5 начина да накарате орхидеята да цъфти

Пресаждането на орхидеята може да подобри здравето на вашето растение
15 май 2024 13:16, Михаела Лазарова
3
5 начина да накарате орхидеята да цъфти
Снимка: Istock

Както повечето други растения, орхидеите имат период на латентност или почивка, преди да цъфтят отново. Много хора, които отглеждат растения приемат, че орхидеите са „съсипани“, когато изпаднат в латентно състояние и изхвърлят растенията си. Но спящите орхидеи ще цъфтят отново и отново, ако им дадете време да го направят.

Оставени сами, повечето орхидеи ще цъфтят веднъж годишно, но можете да съкратите този период на латентност и да „подмамите“ орхидеите да цъфтят по-рано, като следвате лесните съвети по-долу.

Отстранете мъртвия цветен шип

След като вашата орхидея приключи с цъфтежа си, проверете внимателно отработения цветен шип за признаци на пъпки. Зелените цветни шипове без пъпки понякога ще цъфтят отново, но ако цветният шип е започнал да изсъхва или става кафяв, го отрежете в основата на растението, като използвате чифт чисти и стерилизирани ножици.

Пресадете орхидеята

Пресаждането на орхидеята може да подобри здравето на вашето растение и да направи цъфтежа по-вероятен, особено ако никога преди не сте пресаждали вашата орхидея.

Закупените от магазина орхидеи често се поставят в мъх и или пък в пластмасови контейнери, които задържат твърде много влага, което може да причини гниене на корените. Това може да се избегне, като се пресадят орхидеи в саксии с дренажни отвори и се използва смес за саксии на основата на кора, която позволява на водата да се оттича свободно.

Още по темата може да прочетете в Az-jenata.bg 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още по темата: орхидеядомцветя
Още от Свободно време.
10 отличителни черти на прекрасния съпруг
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Съвет от личен опит: преди 1 седмица
Поливайте я веднъж седмично и не я оставяйте на пряка слънчева светлина. Ако имате няколко - сложете ги близо една до друга, саксия до саксия.