Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс

Скоро марсоходът ще праща цветни снимки и панорамни изображения
Обновена: 7 авг 2012 21:13 | 7 авг 2012 15:12,
143
Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс
Снимка: Reuters

Марсоходът "Curiosity" изпрати уникални кадри от Червената планета, сред които на високото 5 километра възвишение Шарп, предадоха световните информационни агенции. На 6 август в 8,32 часа българско време в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е получен еквивалентът на текстово съобщение от "Curiosity" за успешния край на пътуването му на 566 милиона километра от Земята. 

Седем минути по-късно орбитиращият апарат "Марс Одисей" предаде снимка, на която се вижда едно от колелата на "Curiosity" върху наподобяващата чакъл повърхност на Червената планета. На фона на късното следобедно слънце, спускащо се зад ръба на кратера Гейл, от чието дъно се издига възвишението Шарп, марсоходът изпрати още шест изображения и резултатите от първоначалните проверки на 10-те му научни инструмента. "Curiosity" направи и снимка на възвишението Шарп.

Изображението е заснето от една от предните камери, предназначени да засичат препятствия пред колелата на марсохода. "Curiosity" кацна "безупречно" в кратера Гейл с диаметър 154 километра на около 10 километра от подножието на високата 5 километра формация от седиментни скали. Часове по-късно от допълнителни фотоси, снимани от "Curiosity", специалистите от НАСА "сглобиха" и разпространиха необработено видео с ниска разделителна способност.

Още по темата
6 авг 2012 11:00
348
Благодарение на него жителите на Земята могат да проследят последните две минути и половина от спускането на "Curiosity" от перспективата на марсохода. Клипът представлява партида от над 200 изображения, заснети с четири кадъра в секунда, и показва какво се случва с "Curiosity" от отделянето на топлинния му щит до спускането му на Марс с кабели от въздушния кран.

От НАСА очакват кадри с висока разделителна способност от спускането по-късно. На този етап изображенията, предоставени от "Curiosity" са черно-бели, доста от тях са неясни, но въпреки това очароват учените. "Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме виждали досега. Всяка една от тях е най-прекрасната, която е попадала пред очите ми", казва Майк Уоткинс от НАСА. 

През следващите няколко дни се очаква "Curiosity" да започне да изпраща цветни снимки и панорамни изображения. През следващите две седмици марсоходът на стойност 2,5 милиарда долара ще остане неподвижен, докато бъдат направени проверки на всичките му системи. Една от първите задачи на "Curiosity" ще бъде да анализира химическия състав на почвата около мястото на кацане, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: марсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
107
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Много, съвсем прости хора (обикновено се имат за антикомунисти въпреки, че едва ли знаят какво значи това) се подвизават из ФорумЪт ! гербелухата си е гербелуха
106
1
 
14
 
! Отговори
Johnny 5 преди 11 години
Станция МИР я извадиха от употреба преди доста годинки или ако трябва да съм по точен, 23 март 2001г. (справка Уикипедия). Колкото до совалките, да излизаха доста скъпи, самата им поддръжка, подобрения. Новата програма на НАСА се нарича Орион(nasa.gov/exploration/systems/mpcv/explore.html).Ще е просто капсула вместо цяла совалка, естествено идеята е да се поддържа по лесно :) Колкото до това Руснаци или Американци, пак казах, спора не струва, не живеем във времето на студената война!
105
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
На Марс боровинки ,дали има ? Щото у маалата вече правот списъците,за берачи !
104
1
 
0
 
! Отговори
до 106 преди 11 години
къде е това видео сглобено, не разбрах, не мога да го намеря?--Гледах го, не струва. Но ако си любопитен потърси - NASA, low resolution video.
103
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Приближава се малко марсианче с чукче в ръка и праска Марсохода по тиквата !Последното нещо,което камерата успяла да заснеме е надписа на чукчето : Сделано в СССР ! Вносител : НРБ !
102
1
 
8
 
! Отговори
пари пари и пак пари преди 11 години
Ето къде е заровено кучето:"In November 2000, American concentrated 94,8 % of the world space military budget"Как няма да имат успехи, след като разполагат с 95% от целия бюджет на всички страни за усвояване на космоса.Не си мислете, че Кюриосити има само научни цели. Той има и важни военни цели.Ако бяха руснаци, щеше да е същото - и научни и военни цели.Просто американските изследователски програми имат гигантски бюджет, руските - не!
101
0
 
1
 
! Отговори
Player преди 11 години
къде е това видео сглобено, не разбрах, не мога да го намеря?
100
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да беха закачили ено ипонско любителско фотоапаратче ... За тия милиарди щеше да изкара некоя снимка ...
99
9
 
9
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Ех вашата ... рубладжийска... Човек не може да каже нещо лошо за Русия, без да му нацъкат минуси, абе нема ли кой да ви изсели в Северна Корея бе? От цяла държава с 2 милиона комунисти и 1 милион агенти... Въздишате по байтошово от едно време...
98
3
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Неграмотни хора. Част от работата на Марс има директни приложения в борбата с рака или други заболявания, ама няма кой да чете.
97
14
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3 милиарда долара можеше да хвърлят в борбата с рака примерно или за стипендии на студенти, докато толкова пари за снимки на пясък и сгур, е върха на глупостта
96
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Изстрелването на ракетата "Протон-М", която трябваше да изведе в космоса сателите Експресс-МД2" и "Телком-3", е завършило с повреда в отсега "Бриз-М", предаде РИА Новости. Поради това двамата сателите се намират на ниска орбита, която не позволява тяхната експлоатация. Изтрелванията на ракети-носители "Протон-М" с бустери "Бриз-М" ще бъде преустановено до изясняване на причините за аварията.
95
3
 
7
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Същата беше работата с Фобос-Грунт. Първоначално беше проста мисия, която трябваше да лети със Союз. Накрая накачориха купища инструменти (плюс това и един български), ами че и китайски спътник закачиха към Фобос-Грунт. Не се работи така! Когато усложняваш един космически апарат, шансовете за провал не се удвояват, а утрояват. А те се надяваха с един Фобос Грунт да замажат провалите и от предходните си години.
94
1
 
3
 
! Отговори
до 95 преди 11 години
тряа се четат повече книжки и литература приятелю иначе тия емоционално нестабилни изблици .. "Боже .. " са лесни ...
93
3
 
5
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Въпросът не е в това, че Роскосмос няма пари - а в това, че не провежда мисии съобразно парите си. Тактиката на НАСА понякога е дразнеща - изпраща се космически апарат, който има само 5 инструмента на борда. Твърде малко, но е просто и работи. При Русия не е така. Там ще накачат 1000 инструмента, а когато мисията се провали заради излишно усложнение, следващата мисия има инструменти съобразно новата мисия ПЛЮС инструментите от предходната мисия. Този империалистически подход не работи в космонав
92
2
 
2
 
! Отговори
до 95 от 93 преди 11 години
As a result, the vast majority of the station's crew were Soviet or Russian; however, through international collaborations, including the Intercosmos, Euromir and Shuttle-Mir programmes, the station was made accessible to astronauts from North America, several European nations and Japan.тихо там от коневръза , аз наркотици не взимам
91
3
 
4
 
! Отговори
до 93 преди 11 години
Ползват станция МИР ?!?!Боже някой определено са прекалили с наркотиците.
90
1
 
2
 
! Отговори
rezaacha преди 11 години
е сега и море ако има си правя резервация :)))
89
6
 
3
 
! Отговори
Аз Казах! преди 11 години
аз не съм русофил или русофоб или там какъвто и да е друг .. но не мога дан е отчета - американците нали пенсионираха своята совалка , както и 1 тип ракетен двигател , защото това било стара и скъпа технология. Сега те почват да си правят нови - евала , но до като са готови новите , щели да ползват руски двигател , защото бил евтин и надежден, да не говорим, а също така редовно си ползват космическата станция МИР. И двете страни имат постижения, ние българите до кога ше се делим заради други
88
3
 
5
 
! Отговори
до 89 преди 11 години
Роскосмос първо да си заслужи бюджет. Когато нямат нито една междупланетна мисия за 20 години никой няма да им даде бюджет. Пък и нали уж вашата майка русия е велика страна, да осигури условия, а не всички руски учени да бягат по света, както се случва и у нас.