Това днешното живот ли е - преди 40 г. беше по-добре!

Съвременните хора са в стрес заради кредити и несигурна работа
27 мар 2013 20:26,
455
Това днешното живот ли е - преди 40 г. беше по-добре!
Снимка: архив, Reuters

Възрастните обичаха да мърморят колко лесен е животът на младите. Макар и да са израснали в купонна система и под заплахата на ядрена война, те вече признават, че въпреки подобрените условия на труд, свободата и безбройните възможности за пръскане на пари, съществуването на 20-годишните отдавна не е било толкова трудно, пише британският в. "Дейли мейл".

Изследване, обхванало 4000 души от две поколения, показа, че не само днешните млади мислят, че родителите им са си живели живота, но и хората над 50 години са съгласни с това.

Цели 68 процента признават, че условията сега са по-тежки. Основни причини са ниската сигурност на работното място, скъпите жилища, прекалено дългият работен ден, стресът.

Преди 40 години хората не са се притеснявали толкова за работата си, напускали са службата веднага с изтичането на работното време, жилищата са били по-достъпни, кредитите - с по-ниски лихви, били са спокойни, че ще имат добри пенсии.

Днешните млади съвсем не са безгрижни. Те планират бъдещето си, отделят много време и усилия да здравето си и се безпокоят много за парите си. Това не са хора, които живеят ден за ден, каза социологът Катрин Хаким.

Стресът е голям проблем за младите хора. 41 процента казват, че редовно или постоянно са стресирани при само 15 процента преди 40 години.

Семейството също е в упадък и по-малко от половината млади хора мислят, че бракът е важен. В миналото хората са имали добри отношения и със съседите, докато едва 7 процента от младите сега могат да се похвалят с приятел в квартала. Докато потреблението на алкохол е сравнително еднакво, в миналото хората са пушели много повече и са се хранели много по-нездравословно. 

Изследването е направено за магазините за здравословни продукти "Холанд енд Барет", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още по темата: стандартживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
1
 
20
 
! Отговори
до19 преди 11 години
С удоволствие бих отишъл на село,но къде ще учи детето ми,като закриха всички училища?!Къде на село има работа-всичко е аут там!Иначе след години ще го търсим това спокойствие на селото,ако сме живи от този стрес!
36
13
 
9
 
! Отговори
до 29 преди 11 години
Обикновено кадърните,знаещите и умеещите не се притесняват,за работното си място или за намирането на работа.Едно време и най-големия ***,мързел и кръшкач го държаха на работа,защото беше държавна и на никой не му пукаше.
35
13
 
9
 
! Отговори
Мънгал преди 11 години
да...беше по-добре .защото не ни даваха възможност да осъзнаем колко сме ......зле.
34
9
 
4
 
! Отговори
бд преди 11 години
Ала бала ,живота и преди и сега е същия,само ние се променяме.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
всички, сложили "-" на коментар 26, що не ми изредят поне 3, но не *** неща, с което сега е по-добре, по изброените точки от преди
32
2
 
16
 
! Отговори
браво преди 11 години
Нещо умно от британците.За съжаление са много прави.Няма го времето,когато разнасяхме една тенджера с манджа по етажите,защото комшийката сготвила днес,а майка ми утре.Напрежение,пари и страх да не си загубиш работата,че децата ти чакат.Е гнусно и саможиво време.
31
2
 
9
 
! Отговори
ЗА СТАРЦИТЕ.... преди 11 години
...ДНЕШНОТО ВРЕМЕ ---ВИНАГИ Е ТЕЖКО!!!ТАКА , КАЗВАШЕ И БАБА МИ!ДЪЩЕРЯ МИ ОБАЧЕ ..ИЗОБЩО НЕ МИСЛИ ТАКА ...ХА,ХА,ХАААААААААА...ПИТАЙТЕ Я , АКО ИСКАТЕ!!!!
30
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Тук установявам странно явление - комунисти християни. Изписало се е, че в Библията пишело някакви неща, хората подкрепят и драскат за това колко е хубаво миналото. Има и някакво малцинство конспиратори с извънземни теории.
29
1
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ДА БЕ -НЕЗДРАВОСЛОВНО..КЕБАПЧЕ ОТ МЕСО- 8 СТ,ХЛЯБ ОТ ЖИТО -15 СТ..ГРОЗДАНКАТА 20 СТ БИРИЧКАТА 32 СТ....ПЪРЖОЛКАТА......ВСИЧКО БЕШЕ НЕ ЗДРАВОСЛОВНО..А СЕГА....ВСИЧКО Е ХИМИЯ И МАГИЯ....ХАХАХАХА-ДОБРА СТАТИЯ...САМО Е ЗА СТЪРШЕЛ..АКО ГО ИМА ОЩЕ.....РАЗТОВАРИХ СЕ С ТЕЗИ ПИСАНИЦИ
28
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ЧИЧО............ЗАЩО КАШЛЯШ??!!
27
0
 
37
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
"ниската сигурност на работното място" - абсолютно вярно, не знаеш утре какво те чака....
26
2
 
14
 
! Отговори
55 преди 11 години
Старият строй беше по добър защото бяхме по млади!
25
14
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе остави го него време ,има си и добри и лоши неща.Спомнете си само забитите нослета на стъклото на Кореком.
24
12
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Погледнато от всякъде - и от икономическа, и от демографска, и от производствена гл.точка, наистина старият строй беше по-добър....тръгнахме да подражаваме на запада, забихме се в ЕС и ето....нестоящето е просто без думи и без коментар...
23
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 20Ааа, това от Стар трек ли е? Готин сериал, ама явно има хора, които изпръщяват от него.
22
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
за кредитите са си виновни тея които са ги вземали.А и тея които ги даваха. " Па-па-па " кредитирането май сега се отразява.И затова се натиска за личния фалит.А за пенсиите на хората около 40 -50 г. не ми се говори. Това са хората които през изтеклите 24 г. нямат пълните години за стаж и съответно ще отидат / отидем директно към социала.Отделно че не се ли реформира правилно пенсионната система ще страдат всички.С отрицателен прираст в БГ кой ще внася пари за пенсии ?
21
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ТОЧНО ТАКА Е!
20
3
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чиче, то това зависи от всеки от нас - аз примерно задържам вратата на възрастни хора в магазина, а те си дърпат чантите да не им ги отмъкна :)) Който е ***, не можеш да го накараш да стане нормален. Просто не му обръщам внимание - и толкова.
19
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Това е част от плана на извънземните и рептилите за използване на нас хората като роби. За рептилите 40 години са малко време понеже живеят над 500 години. Ако не се вдигнем хората на бунт срещу целия световен ред не ни чака нищо хубаво.
18
10
 
32
 
! Отговори
Овчар с WiFi преди 11 години
Който иска спокойствие и сигурна храна да отиде на село.Там животът не се е променил кой знае колко за последните 100г.