Най-бедният президент в света

Уругвайският държавен глава Хосе Мухика дарява 90% от заплатата си на бедните
15 ное 2012 16:50,
132
Най-бедният президент в света
Снимка: Reuters

Общо възприятие е, че начинът на живот на политиците по света се различава коренно от този на техните избиратели. Това обаче не навсякъде е така. Или поне в Уругвай. Запознайте се с президента на държавата – той живее в почти разнебитена ферма и раздава голяма част от приходите си.

Прането е простряно извън къщата, а водата идва от кладенец в двора, който е обрасъл бурени. Само двама полицаи и Мануела, трикрако куче, пазят къщата.

Това е резиденцията на уругвайския президент Хосе Мухика, чийто начин на живот коренно се различава от този на останалите световни лидери, разказва журналист на BBC.

Президентът Мухика не е приел луксозната къща, която държавата предоставя на своите лидери, и избрал да остане във фермата на жена си, на черен път извън столицата Монтевидео.

Президентът и жена му обичат да работят на полето и дори си отглеждат цветя. С този самотен начин на живот и с факта, че Мухика дарява 90% от месечната си заплата от $12 000 за благотворителност, той си печели прозвището „най-беден президент в света“.

„Така съм живял през целия си живот. И ми е добре с това,  което имам“, споделя президентът.

След като прави благотворителните си дарения – от които печелят бедните хора и малки предприемачи – президентът остава с пари, които се равняват на средната работна заплата в Уругвай – около $775.

Неговата годишна декларация за състояние през 2010 г., която е задължителна за всички длъжностни лица в Уругвай, била на стойност от $1800 – или стойността на неговия Фолксваген Бийтъл от 1987 г.
А тази година той добави половината от активите на жена си – земя, трактори и къща - достигащи така $215 000.

И това все още е около две трети от декларираното богатство на вицепрезидента Данило Астори и една трета от декларираното богатство на предшественика му Табар Васкез.

Мухика е избран за президент през 2009 г., а през 60-те и 70-те години е част от уругвайската партизанска група Tupamaros – ляво въоръжена група, вдъхновена от Кубинската революция. Той е бил прострелян шест пъти и прекарва 14 години в затвора. Повечето от времето той е изкарал в тежки условия и изолация, докато бива окончателно освободен през 1985 г., когато Уругвай приема демократична форма на управление. Но годините в затвора му помогнали за възгледите за живота, казва Мухико.

„Наричат ме най-бедния президент в света, но аз не се чувствам беден. Бедните хора са тези, които работят само за да постигнат лукс и искат повече и повече. Това е моят начин да се чувствам добре и свободен. Мога да изглеждам луд и ексцентричен стар човек, но това е свободен избор“, категоричен е той. 

Уругвайският лидер изказа тази гледна точка и на срещата на високо равнище „Рио+20“ през юни тази година. „Говорихме цял следобед за устойчивото развитие и как да измъкнем масите от бедността“, допълва той.

Според него не могат всички държави да бъдат богати. „Ако индийците разполагаха със същия брой коли на домакинство, както германците, кажете ми, колко кислород щеше да ни остане?“

Мухика критикува повечето световни лидери заради болния им стремеж и „сляпо обсебване да постигат растеж и развитие с повече консумация, като че ли противоположното би значило края на света“, смята той.

„Много симпатизират на президента Мухика заради начина му на живот. Но това не пречи да бъде критикуван заради начина, по който управлява“, казва Игнасио Зуаснаба, служител в уругвайска социологическа агенция.

Уругвайската опозиция казва, че икономиката на страната не се е подобрила въобще, нито сферите на здравеопазването и образованието са направили стъпки напред. А популярността на президента е спаднала под 50% от изборите през 2009 г.

Тази година президентът беше под обстрел между два спорни хода – уругвайският конгрес прие законопроект, според който абортът до 12-ата седмица от бременността е позволен. За разлика от предшественика си, Мухико не наложи вето. Той дори подкрепя дебата за узаконяването на употребата на канабис, което ще даде на държавата монопол върху търговията му.

„Консумацията на канабис не е най-притеснителното нещо, незаконното предлагане на наркотици е истинският проблем“, казва президентът.

Но така или иначе президентът не трябва да се притеснява още дълго за народа си – по закон той няма право да бъде преизбран, а мандатът му свършва през 2014 г. А така или иначе Мухика е на 77 години и е време да се оттегли изцяло от политическия живот.

Когато това стане, той ще има правото да взема държавна пенсия – и за разлика от предишни президенти, той едва ли ще намери за трудно приспособяването към по-ниските доходи на месец.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


132
Още по темата: уругвайпрезидент
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
61
0
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ДаолаСамо ще допълня, че в Латинска Америка винаги е имало гражданско общество и интелигенция...
60
1
 
10
 
! Отговори
до 56 преди 11 години
Аз примерно...Това,че ти и мнозинството сте болни от болестта наречена "алчност" или "ненаситност",не означава,че всички останали са болни от същото.За съжаление все такива "болнави" ви избираме да ходите там или може би все такива "болнави" се кандидатират...Не съди за хората около себе си единствено по себе си,защото никой не е като теб,дори и да имаме приблизително еднакъв манталитет...Проблема с депутатите обаче не е само алчност,а и липса на смелост.Има не един и двама честни в парламента,но ако не искат да "взимат" им бутат в ръцете(за да са в играта и съответно да са безопасни),а ако много се "дърпат",просто с едно-две скандалчета ги изкарват най-черните от всички и са аут от парламента.В краен случай ги сплашват или изолират,за да не са в течение какво се случва и готово.(А за да не кажеш,че лъжа,че няма да взимам пари,ще ти дам за пример един човек(близък мой роднина,но няма да уточнявам точно какъв роднина),за да те "светна",че все пак има и честни хора,които не искат да си цапат ръцете.Щеше да стане депутат 2001(от СДС)и преди изборите палеше свещи в църквата,да не го избират,защото остана крайно разочарован от далаверите и манипулациите по време на предизборната кампания.Когато разбра,че не влиза(а всъщност нещата бяха почти на кантар до последно,а и самите партии чрез преливане на гласове от един регион в друг могат да вкарат някой,който не е директно избран,но Костов явно имаше по-важни кадри от въпросното лице,за което говоря)остана крайно доволен.Предполагам,че се страхуваше,че ако влезе,ще не ще,ще го натикат в някоя игричка.Затова освен че трябва да са честни,политиците ни трябва и да са много смели,за да се изправят очи в очи с американска,руска,италианска и т.н. мафии и да им покажат среден пръст...)
59
2
 
43
 
! Отговори
Сандо преди 11 години
А в България президента се чуди колко по богат да стане и да нарушава по всякакъв начин конституцията!Браво на този достоен мъж !
58
1
 
39
 
! Отговори
Даола преди 11 години
Хосе Мухика беше тупамарос- борец за национално освобождение и по време на хунтата 15 години, до 1985 в затвора. Жена му Лусия Тополански е негова съратничка и днес е сенатор в уругвейския парламент.Да, има днес в този корумпиран свят хора, посветени на каузата си и мнозина от тях са именно в Латинска Америка. Защо ли си мисля,че оттам ще дойдат нови идеи и политически практики, които ще начерят нови посоки, защото оплетено в мрежите на световния финаносом капитал, човечеството вече се задъхва.
57
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Само два факта от официалния сайт на ЦРУ - cia.gov, The World Factbook:България:БВП per capita (2011) 13800usdБВП real growth rate (2011) 1.7%Уругвай:БВП per capita (2011) 15300usdБВП real growth rate (2011) 5.7%
56
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Журналистите сте най-отвратителното племе на света. Видяхте, че другите пишат за него и вие, за да не останете назад, изведнъж "разбрахте" за този човек... с няколко години закъснение...
55
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До АнонименСега си мислиш, че като си Анонимен си по-умен. Същата простотия си - и с име, и без име
54
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До speedartЧовече, ти си гений на кратката мисъл!
53
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Браво на човека.Малко са останали като него.Обаче хората са казали:Дай риба на бедния и ще го нахраниш за един ден,научи го да лови риба и ще го нахраниш за цял живот.Този президент ще храни бедните още 2 години,а след това?Следващият едва ли ще последва примера му...По-добре със събраните пари да беше образовал няколко бедни деца,които щяха да получат шанса да си намерят хубава работа,да създадат семейство и съответно да хранят и те деца след това...
52
31
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Че какъв президент е това - сякаш крава го е преживяла и изплюла ???
51
0
 
24
 
! Отговори
От 53 преди 11 години
Както много от държавите в Латинска (Южна) Америка и в Уругвай е валидно правилото, че за страната остава само най качествената продукция от всичко и другото е за износ, но тук на нас мисленете ни е сбъркано и от качествен и голям производител се превърнахме във голям вносител, на най некачествените неща от целият свят.Там политиците ги ценят по това, което са направили и правят за хората, а не по това ккак живеят и акква кола имат и колко ги охраняват.Там ведомствата са без охрана!!!
50
9
 
7
 
! Отговори
;) преди 11 години
Абе замислете се...Всички обичаме да плюем "наще политици" , но айде да си кажем честно, кой няма да си оправи живота от тук пишещите при появилата се възможност да е в парламента?Тогава другите ще плюят него и така (кръговрат). Манталитет бе хора, нрав или както искате го наречете. Всички сме такива , да някои в много по-малка степен , но никой от тук съм сигурен ,че няма да е като този президент. Айде наздраве
49
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А Монтевидео и Буенос Айрес са перлите на само на Южна Америка , а на "двете" Америки взети заедно. Факт.
48
1
 
53
 
! Отговори
speedart преди 11 години
А пък ние Българите , даряваме 90% от заплатите си на нашите управници.....
47
1
 
45
 
! Отговори
До 20,21 и сие преди 11 години
Информативно, този президент наистина е пич и наистина си върши работата.Бил съм в Уругвай и освен футбол имат най хубавото телешко на света (най големият износител на телешко и говеждо).Имат и образователен план - CEIBAL - на всяко дете в училище лаптоп - ЗАДЪЛЖИТЕЛНО!!!Имат и здравеопазване и частно и държавно разлика - йок!Имат и бакалии и хипермаркети, но от бакалиите е по качествено да си купуваш без лъскава опаковка и по евтино.Имат план до 2015 цялата страна в оптика за Интернет!
46
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
А на това клипче може да видите и резиденцията му.youtube/watch?v=pwaq4f1Z5uY&feature=BFa&list=PLE8B913974AB7960A
45
6
 
16
 
! Отговори
гранов преди 11 години
ние такъв народен човек си имахме 45 години.Да им е жив и здрав.Президента трябва да е нормално заможен и много образован, за да вдява за какво става дума.Просто хоризонта е различен
44
0
 
13
 
! Отговори
Хитлери Килтън до 47 преди 11 години
Подкрепям с две ръце!
43
1
 
41
 
! Отговори
ionela преди 11 години
Браво!!Един достоен човек,жив и здрав да е още дълги години.Такива хора са нужни на целия свят.Да го клонираме и да си го вземем -и за министерския съвет ще има и за парламента.
42
9
 
14
 
! Отговори
Обама преди 11 години
Крайно време е да свалим този кървав диктатор от поста му!

Спонсорирани публикации