Това днешното живот ли е - преди 40 г. беше по-добре!

Съвременните хора са в стрес заради кредити и несигурна работа
27 мар 2013 20:26,
455
Това днешното живот ли е - преди 40 г. беше по-добре!
Снимка: архив, Reuters

Възрастните обичаха да мърморят колко лесен е животът на младите. Макар и да са израснали в купонна система и под заплахата на ядрена война, те вече признават, че въпреки подобрените условия на труд, свободата и безбройните възможности за пръскане на пари, съществуването на 20-годишните отдавна не е било толкова трудно, пише британският в. "Дейли мейл".

Изследване, обхванало 4000 души от две поколения, показа, че не само днешните млади мислят, че родителите им са си живели живота, но и хората над 50 години са съгласни с това.

Цели 68 процента признават, че условията сега са по-тежки. Основни причини са ниската сигурност на работното място, скъпите жилища, прекалено дългият работен ден, стресът.

Преди 40 години хората не са се притеснявали толкова за работата си, напускали са службата веднага с изтичането на работното време, жилищата са били по-достъпни, кредитите - с по-ниски лихви, били са спокойни, че ще имат добри пенсии.

Днешните млади съвсем не са безгрижни. Те планират бъдещето си, отделят много време и усилия да здравето си и се безпокоят много за парите си. Това не са хора, които живеят ден за ден, каза социологът Катрин Хаким.

Стресът е голям проблем за младите хора. 41 процента казват, че редовно или постоянно са стресирани при само 15 процента преди 40 години.

Семейството също е в упадък и по-малко от половината млади хора мислят, че бракът е важен. В миналото хората са имали добри отношения и със съседите, докато едва 7 процента от младите сега могат да се похвалят с приятел в квартала. Докато потреблението на алкохол е сравнително еднакво, в миналото хората са пушели много повече и са се хранели много по-нездравословно. 

Изследването е направено за магазините за здравословни продукти "Холанд енд Барет", пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


455
Още по темата: стандартживот
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
2
 
42
 
! Отговори
Мавродиев преди 11 години
Знам само, че преди 10 години пак работих, но имах пари. ВСЯКА ВЕЧЕР бях на кръчма без лишения. Лятото ходех на море по три пъти от които два в Гърция. А тогава си мислех, че сме зле и ще става по-добре.
16
1
 
51
 
! Отговори
чичка преди 11 години
Какво си мисля в този момент,че наистина са прави.Станахме проклети,забързани, надбягващи се със себе си.Забравихме,че има доброта в нас!Само кеш и его-това е живота ни!Заобиколени от купища ненужни вещи!
15
9
 
37
 
! Отговори
м,нк преди 11 години
ще се сетят,ама Комунизма бил лошо нещо. За крадците и алчните хора е лошо защото няма как да крадат и гният по затворите.
14
27
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Абе който е стресиран си намира скромна работа за 500 лв. и си крета. Няма нерви, няма стрес. Ама няма и айфони, плазми, дискотечки, парцалки и пр. Избор е имало откакто има демокрация. Така че, който смята, че това е живота, който иска да води - нека го води. *** то не може хем последното Галакси да имаш, хем колата, хем убави работи - па и да лежиш на сигурна работа. Нема как.
13
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ОтговориАнонименпреди 8 минутиВ Библията пише за нашите времена, че живите ще започнат да завиждат на умрелите.Е, щом в библията го пише - значи е така. Пък аз на завиждащите мога да им осигурявам по туба бензин и една запалка.
12
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Хайде сега, да се намери някой от всички, които са сложили + на номер 1 да ми цитира къде в Библията пише ТОЧНО за нашето време - т.е. за 10те години на 21 в. Да ми пишат книга и стих от СЗ или НЗ. Чакам.
11
24
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
бсп това е пътя
10
8
 
68
 
! Отговори
нн преди 11 години
Аз смятам,че преди беше в пъти по-добре,дори и това,че нямаше бедни и гладни е достатъчно,но имаше спокойствие,имаше сигурност,имаше здравеопазване,образование..сега оцеляваме като в джунглата
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Всичко става много бързо, толкова че дори не го разбираме.
8
7
 
27
 
! Отговори
GARANTIRANO OT GERB преди 11 години
MIZERIQ I MIGRACIQ
7
28
 
18
 
! Отговори
Комун-Маймун преди 11 години
Бйе Се Пйееее.....................КамунизамПиерестройкаФалит
6
8
 
37
 
! Отговори
арбитър преди 11 години
От статията излиза, че е по-добре да се живее ден за ден, така ли? Ами то римляните имат една такава поговорка: Присъщо е на варварите да живеят ден за ден.Пътят към цивилизацията изисква и малко повече мисъл, стремление и работа.
5
16
 
16
 
! Отговори
дедо пич преди 11 години
За тези които и преди си бяха добре и сега са си пак добре-другарите от БКП-ДС!Нека един олигарх мутро милиционер от БКП-ДС се оплаче поне?
4
10
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До 1Еретик.
3
17
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
И в България преди 1989 г. беше много по-добре от сега, но ЦРУ подлъгаха народа и сега всички плащат с повече *** и разорена иконимика в България.
2
4
 
29
 
! Отговори
0 преди 11 години
Eeeeeeeee Свети Георги ще помолим с нас по пътя да върви...
1
18
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
В Библията пише за нашите времена, че живите ще започнат да завиждат на умрелите.