Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците

За жените са позволени 125 мл вино или 250 мл бира на ден, за мъжете - двойно
Обновена: 23 окт 2012 16:44 | 23 окт 2012 16:43,
93
Да умреш на 60. Ранната смърт на алкохолиците
Снимка: Reuters

Хората, които употребяват редовно алкохол, умират 20 години по-рано от тези, които не посягат към коварната напитка.

Това показват резултатите от дългогодишно проучване на изследователи от град Любек, Германия. Според тях жените, зависими от алкохол, умират на 60-годишна възраст, а мъжете – на 58 години.  

„Нито един от починалите алкохолици не е достигнал средната за Германия възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже“, споделя ръководителят на проучването Улрих Йон пред "Зюддойче Цайтунг".
 
За дългогодишния проект експертите са използвали данните на близо 4100 души от северен немски регион. От тях 149 души били класифицирани като алкохолно зависими. В продължение на 14 години те били наблюдавани и изследвани. 
 
В проучването си учените са сравнили и вредата от употребата на алкохол с тази от консумацията на тютюн: оказва се, че алкохолната зависимост скъсява неминуемо живота, докато пушачите могат да се радват на повече години в сравнение с онези, които прекаляват с чашката.
 
Причините за високата смъртност при алкохолиците е в болести като цирозата, която покосява алкохолика внезапно и неизлечимо, често стават нещастни случаи след употреба на алкохол, също и самоубийства. 
 
При дългогодишното си проучване експертите установили и разлика във въздействието на алкохола върху мъжете и жените. 
 
„Жените успяват да се справят по-бързо с болести, причинени от консумацията на алкохол и затова живеят по-дълго“, казва Улрих Йон. Причината за това се крие и в по-ниското тегло на жените, но не е единственият аргумент в полза на слабия пол. 
 
Лекари обаче предупреждават жените да бъдат внимателни с употребата на спиртни напитки въпреки по-доброто си физическо състояние от мъжете. 
 
Международно признатият стандарт за консумация на чист алкохол е около 12 грама на ден за жените. Това се равнява на около 125 мл червено вино или 250 мл бира. При мъжете позволената консумация е двойно повече. 
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


93
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
1
 
20
 
! Отговори
Kowaren преди 11 години
"Хората, които употребяват редовно алкохол, умират 20 години по-рано от тези, които не посягат към коварната напитка.""Коварната" храна не я споменавате. А също и "Коварното" пушене. А също и "Коварните" коли и предприятия замърсявъщи въздуха. А също и "Коварните" технологии вредящи на здравето. и т.н."Коварният" стрес - вече писаха за него.Поздрави на всички пиещи. Наздраве.За останалите - пак поздрави. И пак наздраве. И водата не е вредна.
18
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
и толкова не пия!
17
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това което за балканеца е полезно, за немеца е смъртоносно.
16
1
 
6
 
! Отговори
турчин до 13 преди 11 години
Ясно е, че опитът за диалог м/у двама души се проваля в момента, когато единият си помисли, че може да се скрие зад определени изкривявания на собствената си личност, които проличават в отношенията му към другите, които са представени преди всичко с думи, представляващи обида за отсрещната страна.
15
3
 
36
 
! Отговори
стефан преди 11 години
Ами то, ако не изпиеш 100гр ракия вечер и две чаши вино,живот ли му викаш.
14
4
 
29
 
! Отговори
стефан преди 11 години
за българи дозата е кило ракия на ден,ние не влизаме в немския тюф стандарт...
13
0
 
25
 
! Отговори
t-rock преди 11 години
Всичко в умерени количества е полезно!
12
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
нищо верно няма и дядо ми и баба ми и майка ми не пиеха, а си отидоха на около 60, според моето наблюдение - май които си посръбват (в границите на разумното разбира се) са по-дълголетни
11
0
 
18
 
! Отговори
Хахахахаааа.... преди 11 години
"Нито един от починалите алкохолици не е достигнал средната за Германия възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже, споделя ръководителят на проучването Улрих Йон пред "Зюддойче Цайтунг".А на мен въпроса ми е:-Колко от починалите въздържатели до 75 години са доживели възраст от 82 години за жени и 77 години за мъже????
10
2
 
3
 
! Отговори
до 11 преди 11 години
Коя истина бе хабипчо?
9
4
 
19
 
! Отговори
перник преди 11 години
По добре да умрем от пиенье на 60, отколкото на 80 като ***.
8
2
 
28
 
! Отговори
taapa statiq преди 11 години
*** та проста статия от днес.бг... и двамата ди дядовци са над 80годишна възраст и до ден днешен си пият !!! ае у лево
7
2
 
56
 
! Отговори
Психоглог преди 11 години
Добре,на всички е ясно, че тези пороци съкращават живота! Кому е нужно да се правят толкова изследвания, анкети, дългогодишни проучвания... Аз пия, пуша, знам за вредата от това и няма нужда да ми се натяква постоянно! Други неща ни убиват по-сигурно, например стресът, предизвикан от хубавия живот, който живеем!
6
1
 
13
 
! Отговори
турчин до 1 преди 11 години
Интересна логика за еднаквост на *** с турците.Нещо не си виждал майче *** и турчин един до друг да видиш разликата в цвета.отделно в Турция кюрдите веднага си личат - по-тъмни са.Ама тук откривам някакво комплексиране от турците, веднага се иска да се унижат, да се покажат долни и пр.Възрастни турци има много.Ти че не си виждал е друга тема.
5
1
 
22
 
! Отговори
Тотю преди 11 години
Е що вдигнаха възраста за пенсиониране тогава ?
4
24
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това , че алкохолиците умират рано и в мъки е най- малката злина за тях.Истинските мъки започват тепърва след смъртта, като в Ада горят вечно такива нечестивци и неправедно живеещи на земята люде
3
8
 
17
 
! Отговори
Алов преди 11 години
Ако не си си опъвал всеки ден по половинка домашна ,егати живота.
2
9
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че то след 60 живот ли е? Особено ако и преди това не си живял добре.
1
6
 
23
 
! Отговори
Хиподил преди 11 години
Искам каса с бира и кюфте за мезе, искам никой да не онанира в мойто мазе!

Спонсорирани публикации