Страната, в която цигареният дим е навсякъде

В Източен Тимор две трети от мъжете пушат
5 юни 2014 21:00,
43
Страната, в която цигареният дим е навсякъде
Снимка: Getty Images

Източен Тимор е една от страните, в която се пуши най-много. Две трети от мъжете в Тимор са пристрастени към вредния навик, пише БиБиСи.

Но защо една от най-бедните нации в Югоизточна Азия е толкова зависима от тютюна?
 
Тютюнът е част от живота в Източен Тимор. Разхождайки се по тъмните улички сред сергиите, се усеща сладкият аромат на суров тютюн. Той се продава редом с купчините от домати, картофи, тикви и фасул.
 
Повечето цигари в страната струват по-малко от долар за кутия. Те са изложени на сергии под големи чадъри и има разнообразие от марки. Сред тях има и L.A. и Vinte e Tres.
 
Всички носят върху себе си предупреждения, че цигарите са вредни за здравето. Но това е безполезно за много пушачи, защото повече от половината жители на страната не могат да четат.
 
В столицата Дили известният каубой на "Marlboro" все още стои над магазините. Това не притеснява никого, въпреки че в повечето държави рекламата на цигари е забранена или ограничена.
 
По данни на списанието на Американската медицинска асоциация 33% от населението на Източен Тимор пушат всеки ден. Процентът за мъжете пушачи възлиза на 61% - най-високият в света.
 
"Все повече младежи започват да пушат всяка година, особено младите момчета", казва д-р Хорхе Луна, представител на СЗО."Това е много сериозен проблем", допълва Луна. Проблем е също, че се продават западни цигари на бройка.
 
"Една цигара струва 10 цента, две цигари са 20 цента, но четири ще струват 25 цента", коментира още представителят на СЗО. Отглеждането на тютюн в малки количества за лична употреба дори е по-евтино от цигарите, които се внасят от Индонезия.
 
В Източен Тимор няма никакво здравно образование по отношение вредата от цигарите. "Имам сведения от първа ръка, че има учители, които пушат, докато преподават, докато пишат на черната дъска!", коментира Люк Сабът, директор на Агенцията за взаимопомощ на Източен Тимор. "В цялата образователна система няма никаква регулация за пушенето на цигари в училище", допълва той.
 
Освен това в Източен Тимор може да се пуши навсякъде. Баровете, ресторантите и хотелите са пълни с тютюнев дим. Има едно-единствено изключение - нов мол, който се държи от страстен непушач, който е забранил пушенето.
 
Дори премиерът на страната Шанана Гушмао е заклет пушач. Неговата история е интересна, защото той е бил един от лидерите, които са се борили за независимостта на Тимор след анексирането на страната от Индонезия през 1975 г.
 
След това Шанана Гушмао е осъден на доживотен затвор, но го освобождават след обявяването на независимост през 2002 г.
 
Той казва, че цигарите са били тези, които са го съхранявали, докато са се крили с другарите си. Заплахата от индонезийски куршум е била много по-страшна от пушенето на цигари. Шанана Гушмао добавя, че е зависим и че е опитвал три пъти неуспешно да се раздели с вредния навик. 
 
"Да забраняваме това и онова, няма да е ефективно", отговаря премиерът на въпрос дали не трябва да се забрани рекламата на цигари. 
 
Според него трябва хората трябва да се образоват по темата, но това ще отнеме време. Той смята, че хората са наясно с болестите, които цигарите могат да причинят, и може би ще ги откажат по собствено желание.
 
Съпругата на премиера обаче, която е австралийка, е загрижена за растящия брой на младите пушачи. Тя е имала рак на гърдата и е ангажирана в кампания срещу коварната болест.
 
Тя твърди, че много младежи са в целевата група за продажби на тютюнопроизводителните компании в Индонезия. Според нея някои са прекалено малки - на 10 и 11-годишна възраст. Разбира се, тютюнопроизводителите отричат да приканват децата да пропушат.
 
Все още болниците в Източен Тимор не са пълни с пациенти, страдащи от белодробни заболявания. Но това е защото още пушачите са прекалено млади. В момента най-опасната болест, която мори населението, е туберкулозата. Д-р Дан Мърфи, който държи местна клиника, обаче е притеснен за бъдещето.
 
80% от пушачите по света живеят в развиващи се страни. И младите смятат, че това, което ще ги направи "западняци", е да пушат цигари. Докторът допълва, че трябва да се промени цялостното мислене на хората и че те трябва да бъдат по-загрижени за утрешния ден. 
 
Д-р Дан Мърфи не смята, че правителството се отнася достатъчно сериозно към проблема. Той обяснява, че тютюнопроизводителите са много властни. "Те представят пушенето като удоволствие, нещо, което е част от живота на хората и му придава смисъл".
 
"Борбата с тютюнопушенето ще е много трудна", завършва той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
3
 
! Отговори
Фидел Кастро преди 9 години
Те и в Куба по цял ден пушат пури , ама доживяват до 90 г., ние тука до пенсия не можем да доживеем.
31
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
За повечето социално слаби хора пушенето и алкохола са единствените начини за доставяне на удоволствие и реално те са най-евтините начини-помислете защо и кой печели от това. Същото е с наркотиците и други пристрастявания, но цигарите и алкохола си остават най-евтини. В България никога не е имало достъп до други удоволствия поради бедността.Ще кажете-*** на Витоша например без пари. Ок, но Витоша е превърната в ***, както и всичко друго.
30
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Евалла на островитяните..Нямат си Брюксел да ги кара да сключват еднополови бракове, да им брои резените сланина в чинията или колко и къде да пушат.. Блазе им.
29
1
 
4
 
! Отговори
сит преди 9 години
Сега давайте да изпратим Американците да им наложат "здравно образование " с оръжията си. та да може фармацефтичните компани да могат "образовано " да си налагат заместителите на пушенето . хехе къде живеем - свободата се състои в това да парвим това което няколко " умни глави са ни казали че е правилнио " и да осъдим всички които са различни защото нямат нашите образования (нашето образование )
28
4
 
4
 
! Отговори
8 преди 9 години
Истинска случка от Суит Бар анд Грил в Младост, разиграла се преди 2 месеца вътре в самото заведение. Моя колежка към сервитьорката: "Защо при Вас се пуши?", отговор: "Защото можем да си го позволим"...Преценете сами къде живеем...
27
1
 
4
 
! Отговори
д-р Пешо преди 9 години
И младите смятат, че това, което ще ги направи "западняци", е да пушат цигари. Докторът допълва, че трябва да се промени цялостното мислене на хората и че те трябва да бъдат по-загрижени за утрешния ден.Тия са по-умни и от българите дори....
26
0
 
5
 
! Отговори
Някой преди 9 години
Абе това да не е репортаж от столипиново например.
25
4
 
3
 
! Отговори
пушачка преди 9 години
До А.СлабаковЗнаеш ли каква е личната ти трагедия? Неграмотен мъж като теб (кУмин) има шанс единствено с дама от малцинствата.
24
2
 
9
 
! Отговори
А.Слабаков преди 9 години
Най ми е жал,когато минакрай някое "елитно" училище да видя струпана голяма грума ученици от 8ми до 12клас , 2/3 ти от които момичета, да пушат със страхотна важност , самочувствие и себеотдаване.Това са бъдещите майки.Как да си хване човек такова гадже,като устата му мирише на кумин,а крехките им ръчички държат по сигурно цигарата от химикалка.Но тя крушата не пада по далече от корена.
23
0
 
14
 
! Отговори
Марк Твен преди 9 години
Все едно чета за положението в България. И тук се пуши навсякъде. Пълно е с пушачи които не могат да четат какво пише върху цигарените кутии и се убиват. Хората предпочитат да са зависими,да си пушат цигарите и да не се замислят за бъдещето си. Повече пушачи, повече лесно управлявани хора, които никога не биха искали да променят живота си. Това е истината за цигарите. Ние пушачите сме овце които с радост крачат след тютюневите компании и сме щастливи като деца ако има безплатни цигари.*** сме.
22
0
 
26
 
! Отговори
жеко преди 9 години
веднага прочетох за държавата, и има интересни факти, че се намират до австралия и имат нефт и газ а страната е на ръба на оцеляването и бедноста е преобладаващ фактор и съответно ПАРАДОКС цената на горивата им е страшно високакакто и ние произвеждаме и продаваме електричество а плащаме по скъп ток от купувачите ни
21
10
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
A *** a Balgarin, sashtata rabota!
20
1
 
1
 
! Отговори
тошака преди 9 години
До до 20Те така е братинйо след време ще ги завладееме.
19
7
 
9
 
! Отговори
Opos преди 9 години
Ами бомбардирайте ги бе американци ***.
18
2
 
2
 
! Отговори
коко преди 9 години
То нашето милоправителствонатамискаше да ни дръпне. Прогрес.
17
1
 
17
 
! Отговори
до 20 преди 9 години
Ако се разходиш пеша сред населените места в България ще видиш, че ромите са малцинство сред пенсионерите и мнозинство сред младите.
16
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
до 19ти и ромите може да сте една раса, не знам дали си излизал някога от катуна, но в България *** сте малцинство ;)
15
19
 
9
 
! Отговори
до 17 преди 9 години
Не знам дали си запознат, но ромите и всички останали в България сме една раса индо-европейска се нарича. Няма европейска раса. Има индо-европейска и други.
14
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
До до 12"Русия е превзета от кавказци"Не знам дали си запознат, но "бялата раса" технически се води "caucasian" или в превод - кавказка ;)
13
7
 
4
 
! Отговори
до 12 преди 9 години
Русия е превзета от кавказци. Един руснак преди година ми се оплака, че докато се разхождал по улицата чул двама кавказци да казват "Няма да го запишем в това училище сина ни. Тука има много руснаци". С други думи в другите училища няма много.