Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс

Скоро марсоходът ще праща цветни снимки и панорамни изображения
Обновена: 7 авг 2012 21:13 | 7 авг 2012 15:12,
143
Curiosity изпрати уникални кадри от 5-километрова планина на Марс
Снимка: Reuters

Марсоходът "Curiosity" изпрати уникални кадри от Червената планета, сред които на високото 5 километра възвишение Шарп, предадоха световните информационни агенции. На 6 август в 8,32 часа българско време в Лабораторията за реактивни двигатели в Пасадена е получен еквивалентът на текстово съобщение от "Curiosity" за успешния край на пътуването му на 566 милиона километра от Земята. 

Седем минути по-късно орбитиращият апарат "Марс Одисей" предаде снимка, на която се вижда едно от колелата на "Curiosity" върху наподобяващата чакъл повърхност на Червената планета. На фона на късното следобедно слънце, спускащо се зад ръба на кратера Гейл, от чието дъно се издига възвишението Шарп, марсоходът изпрати още шест изображения и резултатите от първоначалните проверки на 10-те му научни инструмента. "Curiosity" направи и снимка на възвишението Шарп.

Изображението е заснето от една от предните камери, предназначени да засичат препятствия пред колелата на марсохода. "Curiosity" кацна "безупречно" в кратера Гейл с диаметър 154 километра на около 10 километра от подножието на високата 5 километра формация от седиментни скали. Часове по-късно от допълнителни фотоси, снимани от "Curiosity", специалистите от НАСА "сглобиха" и разпространиха необработено видео с ниска разделителна способност.

Още по темата
6 авг 2012 11:00
348
Благодарение на него жителите на Земята могат да проследят последните две минути и половина от спускането на "Curiosity" от перспективата на марсохода. Клипът представлява партида от над 200 изображения, заснети с четири кадъра в секунда, и показва какво се случва с "Curiosity" от отделянето на топлинния му щит до спускането му на Марс с кабели от въздушния кран.

От НАСА очакват кадри с висока разделителна способност от спускането по-късно. На този етап изображенията, предоставени от "Curiosity" са черно-бели, доста от тях са неясни, но въпреки това очароват учените. "Тези снимки показват Марс такъв, какъвто никога не сме виждали досега. Всяка една от тях е най-прекрасната, която е попадала пред очите ми", казва Майк Уоткинс от НАСА. 

През следващите няколко дни се очаква "Curiosity" да започне да изпраща цветни снимки и панорамни изображения. През следващите две седмици марсоходът на стойност 2,5 милиарда долара ще остане неподвижен, докато бъдат направени проверки на всичките му системи. Една от първите задачи на "Curiosity" ще бъде да анализира химическия състав на почвата около мястото на кацане, пише БТА.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


143
Още по темата: марсоходCuriosity
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
15
 
2
 
! Отговори
Иван преди 11 години
Като гледам какви спорове са се заформили относно руските и американските упсехи в космоса, ум да му зайде на човек. Мен лично тази снимка много ме съмнява за автентичността си, защото пътя по който се движи марсохода ми прилича на асфалтиран. Замислете се малкоо, че може отново да ви будалкат, както направиха с Луната.
66
12
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кюриозити е нов израз на американската грандомания и мания за величие. Холивуд получава огромни пари за реклама от военните и НАСА, а НАСА и военните получават още повече пари от държавата за безсмислени и грандомански поръчки и мисии. Резултатът е огромен и безсмислен паричен оборот от медийни глупости.
65
4
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
През последните няколко дни забелязвам нещо интересно. Коментарите, възхваляващи научно-техническите постижения, винаги получават повече плюсове. А коментарите, които ги отричат, отхвърлят, търсят конспирации, веднага получават минусите.Което като че ли е в подкрепа на идеята, че простите, невежи, необразовани хора са изключително гласовити и кресливи, претендиращи за многознайковци. Докато умните, образованите и грамотните хора често си мълчат. Предполагам, че не искат да падат до нивото на..
64
4
 
2
 
! Отговори
Лили преди 11 години
Тия от НАСА са направо *** са.
63
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тия милиарди са толкова изкуствени цени.На руснаците целия проект със се апарата струва 100 милиона долара.На тия 50 милиарда.Всичко е толкова измислено.Нали имаше някакъв скандал за някакъв екип на НАСА дето 10 години разработвали някакъв хидравличен повдигач за антена на стойност 2 милиарда долара и най-накрая сложили стария модел.Просто си осигуряват добре платени работни места.Което е похвално.По-добре космически апарати отколкото самолетоносачи които за да си избият парите правят воини.
62
1
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
От телескопа "Джеймс Уеб" пък излязоха нови лещи в помощ на очните болести (още преди изобщо да е достигнал до стартовата площадка). Телескопът "Хъбъл" е довел до подобряването на микроендоскопа (отново медицински инструмент). Космонавтиката винаги помагала и ще помага за един по-добър свят.
61
1
 
5
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Ама някои хора наистина не четат, защото всеки ден получавам едни и същи *** въпроси.По какъв начин космическите мисии помагат за напредъка на човечеството? По много и уникални начини, които много трудно се предвиждат, защото това е откритие и няма как да го знаеш. В миналото от британската сонда Бийгъл 2, макар и неуспешна, произлязоха нови инструменти за британските болници. От Международната космическа станция излезе технология за провеждане на операции по време на ЯМР!
60
7
 
0
 
! Отговори
дсдс преди 11 години
ако правеха някакви опити да създадат живот на тази планета парите биха си стрували,но за някакви празни ескперименти,които нищо няма да докажат просто не си заслужава да лапат парите на хората.
59
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако всички разсъждаваха като 57 и 58 щяхме още да сме в каменната ера. Добре че са САЩ да дърпат световния технологичен процес иначе тия двамата *** даже компютър и интернет от който да ни пишат глупости нямаше да имат.
58
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Холивуд и НАСА взаимно се спонсорират и в САЩ тв компаниите и Холивуд са собственост на военно-промишления комплекс и военните определят какво да се пуска в Холивуд, медиите и в интернет. Ето какво казва още през 1985 г. Рейгън в реч: "Външната политика на САЩ е твърда политика от позиция на силата, превъзходство над руснаците на земята, в океаните, във въздуха и в Космоса. Звездното знаме на САЩ ще се вее навсякъде, където комунизмът заплашва демокрацията!"
57
2
 
7
 
! Отговори
анонимка преди 11 години
Първият уникален кадър,който кюриосити е заснел, бил озаглавен "*** краде желязо"
56
13
 
3
 
! Отговори
КуРиозити преди 11 години
Тия от наса лапат паричките на данъкоплатците от каса а насреща голи снички кога ли ще се усетят американците от континента Зема и ще им теглят сопата може и направо да ги застреля някой психопат.
55
12
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е и какво очаквате от тия снимки? Там няма живот,това е неуютно и невъзможно за живеене място,каква е ползата от снимките? Милиарди за някакви снимки. Скакво тази или която и да е друга експедиция до близките планети ще донесе някакви дивиденти на човечеството? Там няма и не може да има живот за нас,то е все едно да се затворим в пещера без въздух и да се гордеем че сме я открили.
54
10
 
6
 
! Отговори
аз преди 11 години
Руснаците пак издухаха супата и ще се молят за някоя снимка или данна.
53
3
 
1
 
! Отговори
до 52 преди 11 години
Хаха транш д,а те пък не са им фалирали доларчетата, cash for trash направо си е на място в случая.
52
2
 
8
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
А причината е: това са много скъпи, високотехнологични проекти, за които не всеки ден се намират средства. А да не говорим, че днес е много по-лесно да се изследват планетите с роботизирани апарати, а не с хора - по-евтино е, не е толкова рисковано, а и напредъкът на компютрите позволи това.
51
3
 
14
 
! Отговори
Светльо преди 11 години
Защо хората не са се върнали на Луната от 40 години?Ами поради същата причина, поради която след първото ходене до Южния полюс на Скот и Амундсен после цели 40 години човек не се върна там (когато беше втората експедиция). По същата причина, поради която след първото ходене на Марианската падина в Челинджър Дийп (1960 г.) после 50 години никой не беше стъпвал там. По същата причина, поради която след последния полет на Конкорд днес вече няма пътнически свръхзвукови самолети :)
50
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
36, не подценявай PR-а със снинмниките, защото НАСА благодарение на него ще получи следващият транш от конгреса!
49
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** твърде сте мижави и безперспективни за да сте обективни в оценките си за НАСА , погледнете се вогледалото , вижте си живота и тогава опитайте пак.
48
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Съвсем скоро американците ще открият, че първоизточника на животът във вселената е всъшност Марсианският Македоноид!!!!:)))