Малки мускули - голям мозък

Ново изследване обхваща над 10 хил. метаболита
2 юни 2014 16:54,
34
Малки мускули - голям мозък
Снимка: Reuters

Не е нужно да си учен, за да си дадеш сметка, че именно мозъкът отделя човека от представителите на животинското царство. В сравнение с тях човекът може да не е толкова бърз, нито толкова едър, но е достатъчно умен, за да насели цялата планета, съобщи Сайънс дейли.

Човекът е трябвало да се раздели с нещо, за да може мозъкът му да придобие по-големи размери. Ново изследване разкрива, че човешката интелигентност има своя еволюционна цена. Оказва се, че съвременният човек е пожертвал мускулите си заради мозъка си.

След като изследвали над 10 000 различни метаболита - малки молекули, като захари, витамини, аминокиселини и невротрансмитери, които са с ключово значение за физиологичните функции, взети от тъканни проби от хора, шимпанзета, макаци и мишки, учени установили, че човешкият мозък е еволюирал 4 пъти по-бързо от този на шимпанзетата.

Но докато човешкият мозък увеличавал размерите и способностите си, ефикасността на човешките мускули намалявала. "Става дума по-скоро за драстична промяна и в мускулите, и в мозъка", заяви Филип Хайтович от Шанхайския институт по биологични науки, който ръководи международен екип от учени. Разбира се, свързаните с мускулите резултати са най-изненадващи.

Метаболитите са по-динамични от генома и ни дават повече информация за онова, което ни прави хора. Известно е, че човешкият мозък консумира много повече енергия в сравнение с мозъците на другите видове. Поинтересувахме се кои метаболитни процеси са замесени. Оказа се, че за разлика от еднаквите темпове на развитие на геномите, метаболомът на човешкия мозък е еволюирал 4 пъти по-бързо от този на шимпанзето.

Още по-изненадващо е, че човешките мускули са натрупали 10 пъти повече метаболитни промени, отколкото мускулите на шимпанзетата.

За да се изключи възможността тези промени да се дължат на начина на живот, били извършени допълнителни изследвания с макаци. Те били преместени от голямо съоръжение в малки затворени помещения и им била давана храна, богата на мазнини и с голямо съдържание на захар. Промените в начина на живот имали съвсем малък ефект върху метаболома на мускулите на макаците.

"Метаболитните промени в човешките мускули отдавна ни объркваха,докато не си дадохме сметка, че онова, което обединява приматите и ги отличава от човека, е огромната сила на мускулите им", поясни Касия Бозек от института "Макс Планк" по информатика.

За да сравнят мускулната сила на едните и другите, учените извършили експеримент с шимпанзета, макаци, студенти и професионални атлети. Въпреки вложените от студентите и атлетите усилия, се оказало, че мускулната сила на приматите е над 2 пъти по-голяма от тяхната.

Учените предлагат хипотезата, че метаболитната роля на човешкия мозък е преплетена с тази на човешките мускули. "Получените резултати навеждат на мисълта, че при хората има специален енергиен мениджмънт, който ни позволява да отделим енергия за изключителните си когнитивни способности за сметка на отслабените си мускули", отбеляза Бозек.

"Светът на човешката метаболомика постепенно разкрива тайните си - допълни Патрик Джавалиско от института "Макс Планк" за молекулярна физиология на растенията в Голм. Подобни специфични за човека характеристики, като наблюдаваните в изследването, могат да са свързани не само с физически или когнитивни способности, но и с често срещани у човека метаболитни заболявания.

(БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
бай уй преди 9 години
До КиретоДа, така е. А "женското ниво по акъл", за което споменаваш е, че 90% от тях се ръководят от първични инстинкти, като ***.
25
0
 
1
 
! Отговори
вергил преди 9 години
Всъщност нещата не са точно така.Нашите предци отпреди 40-50 хиляди години са били също толкова интелигентни като съвременните хора.Но са били много по-силни от нас,защото е трябвало постоянно да ловуват,а и са носели месото на убитите животни на големи разстояния.
24
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До АнаболоменМи то един политик от ГЕРБ си има бая големи мускули
23
3
 
7
 
! Отговори
Кирето преди 9 години
Като бях на 25 г. се чудих защо не ми върви с момичетата .Бях симпатяга, висок, строен, умен .Загледах се , всички излизаха с по яките момчета .Реших да заякна.След 2 години бях вече в добра форма .Имаше момичета но след месец си отиваха. Чудих се къде бъркам и осъзнах:жените обичат яки, глупави мъже . Реших да пробвам и от тогава се правя на глупав ***, перфектен за жените .Просто трябва да паднеш на женското ниво по акъл и всяка те желае . По-малко говорете, сумтете, ръмжете, псувайте .
22
0
 
2
 
! Отговори
Анаболомен преди 9 години
Барека беше се снимал в предизборният си клип в един фитнес. Като няма мозък, поне мускули да направи.
21
0
 
2
 
! Отговори
СС преди 9 години
1500 КУБИКА ЗА НЕАНДРЕАТАЛЕЦА СРЕЩУ 1345 НА ХОМО САПИЕНС
20
0
 
7
 
! Отговори
Валентин преди 9 години
Само наш Боко вместо мозък сланини трупа.
19
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
15/15
18
0
 
0
 
! Отговори
До 17 преди 9 години
Много бъркаш - неандерталците са имали значително по-малък мозък от хомо сапиенс, на когото ние сме преки потомци! А големината на мозъка е от съществено значение, за това колко си умен - тук големината е определяща. Човека има най-развития и голям мозък в абсолютни размери в природата и именно за това притежаваме интелект, а той ни прави уникални.
17
1
 
4
 
! Отговори
xax преди 9 години
Здрав дух,здраво тяло.Човек трябва да развива себе си във всички възможни сфери,да дерзае за съвършенството.Но едно е да си балансиран,друго да си назобен анабол,трето да си слаботелесен,чуплив псевдо-интелектуалец.Развивайте се,и не влизайте в рамки поставени от комплексирани и сбъркани индивиди :)
16
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Начинътна живот при който е еволюирал човекът няма нищо общо с малки кутийки и много захар.Трябвало е да преминаваме големи пространства в горещ климат.Не случайно аборигените са като вейки и печелят маратони. Големите мусколи затрудняват охлаждането и хабят енергия, вредят на ловкостта и стават главно за повдигане на нещо тежко за кратко време.
15
0
 
1
 
! Отговори
сс преди 9 години
за бат Арни сте ме разбрали погрешно, просто малко сърказъм, исках да кажа че много е успял, щото според учените е имал големи мускули и малък мозък.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Статията разглежда нещата от еволюционна гледна точка - неща, които са станали с човека в рамките на стотици хиляди години. Нормално е при условие, че сме развили умения да боравим с оръжия, мускулите ни да са започнали да отслабват - вече не са били нужни супер сили да гоним дивите животни или да се катерим по дърветата бягайки от хищници. А в днешно време това че някой ходи във фитнеса да прави мускули, не значи че е ***. Имам приятел атомен физик, който сериозно се занимава с фитнес.
13
1
 
4
 
! Отговори
СС преди 9 години
абе те и неадреаталците са имали по големи мозъци от хомо сапиенс ама неса били по умни, важно е качеството не размера. не да имат една гънка по рождения и една от удар с мотика ама като се ухили и става гладък като билярдна топка
12
0
 
6
 
! Отговори
До 11 преди 9 години
Тук става въпрос за еволюция, а не за Шварцнегер! Развита мускулатора, означава голям разход на енергия, в същото време големия развит мозък означава също голям разход на енергия, така че в природата не е възможно да имаш големи мускули и голям мозък. А дори и най-силния човек на планетата е физически много по-слаб от едно шимпанзе, да не говорим за горила. Еволюция най-вероятно ще ни направи физически още по-слаби, за сметка на размерите на нашите мозъци.
11
1
 
5
 
! Отговори
сс преди 9 години
този от снимката питали ли сте го дали е съгласен да му публикувате снимката? или слагате наизуст снимки? като като влези в редакцията с врата да няма "ама аз без да искам"
10
0
 
7
 
! Отговори
До 5 преди 9 години
В природата има прости закономерности - *** като шимпанзета и горили се нуждаят от големи мускули, защото в противен случай няма да оцелеят, обратно на човека не му е нужна кой знае каква физическа сила, защото за да оцелее и просперира на него му е нужен интелект! Неандерталците са били физически много силни, но в крайна сметка те не са оцелее, защото техния мозък е бил значително по-малък от този на днешния човек. Силата на човека е в неговия интелект!
9
4
 
4
 
! Отговори
ss преди 9 години
Типичен пример Арнолд нали? големи мускули и малко акъл за да стане такъв какъвто е?? Що пишете глупости, като си *** и да имаш и да нямаш мускули си оставаш *** завинаги.
8
1
 
3
 
! Отговори
Доктор ТЪБ!!! преди 9 години
Като нямаш мозък имаш мускули но нямаш пари!!!Като имаш мозък имаш пари коли и жени но нямаш мускули но имаш пари!!!Като нямаш пари като нямаш мускули и мозък ЗНАЧИ СИ Българин по време на управлението на БСП ГЕРБ АТАКА ДПС и ББЦ..... Демек си Българин в поза БАБА БЕРЕ ГЪБИ!!!(на медиц.език Синдром на придобитата хронична българо-комунистическа простотия) СПХБКП!!!
7
1
 
2
 
! Отговори
shithit преди 9 години
Ами ако връзката е обратна: по-сложния мозък пречи на средния човек да си използва силата оптимално? Пълно е с примери за хора с голяма сила и способности, не много по-различни, от това, каквото правят ***. Как точно е измерена силата на *** като начало?