Звездният ни рожденик: Никола Анастасов на 83

Вижте интересни факти от живота на големия ни актьор
Обновена: 22 апр 2015 07:08 | 22 апр 2015 07:08, Красимир Ангелов
7

Снимка: Булфото

На днешния 22 април своя рожден ден празнува големият ни комедиен актьор Никола Анастасов. Той е роден през 1932 година в София и завършва актьорско майсторство в класа на проф. Филип Филипов във ВИТИЗ "Кръстьо Сарафов" през 1955.

След своето дипломиране той играе в театрите във Враца (1955 - 1956) и Варна (1956 - 1957), както и в софийските Сатиричнен театър, в театър Трудов фронт и в Малък градски театър зад канала.

Първата си забележителна роля в Сатиричния театър играе през 1961 г. в комедията "Когато розите танцуват" на Валери Петров. До днес в своята богата кариера той има участие в десетки театрални постановки. Става звезда и в българското кино с филми като „Тримата от запаса“, „Нако, Дако и Цако – моряци“ и „Неочаквана ваканция“.

Ето и няколко любопитни факта за Никола Анастасов:

Израснал е в бедно семейство, като баща му е бил месар. Има брат и сестра, които умират млади – единият още като дете, а другият едва навършил 20 години.

Докато е бил ученик в гимназията е пеел в хор.

След първите 3 сезона в Сатиричния театър му е съобщено, че от него няма да стане добър комедиен актьор. Съветът – да се премести в друг театър. Тогава той започва да играе в театър "Трудов фронт“ (днешния “Зад канала”). Скоро след това обаче се връща триумфално в Сатирата.

През 1971 г. получава званието "Заслужил артист", а през 1980 г. и званието "Народен артист".

През 1982 г. е награден с орден "НРБ", II степен.

Признава, че винаги е излизал с притеснение на сцената.

Женен е за естрадната звезда Мария Косева. Има двама синове и трима внуци.

Преди по-малко от месец – на 27 март 2015 година, Никола Анастасов бе награден с награда  "Икар" за изключителен принос към българската сцена.

Почитател е на Бистришките баби и шопския фолклор.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Жив и здрав да е! Много ни е радвал!
6
1
 
8
 
! Отговори
иванова преди 9 години
Г-н Анастасов,честит рожден ден!Бъдете жив и здрав за още роли!Толкова положителна енергия струи от вашето участие на сцената!Балсам за душата!
5
1
 
13
 
! Отговори
Бургас преди 9 години
Честит рожден ден г-н Анастасов.Желая Ви много здраве и щастие.Към кака му Стояна и Татяна-коментарите Ви са неуместни.Имайте малко уважение към този велик актьор.
4
13
 
3
 
! Отговори
Кака му Татяна преди 9 години
Хайде и аз да ти честитя рождения ден Кольо ! Права е кака ти Стояна. Ползвам същите памперси. Важно е да ги закрепиш здраво горе на кръста. При това положение можеш и без долни *** да ходиш. А защо не и без панталони ? Опитай Кольо и ми се обади.
3
13
 
2
 
! Отговори
Кака му Стояна преди 9 години
Николчо, да си жив и здрав ! Ама право да ти кажа от тук нататък голямо тегло те чака. Само с памперси ще се занимаваш. Да те насоча, най добрите са в магазина на ул. "Калоян", хем са големи, хем са попивателни. Има ги в различни цветове. Аз ползвам меланж кафяво-зелени. Купи, пробвай и се обади.
2
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
Колето Анастасов е сред най-любимите ми актьори ! Да е жив и здрав още дълги години !
1
1
 
24
 
! Отговори
11111111 преди 9 години
Да си ни жив и здрав,чичо Кольо......Ти си от поколението на титаните в актьорското искуство.ЧЕСТИТО!!!!!!