На скара в Лесковац по терлици

Хиляди българи посещават традиционния празник на сръбската скара
8 сеп 2012 14:52,
33
На скара в Лесковац по терлици
Снимка: Investor.bg

Ако напоследък българските туристически агенции започнаха да привлича туристи от съседните държави с традиционните празненства на народната музика, то сърбите го правят отдавна, но с изкуството си да събират на едно място видни майстори на кулинарията, които показват на туриста на какво са способни.

Така единственият по рода си празник на сръбската скара в Лесковац „Рощилиада“ вече доби такава популярност сред балканските си съседи, че благодарение на еднодневните турове, организирани от туристическите агенции, десетки хиляди българи почти „по терлици“ прескачат до Сърбия, за да опитат на място от кулинарните изкушения.

И макар че данните от окончателната статистика за посещаемостта на средището още да не са готови, до закриването на Рощилиадата в неделя стана ясно, че градът е посетен от 450 хиляди туристи при 250 хиляди души през миналата година.

Така за една седмица стохилядният сръбски град се превръща в притегателен туристически център, който наред с уханните миризми, носещи се от централната улица, привличат и с интересните музикални програми, организирани основно през летните вечери.

Идеята за организиране на едноседмично кулинарното събитие в Лесковац се заражда преди 23 години и оттогава всяка седмица в края на август майсторите на скарата от цяла Сърбия се събират в Лесковац, за да представят уменията, оценени по достойнство от посетителите.

А готвачите имат какво да покажат, защото покрай традиционните плескавици, изкусно приготвени на дървени въглища от мляко или кълцано телешко и свинско месо, десетките щандове на открито привличат публиката с печените прасенца на шиш и многобройните щандове с други месни специалитети.

Да не говорим за сергиите с местни подправки, без които прословутата „плескавица“ не би привличала ценителите от близо и далеч.

Как идеята за кулинарния туризъм може да преобрази цял регион можете да прочетете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


33
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Един македонец дълго гледал Луната, пък накрая се провикнал: Ей, Луно, земьо македонска!
24
1
 
2
 
! Отговори
do pantudi преди 11 години
Abe glavo kuxa v makedonia za kvi skari govori6 be tikvo nedodelana tia bezrodnici i tova li otkradnaxa ot BG,dupe da nemate da se iserete va6ta m..ma indiiska.
23
6
 
3
 
! Отговори
pantudi преди 11 години
най-вкусната скара е македонската скара, всички скари са произлезли от нея :)
22
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Панаир отпреди 30 години. Но за местните си е атракция. Трябва да се внимава със сервитьорите, които работят на фестивала. Те са на принципа "Ден година храни" и надписват яко. Като им направиш забележка, уж отиват да проверят, макар че поръчката си стои в тефтера, с който не се разделят, връщат се и ти казват, че си прав. Научили са се да предлагат малката ракия по 30 грама, но цената е като за 500 грама. Между масите обикалят *** оркестри и свирят, опитвайки се да заглушат всичко наоколо.
21
2
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не знам кой къде е ходил в Сърбия ,аз съм влизал навътре по планинските села --ТАМ Е УЖАС,сякаш втората световна е свършила вчера .такава мизерия и такива къщи тип разрушена землянка е трудно да видиш някъде .Имаше някакъв магазин сякаш си в Африка и полусрутена барака с надпис -Кафана а пътя беше камъни и прах и то на 30 км от Ниш .
20
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
kak statiq za ne6to gotino kato turisti4eska atrakciq pri nashte sasedi se prevarna v tazi kompleksar6tina. nqmampredstava.....ednite vazhvalqvat sarbite i prinizqvat sobstveniq si narod, drugite obijdat kom6iite....abe bolni mozaci. Lo6iqt material nikoga ne govori s fakti. Da...standartat na jivot tam e po nisak, po evtino e vsi4ko, no ne 4ak tolkova da virim nosove i da sarbite sa gotini hora vse pak sa balkanci. Tam nikoi nqma da vi nagrubi ili obidi bez pri4ina
19
7
 
10
 
! Отговори
na6enec преди 11 години
nema lo6o tova e dobre da si pomagame nali sme kom6ii po dobre s sarbete na masa otkolkoto makedonci .
18
5
 
4
 
! Отговори
Do 3 make преди 11 години
Po golemi mastii ot vas ima li be glavo4 dupite se na sarbete ot renesansa prodaznici toi gospod si znae rabotata skoro ste vi praviat vetar otzat 6iptarski mude xaxaxaxaxaxa
17
3
 
17
 
! Отговори
Запознат преди 11 години
Някой, не се изказвай неподготвен. Няма как градът да се казва Лясковец. По няколко причини. Първо, той се намира отвън я-товата граница. Следователно не може да бъде Лйасковец. Второ. Градът попада в зона, населена от етнографската група българи, наречени торлаци. Те произнасят името на града като Лесковъц. Приказки наизуст - някъде другаде.
16
11
 
16
 
! Отговори
някой преди 11 години
Лесковац е българският град Лясковец, който се намира в Поморавието бе, ***! Жителите му са потомци на асимилирани през 19 в. българи.
15
4
 
11
 
! Отговори
do 9 преди 11 години
статията е за готино туристическо събитие в съседна държава, но ти някак успя едновременно да се изложиш и да ни накараш нас българите да се замислим как не трябва да мислим и да се държим....бе с една дума комплексарски
14
2
 
21
 
! Отговори
Българин преди 11 години
Ох плескавица, ох кеф.
13
8
 
25
 
! Отговори
Карашияо преди 11 години
Ако ви е тъжно за БГ преди 30 години, може да посетите Лесковац.
12
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Ако стените на касапниците бяха от стъкло, досега всички да са станали вегетарианци.
11
5
 
13
 
! Отговори
lele male преди 11 години
сръбска колбасица, няма такава вкусотия
10
6
 
12
 
! Отговори
до 12 преди 11 години
Не народ, а ***.....повече няма каво да допълня към твоят коментар.
9
10
 
54
 
! Отговори
бг агония преди 11 години
българина си заслужава положението , в дена на съединението отидоха 70 човека да почетат хората дали живота си , за сръбските скари обаче пътуват хиляди ...нямам думи колко пропаднахме
8
2
 
16
 
! Отговори
ШОП преди 11 години
до 10....Ти ми дай свинско с винско пък ме чакай да умрем!
7
10
 
9
 
! Отговори
Улав преди 11 години
Лелеее, не ми се мисли тая *** като загние в червата какво става.
6
24
 
41
 
! Отговори
до 1 преди 11 години
Тия сърби са сплотени и с голямо самочувствие както на гърците. Много са единни именно затова 99-та година като им разрушиха моста над Дунав за една година си го построиха пак, ание вече 2-3 години един мост заедно с румънците не можем да построим. Сърбите никога не са се предавали и няма да се предадат. Олицетворение е Джокович...сръбската силна воля за победа. Никога не се предава. Когато игра с Надал на финала на АО след 6 часа БИТКА беше победител...Велик народ са сърбите!