Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците

За жените са позволени 125 мл вино или 250 мл бира на ден, за мъжете - двойно
Обновена: 23 окт 2012 16:44 | 23 окт 2012 16:43,
93
Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците
Снимка: Reuters

Хората, които употребяват редовно алкохол, умират 20 години по-рано от тези, които не посягат към коварната напитка.

Това показват резултатите от дългогодишно проучване на изследователи от град Любек, Германия. Според тях жените, зависими от алкохол, умират на 60-годишна възраст, а мъжете – на 58 години.  

„Нито един от починалите алкохолици не е достигнал средната за Германия възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже“, споделя ръководителят на проучването Улрих Йон пред "Зюддойче Цайтунг".
 
За дългогодишния проект експертите са използвали данните на близо 4100 души от северен немски регион. От тях 149 души били класифицирани като алкохолно зависими. В продължение на 14 години те били наблюдавани и изследвани. 
 
В проучването си учените са сравнили и вредата от употребата на алкохол с тази от консумацията на тютюн: оказва се, че алкохолната зависимост скъсява неминуемо живота, докато пушачите могат да се радват на повече години в сравнение с онези, които прекаляват с чашката.
 
Причините за високата смъртност при алкохолиците е в болести като цирозата, която покосява алкохолика внезапно и неизлечимо, често стават нещастни случаи след употреба на алкохол, също и самоубийства. 
 
При дългогодишното си проучване експертите установили и разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените. 
 
„Жените успяват да се справят по-бързо с болести, причинени от консумацията на алкохол и затова живеят по-дълго“, казва Улрих Йон. Причината за това се крие и в по-ниското тегло на жените, но не е единственият аргумент в полза на слабия пол. 
 
Лекари обаче предупреждават жените да бъдат внимателни с употребата на спиртни напитки въпреки по-доброто си физическо състояние от мъжете. 
 
Международно признатият стандарт за консумация на чист алкохол е около 12 грама на ден за жените. Това се равнява на около 125 мл червено вино или 250 мл бира. При мъжете позволената консумация е двойно повече. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
39
2
 
8
 
! Отговори
да бе да преди 11 години
За жените са позволени 125 мл вино или 250 мл бира на ден, за мъжете - двойно----------------------------------------------------------------------------Е-ее, че то за бог да прости се пие повече..и поповете прибират бутилки,не събират капачки!
38
3
 
4
 
! Отговори
до 34 преди 11 години
Ами съболезнования за съдбата ти, обаче сама си си го избрала "твоят пияндурник". Да не сме те карали ние да ходиш към олтара?И въпреки че ти съчувствам коментара ти е много некоректен спрямо пиещите. Пиещия мъж, който пребива жена си като се напие е само един стереотип и мисля, че е глупаво да са насажда.Аз например редовно си пия и то не по малко, но нито съм бил, нито възнамерявам да бия жена.
37
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
По техните сметки, Чърчил, който е починал на 90, сигурно е щял да живее до 130 поне (-20 за уискито и -20 за пурите)
36
10
 
12
 
! Отговори
Трезвеник преди 11 години
САМО КАТО ПРОЧЕТЕШ КОМЕНТАРИТЕ И ЩЕ РАЗБЕРЕШ,ЧЕ БЪЛГАРИТЕ СА С ПРОМИТИ АЛКОХОЛИЗИРАНИ МОЗЪЦИ И ЩЕ ЗАТЪВАТ ВСЕ ПОВЕЧЕ.МИЛИ АЛКОХОЛИЦИ,ПОБЪРЗАЙТЕ И ПОТЪРСЕТЕ ПСИХИАТЪР ДОКАТО НЕ Е КЪСНО.НЕ СЛУШАЙТЕ ном.37,ТОВА Е ФИЛОСОФИЯ НА АЛКОХОЛИЦИТЕ
35
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
АЗ ЗА 200 мл БИРА УСТАТА СИ НЯМА ДА ОТВОРЯ.
34
3
 
34
 
! Отговори
до 35 преди 11 години
Пич, ти наистина на кой свят живееш? В малкото останали села у нас има доста голямо количество дъртаци по над 80 години, дето не са изтрезнявали още от времето на ТАТО. И на мен ми се струва чудно, ама е така, затова съм дал + на коментар 30. Моя дядо е 32-ри набор- отпаря ракия като смок. Сам си бере дърва, сам си сее картофи. До сега трима негови Джипита починаха- той е жив. Мани това, ами има поне 4-*** по стари приятели, дето къркат повече от него! Да са живи и здрави всичките!
33
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Огромното напрежение в което живеем е голямата причина, германците не се притесняват за сметката за тока,храната,данъците и т.н. и затова отиват на алкохола.
32
2
 
4
 
! Отговори
oppaa преди 11 години
moi rodnina e na 80 gogini i si pie vseki den aperitiv i litar vino. Stilian Petrov futbolista alkoholik li e be ymniko napisal tezi glyposti
31
8
 
27
 
! Отговори
кико преди 11 години
Много познати трезвеници и вегетарианци измряха м/у 45/55 год.от рак на стомаха,на дебелото черво и белия дроб,докато кварталните пияници и пушещи по 2 кутии цигари и досега са живи..това са фактите,затова каквото си хапнеш ,пийнеш и сложиш на оная си работа все е за кеф,другото е празни приказки за наивници.
30
4
 
21
 
! Отговори
Лекар преди 11 години
Приеман в малки дози, алкохолът е полезен във всякакви количества!
29
4
 
13
 
! Отговори
познай от кой град преди 11 години
А да знаете хора каква анасонлийка съм размътил... А наздраве...
28
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аха, умират пиянките на 60 ама друг път. Моят пияндурник пие до безпаметност и непрекъснато му се пие, но е здрав като чук и е видно, че ще ни тормози в семейството още много години и явно ние може преди него да си отидем, макар, че не пием алкохол. Имам чувството, че на лошите хора нищо лошо не им се случва, за да станат по-добри. Явно господ не ги иска на оня свят и за това ги държи тука.
27
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Зависи какво се пие! Ако е твърд концентрат съм съгласен,че е вредно,но в бирата и виното не виждам проблем.
26
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всяка вечер жуля по 3-4 големи и ми е много арно.Това ми е отдушника.
25
2
 
11
 
! Отговори
я стига умували... преди 11 години
... Човек не е пиян, докато може да лежи на пода, без да се държи за него.
24
7
 
27
 
! Отговори
. преди 11 години
Дядо ми не съм го виждала трезвен, а е на 88 години.
23
0
 
7
 
! Отговори
въпроско преди 11 години
"Международно признатият стандарт за консумация на чист алкохол е около 12 грама на ден за жените." - как да разбирам това изречение ?
22
4
 
15
 
! Отговори
как боли преди 11 години
Аз съм Райко и съм от добро семейство.Израстнал съм в образцов дом и съм възпитаван по старите методи на консервативния българин.Така се ставаше през онова време личност в социалистически България.Бях момче със здрав дух и здраво тяло...докато не се ожених за едно момиче от Оряхово.Тя ми съсипа живота.Два месеца след сватбата започвах да посягам към чашката всеки ден.Дните ставаха месеци.месеци ставаха години.Така минавайки 20 години,сега през 2012 съм деградирал алкохоликс нарушена полова мощ
21
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е то пиенето е най-големият проблем.Не пия много, по някоя и друга бира и рядко вино.Работиме като луди за без пари.Почивка няма, курорт няма, храна - лишаваме се.Не пуша.И сигурно като умра на 60 (ако умра тогава де) ще е от пиенето, а не от стрес, липса на пари за ядене и за здраве.
20
6
 
24
 
! Отговори
ХА, ХА преди 11 години
ДРЪН, ДРЪН, ЧЕ ПЛЯС...ЩЕ ВЯРВАМ АЗ НА НЯКАКЪВ СИ БЕЛЕЗНИКАВ ЛУНИЧАВ ГЕРМАНЕЦ, КОЙТО ОТ ДВЕ БИРИ СЕ НАПИВА И НА ВСИЧКОТО ОТГОРЕ ЗА ДА СЕ НАПРАВИ НА МЪЖ... СКАЧА ОТ ТЕРАСИТЕ НА ХОТЕЛИТЕ, ДАВИ СЕ В БАСЕЙНА, НАМУШКВА С НОЖ ПРИЯТЕЛЯ - СЪПЕРНИК И Т.Н. ЗА НЕЩАСТИЕ ЩЕ УМРЕМ НА 60 Г. АМА НЕ ОТ АЛКОХОЛ, А ОТ НЕЩАСТНИЯ ЖИВОТ ДО КОЙТО НИ ДОКАРАХА ВЕЛИКИТЕ НИ УПРАВНИЦИ. ЧЕ ТО КАКВО НИ ОСТАВА - ДА ДАВИМ МЪКАТА, НЕЩАСТИЕТО, БЕДНОТИЯТА, БЕЗРАБОТИЦАТА ... С ЧАШКА АЛХОХОЛ (КОГАТО ИМА)ХА, ОСТАНЕТЕ СИ СЪС ЗДРАВЕ