Най-бедният президент в света

Уругвайският държавен глава Хосе Мухика дарява 90% от заплатата си на бедните
15 ное 2012 16:50,
132
Най-бедният президент в света
Снимка: Reuters

Общо възприятие е, че начинът на живот на политиците по света се различава коренно от този на техните избиратели. Това обаче не навсякъде е така. Или поне в Уругвай. Запознайте се с президента на държавата – той живее в почти разнебитена ферма и раздава голяма част от приходите си.

Прането е простряно извън къщата, а водата идва от кладенец в двора, който е обрасъл бурени. Само двама полицаи и Мануела, трикрако куче, пазят къщата.

Това е резиденцията на уругвайския президент Хосе Мухика, чийто начин на живот коренно се различава от този на останалите световни лидери, разказва журналист на BBC.

Президентът Мухика не е приел луксозната къща, която държавата предоставя на своите лидери, и избрал да остане във фермата на жена си, на черен път извън столицата Монтевидео.

Президентът и жена му обичат да работят на полето и дори си отглеждат цветя. С този самотен начин на живот и с факта, че Мухика дарява 90% от месечната си заплата от $12 000 за благотворителност, той си печели прозвището „най-беден президент в света“.

„Така съм живял през целия си живот. И ми е добре с това,  което имам“, споделя президентът.

След като прави благотворителните си дарения – от които печелят бедните хора и малки предприемачи – президентът остава с пари, които се равняват на средната работна заплата в Уругвай – около $775.

Неговата годишна декларация за състояние през 2010 г., която е задължителна за всички длъжностни лица в Уругвай, била на стойност от $1800 – или стойността на неговия Фолксваген Бийтъл от 1987 г.
А тази година той добави половината от активите на жена си – земя, трактори и къща - достигащи така $215 000.

И това все още е около две трети от декларираното богатство на вицепрезидента Данило Астори и една трета от декларираното богатство на предшественика му Табар Васкез.

Мухика е избран за президент през 2009 г., а през 60-те и 70-те години е част от уругвайската партизанска група Tupamaros – ляво въоръжена група, вдъхновена от Кубинската революция. Той е бил прострелян шест пъти и прекарва 14 години в затвора. Повечето от времето той е изкарал в тежки условия и изолация, докато бива окончателно освободен през 1985 г., когато Уругвай приема демократична форма на управление. Но годините в затвора му помогнали за възгледите за живота, казва Мухико.

„Наричат ме най-бедния президент в света, но аз не се чувствам беден. Бедните хора са тези, които работят само за да постигнат лукс и искат повече и повече. Това е моят начин да се чувствам добре и свободен. Мога да изглеждам луд и ексцентричен стар човек, но това е свободен избор“, категоричен е той. 

Уругвайският лидер изказа тази гледна точка и на срещата на високо равнище „Рио+20“ през юни тази година. „Говорихме цял следобед за устойчивото развитие и как да измъкнем масите от бедността“, допълва той.

Според него не могат всички държави да бъдат богати. „Ако индийците разполагаха със същия брой коли на домакинство, както германците, кажете ми, колко кислород щеше да ни остане?“

Мухика критикува повечето световни лидери заради болния им стремеж и „сляпо обсебване да постигат растеж и развитие с повече консумация, като че ли противоположното би значило края на света“, смята той.

„Много симпатизират на президента Мухика заради начина му на живот. Но това не пречи да бъде критикуван заради начина, по който управлява“, казва Игнасио Зуаснаба, служител в уругвайска социологическа агенция.

Уругвайската опозиция казва, че икономиката на страната не се е подобрила въобще, нито сферите на здравеопазването и образованието са направили стъпки напред. А популярността на президента е спаднала под 50% от изборите през 2009 г.

Тази година президентът беше под обстрел между два спорни хода – уругвайският конгрес прие законопроект, според който абортът до 12-ата седмица от бременността е позволен. За разлика от предшественика си, Мухико не наложи вето. Той дори подкрепя дебата за узаконяването на употребата на канабис, което ще даде на държавата монопол върху търговията му.

„Консумацията на канабис не е най-притеснителното нещо, незаконното предлагане на наркотици е истинският проблем“, казва президентът.

Но така или иначе президентът не трябва да се притеснява още дълго за народа си – по закон той няма право да бъде преизбран, а мандатът му свършва през 2014 г. А така или иначе Мухика е на 77 години и е време да се оттегли изцяло от политическия живот.

Когато това стане, той ще има правото да взема държавна пенсия – и за разлика от предишни президенти, той едва ли ще намери за трудно приспособяването към по-ниските доходи на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: уругвайпрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
101
2
 
1
 
! Отговори
do 6 преди 11 години
Wsa6tnost watre6niq bruten produkt na Urugwai e 15 000 dolara na glawa ot naselenieto. W Bylgaria e 6000. Pisal sym go mnogo 4esto po forumite i e istina. Bulgaria e afrikanska strana. I po standart, we4e i po mantalitet.
100
0
 
28
 
! Отговори
Георги преди 11 години
Абе RCI ти нормален ли си бе? Ти като ходиш на работа и получаваш заплата да не би да си длъжен да я пазиш за себе си? Той както всички работи като държавен глава и получава $12,000 и от тях дарява 90%, как точно дискредитира народа си ? Напротив дарява на нуждаещите се и показва, че найстина е човек за разлика от наще пумяри в България. ЕВАЛА!!!
99
6
 
0
 
! Отговори
Месия преди 11 години
Да погалите, моля, трикракото куче от мен!
98
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"при нас тези заплати са по формула.Ако някой откаже под някаква форма(тази с даряването е най-лигавата),то той нарушава правилото,от характеристиката на поста си излиза,той вече не е това за което е избран."Глупости. Нищо не пречи да даряват част от заплатата си подобно на уругваеца.
97
13
 
3
 
! Отговори
RCI преди 11 години
+ Избран е за да работи,а не да скромничи.Лека нощ на всички,сънуваите хубави сънища и нека утрото (и утрето )Ви бъде прпекрасно!
96
11
 
1
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Вирджиния,при нас тези заплати са по формула.Ако някой откаже под някаква форма(тази с даряването е най-лигавата),то той нарушава правилото,от характеристиката на поста си излиза,той вече не е това за което е избран.Разбираш ли!Да си избран,при това пряко,не е като да си назначен.Тези по няколко хиляди левчета заплата не тежат,тежи,че нищо не вършат както трябва.Ако изобщо се откаже от регламентираното заплащане,той автоматически попада в "колкото получавам,толкова ще ви работя".
95
0
 
10
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Не, ще се наложи да се обърнеш към сапартийките си-Цачева и Фидосова.
94
7
 
4
 
! Отговори
До Виржиния преди 11 години
Ако ми завъртиш едно убаво додуче, ще те светна, че не се учиш от нейнияТ президент, защото в случая президентът никак не е подлог.
93
7
 
2
 
! Отговори
До Виржиния преди 11 години
Правиш ли додуци?
92
1
 
29
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Ако нашите политици погледнат с насмешка на Уругвай и нейният президент това означава, че скоро няма да се оправим, мозъците им просто са застинали и мислят единствено за собственото си обогатяване.Гледайте "български" политици, гледайте и се учете от Уругвай и нейният Президент!
91
0
 
33
 
! Отговори
Вирджиния преди 11 години
Като е жалка, защо хората в тази латиноамериканска страна получават 775 долара средна заплата, а тук заплатата е 400 долара. Жалка е нашата история през последните години, например 20, а не историята на Уругвай! Тук нашите политици могат единствено да гледат и да се учат!
90
19
 
2
 
! Отговори
RCI преди 11 години
Президентът не е наемен работник!Народът е дал,а държавата е определила,че тази сума му трябва за да изпълнява функциите си.Тези пари не са негови!По този начин той обижда народа си и дискредитира държ.СИ!След като се пенсионира да прави каквото иска,сега той не принадлежи на себе си!Има и друго,утре може да каже-работя 1/10,защото десета ползвам!Сиромахомилство,позьорство или обикновена глупост!Като Президент да работи за по-висок стандарт,затова е избран,а не петаци да подхвърля.Жалка история.
89
1
 
4
 
! Отговори
Елена преди 11 години
Ти май си разбирач по мъжката красота! тук все още повечето сме хетеро.
88
25
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Нашият президент е по-готин
87
1
 
20
 
! Отговори
До 93 преди 11 години
Защото образоваността и грамотността, уважението и мира са издигнати на много по високо ниво от Българската дребнавост и малодушие.Защото хората там избират своите лидери как да ги управляват, а не как да бъдат управлявани.Защото обществото там се гради на социума, а не на индивида, но индивида е човек преди всичко и като такъв живее според норми и закони, които са валидни за всички.Защото...Лазар е псето на овчаря ;)
86
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бе не знам, гледам всичките браво, браво пък що става така уругвайците да си избират такива хора за лидери пък ние виж какви хора си избираме .Може ли да ми кажете ЗАЩО?Ми ,че то за Лазар отиват повече пари на месец отколкото за тоз президент.Нали знаете кой е ЛАЗАР?
85
0
 
11
 
! Отговори
Към номер 87 преди 11 години
Само да сравним 3.5 млн. Уругвай и 6 млн. България и нивото на грамотност, интернет свързаност, качество на живот, стандарт, култура и както обикновено всички вървят напред ние назад.При тях е имало военна хунта (режим) и той е повличл много за да махнат хомота на раята и да живеят цивилизовано, скромно и свободно, но ти и точно такива дребни душици, като теб са виновни за падението на тази (наша) държава наречена - България.Там думата Човек се пише с главно Ч и политик се става не по избори!
84
0
 
17
 
! Отговори
ТАЙСЪН преди 11 години
СРЕДНА ЗАПЛАТА 775 $!!!!! В БГ Е 400$!? КЪДЕ СМЕ НИЕ? В ЕВРОПА ЛИ СМЕ, В АФРИКА ЛИ?
83
2
 
7
 
! Отговори
До 87 преди 11 години
Айде пък ти грамотният виж във книгата с фактите къде с енамира Уругвай и по грамотност и по стандарт на живот и по....Само потърси в Internet какво е план CEIBAL и ще ти стане ясно нивото на грамотност там.Писна ми хора, които даже не са си направили труда да прочетат нещо извън жълтата преса да се опитват да дават коментари мислейки се за оригинални.А номер 80 просто не искам и да коментирам.
82
0
 
6
 
! Отговори
Вирджиния до 87 преди 11 години
Ами аз като ти гледам правописните и пунктуационни грешки, май и пет лева на месец са ти много..според твоите принципи и стандарти!

Спонсорирани публикации