Джокондата била китайска робиня...уж

Италианец представя ексцентрична теория за произхода на Мона Лиза
3 дек 2014 11:25,
14
Джокондата била китайска робиня...уж
Снимка: Архив Reuters

Китайските социални мрежи бяха взривени от теорията на италианец, претендиращ за историк, според която Джокондата всъщност е била китайска робиня, станала майка на Леонардо да Винчи, съобщава Франс прес, цитирана от БТА.

Анджело Паратико, писател, живущ в Хонконг, твърди, че цели две години е събирал документи в подкрепа на шокиращата си теза. Според нея геният на Ренесанса е бил заченат от Катерина, робиня от Далечния изток на един от приятелите на баща му.

Именно тази жена е била изобразена с чертите на Мона Лиза, твърди италианецът. В подкрепа на теорията си той изтъква, че на фона на картината с Джокондата се вижда китайски пейзаж, а в лицето й бегло се долавят китайски черти.

Хипотезата на Паратико, която ще бъде подробно изложена в бъдеща негова книга, предизвика вълна от реакции в Китай. Някои от тях бяха на недоумение, други пък взеха на подбив италианеца.

Темата беше разгледана 4 милиона пъти в интернет, а коментарите по нея достигнаха 160 хиляди.

"Вече разбирам защо усмивката на Джокондата е толкова загадъчна", четем в един от форумите. "Тя е типично китайска", иронизира авторът на коментара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Василия Пейчева,то и журналистите трябва да имат акъл....УЖ,ама като ти гледам статията се съмнявам.
10
1
 
1
 
! Отговори
верно преди 9 години
Прилича на Мао
9
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
тоя с книгата и сайта му мязат на един виц ... лектор на тема "как да изкараме 100 хил долара" задава въпрос към аудиторията: - колко човека смеее туууук?- 1000-ааа- колко платихте за лекциятааааа?- 100 - ооо- това беше всичкооо, благодаря и довижданееееее
8
0
 
4
 
! Отговори
уфф преди 9 години
Тая картина докато свят светува ще се разпостраняват най - различни предположения, коя е Мона Лиза.Нали много се тиражираше и тезата на италианците ,че всъщност на картината е изобразена жена,но всъщност да Винчи е рисувал МЪЖ,вкойто бил тайно влюбен.Така или иначе,никога няма да се разбере.
7
1
 
14
 
! Отговори
Соте преди 9 години
Мкедонка е бре !
6
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
madona e myj.
5
1
 
12
 
! Отговори
хммм преди 9 години
абе стига сте говорили глупусти-марсианка била, китайка била, италианка....тя си е чиста македонка, а на заден фон не е китайски пейзаж, ами нивите в Тетово. Пуснете им такава муха в някой статия да се посмеем бе хора.
4
0
 
18
 
! Отговори
хер Флик преди 9 години
това да не "Грешната мадона с големите бомби"
3
0
 
8
 
! Отговори
фалшификат преди 9 години
това което е показано не е оригиналната картина!
2
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Македонка е. Просто македонците още не са разбрали, че съществува
1
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Не бе! Това е пра...пра...пра...баба ми! От прадедо знам, че пейжажът на фон е от наше село, а Джокондата досущ приличала на ...пра...баба ми.