150 години от откриването на най-старото метро в света

Днес то превозва 1,2 милиарда пътници на година
Обновена: 9 яну 2013 21:39 | 9 яну 2013 21:38,
46
150 години от откриването на най-старото метро в света
Снимка: архив, Reuters

Най-старото метро в света навършва днес 150 години. То се открива на 9 януари 1863 година в Лондон, а на следващия ден вече са превозени и първите пътници.

Оттогава досега са изградени 270 метростанции и век и половина по-късно метрото е третото най-голямо в света, пише „Дойче веле“.

Първата метро линия била "The Metropolitan Railway", построена между спирките "Paddington" и "Farrington Street". В началото метрото се движело на пара.

През Втората световна война метрото служило не само за придвижване от една точка до другa, но и като заслон и защита от падащи бомби.

Днес най-натоварената метростанция е "Canary Wharf", ползвана от над десет хиляди души, отиващи на работа всеки ден.

Изчислено е, че метрото е с мрежа от 402 км и превозва около 1,2 милиарда пътници всяка година, което го прави третото най-натоварено метро в Европа.

Най-дългото разстояние между две спирки на метрото в Лондон е с дължина 54,9 километра между метростанциите "West Ruislip" и "Epping". Цената за билет е 5,5 евро.

Тази година по случай юбилея съвсем възобновен парен локомотив, построен през 1898 г., тръгна отново в лондонското метро.

През тези 150 години знакът на лондонското метро е станал международна икона на града.

По случай рождения ден са организирани редица мероприятия, сред които изложби, посветени на историята на метрото, както и марки, на които ще бъдат изобразени различни модели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


46
Още по темата: Лондонметро
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
най-старото не беше ли в будапеща
25
0
 
14
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
До: номер 33Лондон не е "най-свинското място" където си бил. Най-свинското е София.Виж, за метрото мога да кажа обаче че нашето е по-хубаво (то е логично и защото е по-новичко), но пак София си остава по-свински град от Лондон (сори).Виж, за Мюнхен съм съгласен - не съм бил точно там, но са ми казвали че е доста по-хубаво от Лондон.
24
4
 
12
 
! Отговори
tino преди 11 години
Сигурно на Боко прадеда му е резнал лентата!
23
1
 
6
 
! Отговори
имигрант преди 11 години
Леле, колко много сигнали за "коментар против правилата"!!!Да не е нещо техническа грешка?До: номер 34Когато ние тук сме били под "турско робство с потури, ***..." през 1866 г. се открива първата българска железница по линията Русе - Варна от братя Бъркли.Освен това, подземна железница тип "фуникульор" свързваща кварталите на Истанбул Каракьой и Бейоглу е открита през 1875 година и на практика е второто метро след това в Лондон, макар и от две станции. Третото е това в Будапеща.
22
1
 
17
 
! Отговори
azе преди 11 години
1863-та хората са вече са имали метро а тук сме били под турско робство с потури, ***, талиги......
21
3
 
42
 
! Отговори
Тошко преди 11 години
Ние българите живеем 150 години назад. В Лондон хората са се возили на метро преди да е бил открит автомобилът, а България е била турски вилает.
20
22
 
6
 
Отговори
il_cho преди 11 години
До АнонименВъзможно е, честно казано не съм се интересувал от статистики досега. Ползвал съм само синята линия от летището до центъра и обратно, но си спомням, че пътувах поне един час, а линията продължаваше още.Най-внушителното метро, на което се возих в беше Ню Йорк... по 6-8 коловоза, на две-три нива, тогава все още нашето метро беше едва 10-на станции...Софийското метро все още няма обхват на голяма част от станциите, а wi-fi има само на няколко станции.
19
26
 
10
 
Отговори
UK преди 11 години
Броят на население не е ресурс за една икономика.Кфалификация на работната ръка е.Строене на магистрали и офиси е без значение ако няма достатъчно добре кфалифицирани и добре платени работници да ги използват.
18
27
 
24
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
Бъдещето е на Китай, Индия и Русия. Китай и Индия имат огромно население като ресурс, а Русия е с огромна територия и суровинни запаси.
17
38
 
19
 
Отговори
UK преди 11 години
Хайде стига с този Китай бе. Население от 1 и половина милиарда души, да имат и 20 милиона милионери пак е нищо. Все още 80 процента от населението живее в селски райони и има доходи на тези от третият свят.В една даржава благоденствието се измерва от стандарта на средната класа, а такава в Китай дори и още няма.Да, Китай напредва главоломно, но да не си мислите че старите могъщи икономики като САЩ,Великобритания,Япония,Германия,Франция и други спят и ще позволят надмощие от някакви си новобранци?
16
29
 
7
 
Отговори
svetozar.christoff преди 11 години
uf...londonskoto metro e tolkova tqsno,4ak me fana klaustrofobiq kato bqh tam...e,dosta po-4isto e ot new yorkskoto...koeto puk imam 4uvstvoto 4e ne sa go barali otkak sa go otkrili,vypreki 4e vadqt milioni na den ot nego....
15
32
 
26
 
Отговори
Gero преди 11 години
До АнонименПросто не подозирате колко сте смешен с Вашият коментар. "Беден Китай"? Вие имате ли представа, че Shenzhen e с официално население над 10 МИЛИОНА, а неофициално е над 13 МИЛИОНА? И че там е изградена първата Свободна Икономическа Зона в Китай. И от другата страна на моста е Хонг Конг? Моля Ви, не пишете подобни глупости за "Беден Китай", че ставате адски смешен.
14
31
 
19
 
Отговори
робство преди 11 години
Колко да е робство,поробителите ни построиха железница,а сегашните поробители я закриват?!
13
21
 
11
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
настигаме ги
12
21
 
33
 
Отговори
! преди 11 години
Ние пък нашето ще го строим 160 години-да ги е яд англичаните!
11
37
 
3
 
Отговори
Анонимен преди 11 години
@2Нито е било турско, а пък "робство" хич не е било.Чети Достоевски, чайко !
10
22
 
2
 
Отговори
il_cho преди 11 години
До Анонимен Мисля, че в случая имат предид пътнико-потока или аз поне така разбрах статията. А дали наистина превозва толкова хора е друг въпрос :)!
9
21
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До Анонимен"Робство" какво робство. Вземи малко почети история и стига си слушал "даскалите" в училището и смотаните политици
8
4
 
14
 
! Отговори
Гошо Тъпото преди 11 години
Ще пиша на...президента,да издейства от Бойко,да пусне от София,едно...метро до Кривунделово.Така ще подобрим рекорда,за най...отдалечена спирка,за всички...времена. Тогава поне всички кривунделци,ще ходят редовно,кой на пазар,кой на баня,кой на...опера или балет.Аз лично,бих ходил да се...разхождам по жълтите павета,и да гледам в оригинал дупетатите,като влизат в НС;щото ми...омръзна да ги псувам,само по...телевизията.
7
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Лиспва една нула на хората блъскащи се на Canary Wharf всяка сутрин :)