надява, че с утихването на размириците и военните действия в родината му ще може да бъде решен въпросът с българското му гражданство.

Сърцатият ковач приема с усмивка факта, че всеки ден стотици преминават покрай паметника на "Цар Освободител", но не им правят впечатления пораженията по оградата. Поправя последствията както от автомобилни произшествия, така и от хорска простотия.

Без да се хвали, признава, че за реставрацията се изискват майсторски умения, а в София сега почти не се намирали колеги от неговата класа.

Сириецът вече е успял да зарази и други, които ще му помогнат с апаратура и сила да завърши в работилница някои елементи, тъй като ще работи с горелки в жегата.

„Паметникът показва славата на историята, подсеща ни да я пазим. Той обаче онагледява и майсторлъка на старите българи. Трябва да се опитаме да бъдем като тях, да се учим на занаят и патриотизъм“, прикани на чист български език Самар. 

Паметникът на Царя освободител, наричан още Паметник на освободителите, е един от най-внушителните паметници в София, издигнат в чест на Освобождението на България през 1878 година, в израз на признателността на българския народ към руския народ в лицето на руския император Александър II и като символ на българската свобода.

Намира се на столичния булевард „Цар Освободител“ на площад „Народно събрание“ с лице към сградата на българския парламент.

Паметникът е едно от големите постижения на прочутия флорентински скулптор Арнолдо Дзоки. Италианецът печели конкурса за проект, обявен в края на 19 век по инициатива на Върховния поборническо-опълченски комитет, в конкуренция с близо 90 скулптори от 15 страни. Инженерно-техническото изпълнение на паметника е поверено на инж. Христо Станишев.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
4
 
14
 
! Отговори
Стамен преди 11 години
Нямам думи докато столична община се занимава с глупости този най главен паметник на страната,защото свободата е най важна се руши и е в критично състояние,и един чужденец ни натри носа на всички.Кой писател беше казал преди 100г.-не народ а ***..................
31
3
 
43
 
! Отговори
Maks преди 11 години
Жеста на този човек е достоен за уважение и за пример за всички нас ! Какво правим ние гражданите на тази страна за да е хубава и подредена тя, за да са ни чисти, красиви и поддържани паметниците. Този човек е по-голям българин от много от нас , включително и от МЕН ! Въпросът е дали ще се поучим и дали ще променим мисленето си.
30
3
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Паметникът е признание към руския цар Александър II. Скулпторът му е Арнолдо Дзоки. А сега един сирийски ковач иска да го реставрира. А иначе ние българите се бием в гърдите какви патриоти сме и колко милеем за българското....Извода е ясен.
29
3
 
7
 
! Отговори
до 15 преди 11 години
Без да омаловажавам законите на България - хора като морално заслужават гражданство много повече от теб, чиято единствено значима постъпка е да ака в българска тоалетна и да се радва на резултата.
28
1
 
35
 
! Отговори
sante_dog до 15 (21) преди 11 години
Доколкото разбрах от репортажа човека си е ходил до общината и са му разрешили да реставрира паметника (оградата на паметника!). Даже са му предали частите от оградата който са били откъснати и паднали но все пак запазени и прибрани. Така че човека не е толкова зле че да започне да прави нещо по паметника на цар Освободител без да е поне говорил с преставителите на общината които отговарят за паметниците. И освен това едно голямо БРАВО за труда. Мен мн ме зарадва като го гледах сутринта
27
1
 
43
 
! Отговори
сволачЪТ преди 11 години
браво на човека... ям хляба на българия и пия водата на българия. Той е българин много повече от някои *** които си мислят че са българи
26
8
 
18
 
! Отговори
доброволец преди 11 години
Утре взимам една метла и една кофа и отивам благотворително да почистя фоайето на столична община, това на президентството, и канцеларията на Цецка Цачева. Само някой полицай да посмее да ме спре, ще се оплача на телевизията.:)))
25
0
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Де да имаше такива българи и в Народното събрание - да работят "на ползу роду"...
24
11
 
7
 
! Отговори
до 18 преди 11 години
Не бе, селски, казвам, че може да се приеме че този човек реставрира паметника незаконно, ако няма писмен договор с общината и съответните ни държавни служби, отговарящи за паметниците, за благотворително реставриране на тоя конкретен обществен обект.А дали следи своите, отсядащи в хотела, дали се бъхти за гражданство или за общинска служба е маловажен въпрос. Важното е преди инициативата си дали е счел за нужно да направи всички законни постъпки за разрешение И и дали тя не е нечия ПР поръчка.
23
4
 
38
 
! Отговори
Пламена преди 11 години
Един сириец не само ни преподава българщина, но и доброволен труд - за благото на обществото. Това си е реклама на професията му - колко хора сега нучиха за него! Браво за идеята и за труда му!
22
1
 
35
 
! Отговори
тим преди 11 години
един сириец ни преподава българщина...срам!
21
3
 
23
 
! Отговори
димо преди 11 години
рядко вече могат да се видят подобни хора!
20
3
 
15
 
! Отговори
до 15/21 преди 11 години
И какво толкова ще наблюдава точно там, бе, гений. Ще гледа най-много как и къде спират колите.Другото, в което няма никаква, ама никаква логика ако ДЕЙСТВИТЕЛНО беше шпионин, е че е оповестил какво прави ПО МЕДИИТЕ.?!??!?!??!???? То бива да си тъпан, ама чак пък толкова...
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
За мрънкачите, хейтърите и конспираторите-помислете си вие направили ли сте някога нещо друго, освен за собствения си Г.ъз?! Пича има моите уважения. Браво!
18
1
 
27
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Браво на човека, да е жив и здрав!
17
2
 
10
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Според теб трябва да се възложи "обществена поръчка", а някой да усвои едни пари, а? Много си "умен", брато!
16
0
 
7
 
! Отговори
bravo преди 11 години
bravo na 4oveka, da e jiv i zdrav i da vzeme grajdanstvo po-skoro!! 6toto za takiva hora nqma grajdanstvo a za tapite maloumni turci ot turciq, deto idvat lqtoto 1 pat pri rodnini razdavame pasporti nalqvo i nadqsno!
15
16
 
9
 
! Отговори
от 15 преди 11 години
Защо ми слагате минусчета,бе *** нихилистични!Четете законите - процедурата по реставрация на паметниците е описано как трябва да става. Ако тя не е спазена,всяка реставрационна намеса се тълкува като самоуправство.Особено на такова стратегическо за наблюдение място - м/у Радисън и Парламента.Ама понеже сме се нагъзили на сирийците,чак и на политическата им конференция (на опозицията им) активно-гостоприемен домакин станахме, тоя тип го пишат герой,вместо да го проверят за кво точно се бори
14
1
 
12
 
! Отговори
:) преди 11 години
на някои във всичко им се привижда световна конспирация :)
13
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
вижте истината 5strike/bg/invitation/bylink/74632