Запознайте се с най-странния кмет в света

Кметът на исландската столица Рейкявик не спира с щурите си идеи
8 дек 2012 15:02,
119

Снимка: Facebook
  Йон Гнар е висок, рус мъж, който носи дънки и омачкани тениски. Той е 45-годишният кмет на най-големия град в Исландия – Рейкявик. Това е и най-северната столица в света и център на икономическите и правителствени дейности на страната. Рейкявик му дава 7 хиляди евро заплата на месец и лъскава служебна кола.

Той никога не е ходил в университет, бил е изключван от училище, работил е като таксиметров шофьор, работил е в психиатрично заведение, а като дете откриват, че е с умствена изостаналост. Бил е подложен на лечение в психиатрична клиника между 5 и 7-годишна възраст. Пише собствената си автобиогарфия толкова измислено и скандално, че издателите първоначално отказали да я публикуват. Книгата се казва „Индианците“, защото просто мразил каубоите като дете.

Той е бил и пънк рокер. Преди време е изглеждал точно като такъв, но сега държи косата си прилежно сресана на една страна.

Това са само част от нещата, които правят Йон Гнар най-странния, най-колоритния, а защо не и най-добрия кмет в света.

Той основава партия на име „Най-добрата партия“

През 2009 г. съвсем на шега Йон Гнар основава партията с други хора, които нямат и грам идея от политика. „Най-добрата партия“ се самообявява за сатирична политическа партия, която се шегува и представлява пародия на исландските политици. Учудващо шест месеца по-късно печели местните избори в столицата.

Още в самото начало партията признава, че няма намерение да изпълни нито едно от обещанията си, дадени по време на предизборната кампания. Такива обещания били примерно безплатни хавлии в обществени басейни, полярна мечка в зоопарка и парламент без наркотици до 2020 година. Те твърдят, че всички останали партии са тайно корумпирани, затова „Най-добрата партия“ ще бъде първата открито корумпирана.

На 29 май 2010 година партията печели най-много места в Градския съвет на Рейкявик – 6 от 15. Той получава доверието на 34,7% от избирателите в столицата, припомня германското списание "Der Spiegel". Управляващата дотогава „Независима партия“ останала на второ място.

Така Йон Гнар се превръща в четвъртия пореден кмет на столицата в рамките на само 4 години. Неочакваната победа се разглежда от мнозина като ответна реакция на финансовата криза, покосила страната.

В първата си реч като кмет Гнар се опитва да успокои останалите 65,3%, като им казва: “Никой не трябва да се страхува от „Най-добрата партия“, защото това е най-добрата партия. Ако не беше, щеше да се казва „Най-лошата партия“, а пък ние никога не бихме работили с такава. “

Йон Гнар има дислексия, той е пънк рокер, комедиант, актьор, режисьор

Той страда от дислексия и синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност. Участвал е в многобройни дискусии на тема дефицит на вниманието и пише статии за този синдром.

Наричат го Джони Пънк и е изпълнявал парчета за пънк бандата „Дрипинг ноусис“. Като тийнейджър Йон бил познат като „Йонси Пънк“.

Преди да стане кмет, Гнар е бил известен актьор и комедиант. Участвал е в радио предавания, няколко сезона в телевизионно комедийно шоу. Има и автобиографичен филм със заглавие „Бях скапаняк“.

Освен това е бил сценарист, продуцент и актьор едновременно в късометражния филм „The Man on the Back”. Участвал е и в многобройни рекламни клипове.

Освен това се възприема и за джедай заради многобройните снимки в типично облекло.

Той е луд фен на сериала по HBO - “The Wire”

След като бил избран за кмет, заявил, че неговата партия няма да влиза в коалиция с нито една друга партия, ако членовете й не са фенове на сериала.

Той обича да публикува шантави неща в официалната си Facebook страница и облича  рокли, перуки и си слага много грим в чест и подкрепа на традиционниея гей парад в столицата.

Кметът умее да подбира старателно думите си – относно протеста на хиляди французи срещу узаконяването на брака между гейове, който се състоя през ноември,  Гнар пише във Facebook: „Те не се страхуват. Те просто са една група от задници.“

По време на гей парада тази година кметът на Рейкявик се разходи без притеснение из града, облечен като пънкарките от Pussy Riot.  С рокля и маска на главата,  качен върху товарен автомобил с надпис "Свобода за Pussy Riot" той подкрепи руските пънкарки, обвинени в хулиганство, мотивирано от религиозна ненавист. На предницата на автомобила бе залепен голям плакат с текст "Gayor" (gay + mayor, или гей + кмет).

Всъщност след избора му за кмет, първият акт, който предприема, е да въведе така наречения „Ден за поздрав“. На 1-ви септември жителите на Рейкявик са длъжни да се поздравяват помежду, колкото се може по-весело и сърдечно.

Кариерата на Гнар не се основава на традиционни правила. През 2011 година исландска социологическа агенция пита жителите на Рейкявик за доверието им в политиката. Наричат Гнар „най-честния политик“ в страната, „с най-много чар“ и „най-земен“. В проучването се установява, че той е с 10 процента по-обичан от самия министър-председател.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още по темата: кметИсландия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
2
 
6
 
! Отговори
Оногондур преди 11 години
До Анонимен 19....Едва ли Азис е достойната фигура за такъв пост.Нам трябва честен и всеотдаен човек.пък нека да е леко чалнат.Ако работи в полза на гражданите,нищо по-добро от това няма.
23
1
 
5
 
! Отговори
до 28 преди 11 години
Спор няма, че Исландия е развита държава, ама баш най-добре развитата в социално и икономическо отношение не са. Добре са, но не са в перфектно състояние. Даже повечето исландци се изнасят от Исландия и живеят в Скандинавските държави най-вече Дания и Норвегия, тъй като до преди 100 год. са били техни поданици и от училище учат датски. държавата е малка и няма ресура да бъде водеща икономически - нямат и големи залежи от петрол
22
17
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Дано не дожеивея деня в който такива ненормалници да стават кметове и в България....Малко са ни крадливи и лицемерни, остана и да бъдат и явно извратени...
21
2
 
15
 
! Отговори
28 преди 11 години
Бе то и Лейди Гага според проучвания беше много успешна, ама всеки трезвомислещ човек може да прави разлика между успешен и стойностен, така че не, благодаря.
20
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според проучвания Исландия енай-развитата страна в социално и икономическо отношение в целия свят!!! Вие си пправете изводите относно исландците и манталитетът им,който надали ще стигнем някога!!! ever or never
19
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хахх,*** той поне си е признал че е неграмотен,за разлика от бившият ни кмет Бойко,според когото дюнерите решаваха целият проблем в отношенията с близкия изток...Дай да дадем на американците ,палестинците и израелците по един дюнер и току-виж световните проблеми били решени...А отвратителният му и селски начин на обличане няма да коментирам...Също и обемистият му тумбак...Ами то от толкова филии с маз....
18
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Искам и аз такъв кмет - забавен,ексцентричен ,абе пич от всякъде. А не като оня *** с големата глава - бойко и оная смачкана кокошка - Фандъкова...
17
3
 
1
 
! Отговори
до 22 преди 11 години
Имам в предвид нивото на развитие на Исландия,***!
16
5
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Човекът умее да се забавлява,също да радва и забавлява народът,а не е някаква начумерена тиква като Боко... Ама ние сме злобен народ... Злобейте си,псувайте си,но със злобата си тровите вас самите - исландците си живеят чудесно и грам не ги интересуват вашата отровна злоба,но отровна най-вече за вас самите...
15
3
 
6
 
! Отговори
rainbou1 преди 11 години
А лентички може ли да реже?
14
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В днешно време тълпата иска зрелищност, а това, че не може да пише и е неграмотна е отделен въпрос...
13
3
 
15
 
! Отговори
до 14 преди 11 години
Аман от простаци,не от ****али!!! Исландия е една чудесна и спокойна държава,кои сме ние да се възмущаваме от "****алите" им,като сме рязко под тяхното ниво. Няма да стигнем скандинавието никога,пък вие си викайте,в опит да си вдигнете мъжкото самочувствие....Злобен и беден народ е българският,по думите му ще разбереш,че е така.
12
4
 
26
 
! Отговори
Оногондур преди 11 години
Знаех си аз,че трябваше да изберем Светослав Витков от "Хиподил"....
11
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Скандинавието е рай,от който всички трябва да се учат...социалната им система и развитие са просто на космическа висота...
10
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Аман от ****али!
9
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Евала ,много забавен,готин и земен тип,много различен от прекалено начумерените и превзети политици...
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Еми важно е, че човекът прави нещо за града и хората са доволни. Какво като някой се облича нормално и нищо не прави. Естествено най-добре да е добре изглеждащ, образован, без компромати и да прави много, но като няма такава комбинация предпочитам него пред нашите.
7
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Е такъв кмет си искам за София !
6
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не, благодаря !
5
9
 
8
 
! Отговори
damata преди 11 години
Ама няма за чудене нищо! На запад от Белград всичко му се е врътнало съчмата( чети изпедерастило)!