Проблемът: Мама ме научи да не харесвам дебелите!

Предразсъдъците най-често се втълпяват от родителя
27 ное 2015 10:37,
70
Проблемът: Мама ме научи да не харесвам дебелите!
Снимка: Reuters, архив

Изследвания показаха, че предразсъдъците, свързани със затлъстяването, са все по-често срещани. Сега ново изследване разкри, че поведението, базирано върху подобни предразсъдъци, се оформя в ранна възраст, съобщи ЮПИ.

Новозеландски учени установиха, че у деца на 32 месеца се оформя поведение, което не одобрява напълняването, въз основа на въздействието на майките им. Учени от университета на Отаго показали на бебета снимки на хора, чиито лица са с неясни очертания. Някои от хората били дебели, а другите - слаби.

Оказало се, че по-малките деца предпочитат да гледат снимки, на които се виждат хора с пълна фигура, а децата над 11-месечна възраст - снимки на хора със слаба фигура.

Родителите им трябвало да попълнят въпросник, за да се прецени отношението им към затлъстяването. Констатирано било, че децата на родители, които най-силно негодуват срещу затлъстяването, е по-вероятно да харесват слаби фигури.

"Налице е силна взаимовръзка - колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло", заяви ръководителят на изследването експертът по психология Тед Ръфман от университета.

Ръфман и колегите му фокусирали вниманието и върху други фактори - индекса за телесна маса на майката, времето, прекарано от детето пред телевизионния екран, но не открили взаимовръзка.

Получените резултати свидетелстват, че обратно на онова, което твърдяха специалистите, свързаните със затлъстяването предразсъдъци не са присъщи на някои хора, а се оформят. Учените поясниха, че резултатите съответстват на онези от изследвания върху други видове предразсъдъци.

"Изненадващото е, че децата научават тези неща в съвсем ранна възраст - отбеляза Ръфман. - Подобно поведение не е просто неучтиво. То може да има негативни последствия върху физическото и психичното им здраве."

Резултатите от изследването са публикувани в Journal of Experimental Child Psychology.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


70
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Процентът на хората с хормонални проблеми на практика е малък,но всички се оправдават с него.Диабетът е следствие от наднорменото тегло, а не причина.
19
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
До До 18, хормонални проблеми, дрън дрън, в аушвиц, дебел еврейн вижали ли сте
18
3
 
3
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Питай някой лекар. Причини има различни, за съжаление. Но тези хора, които са дебели по здравословни причини още от детската си възраст, не са много.
17
4
 
6
 
! Отговори
До 18 преди 8 години
Хормоналните проблеми, които влияят на обмяната на веществата водят до сериозно затлъстяване. А този дисбаланс може да е причинен от стрес, диабет и пр. и пр.
16
4
 
11
 
! Отговори
До 16 преди 8 години
Не само в училище е проблемът. Какви храни има на пазара и кои от тях можем да си позволим - това е, което може да повлияе на фигурата на здравия човек. Той може да отделя време за фитнес, нокак да бъде строен, ако яде месо, натъпкано с хормони, работи седнал зад бюро и не може да си позволи друг обяд в работно време освен банички, милинки или фаст фууд?
15
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Мен пък порното ме научи да не харесвам дебели жени :)
14
8
 
10
 
! Отговори
До 15 преди 8 години
Дай някоя здравословна причина за напълняване, освен чисто психическа или невъзможността от абсолютно никаква физическа активност (но по тая причина не бихме видели такива хора по улиците). В момента не се сещам за нито една. Ако слагаш повече отколкото вадиш - ще остава повече. Срещу математиката и физиката, дори и медицината е безсилна. Това за заболяванията са само оправдания,"лепи ми се повече" е извинение за вълчия глад. Липсата на воля, не за диети,а просто за здравословно хранене е причин
13
1
 
10
 
! Отговори
До 2, 3, 5, 7, 9 преди 8 години
Прави сте само за някои от случаите. Но една част от пълните хора са такива не защото преяждат. Има и здравословни причини.Доколкото аз можах да разбера смисъла на този материал, изглежда, че изследването е имало за цел да внуши на родителите, че не бива да учат децата си да обругават, презират и игнорират някого само заради външния му вид.Когато човек си избира гадже или брачна половинка, е съвсем друго нещо. Тогава би трябвало да се ръководиш само от собствените си предпочитания.
12
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Как да погледнем на често срещаната практика в училищата вместо физическо-математика.Пък иначе по лафките"здравословно" и с надценка.
11
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
За съжаление дебелите хора са дебели поради различни здравословни причини и съм сигурна, че не се чувстват комфортно в кожата си, но нека не прекаляваме с толерантността си и да не налагаме на другите какво да харесват само, за да са коректни. Да има търпимост - да, но чак да харесваме...
10
2
 
8
 
! Отговори
До 12 преди 8 години
В статията не става въпрос за сексуално привличане, а за харесване - кои ще отхвърлиш и заклеймиш, защото били пълни. Да не говорим пък за негативното отношение към по-пълните деца в училище. Обикновено онези, които ги нападат с обиди и подигравки са само по няколко в паралелка, но са много агресивни.сексът е нещо съвсем друго. Някои робуват на чуждото мнение и от страх да не станат и самите те обект на подигравки се насочват само към партньори, които не са пълни. На други обаче не им пука.
9
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Смешна статия от типа "Една жена каза..."!!! На 32 месеца "Налице е силна взаимовръзка - колкото по-категорично майката е изразила негодуванието си срещу затлъстяването във въпросника, толкова по-често детето прехвърля погледа си от пълната фигура към тази с нормално тегло", заяви ръководителят на изследването експертът по психология Тед Ръфман от университета." Пълни глупости! Хората не харесват други хора, които драстично се различават от масата нормални индивиди. Естествен отбор му викат.
8
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И между другото дебел не звучи добре все едно да кажеш на човек в физ. недъг - сакат.Ако ще сме толерантни....
7
4
 
12
 
! Отговори
Край преди 8 години
Тези хора са с наркотична зависимост от храна и реално са болни. Болните хора не се харесват на никой - само извратени харесват анорексици, наркомани, алкохолици, угоени и пр. болни хора.
6
10
 
9
 
! Отговори
Men преди 8 години
Смешна статия, и сега както излиза, че трябва да харесвам прасетата че са дебели? Ми няма как да стане, те сами себе си обиждат, да си стягат задниците и да почват да спортуват.
5
1
 
6
 
! Отговори
До 6 преди 8 години
Това не е тема за анорексията която също е болестно състояние.
4
3
 
16
 
! Отговори
Предразсъдъци? бул ш преди 8 години
Айде сега предразсъдъци..Някои харесват шишкавите мъже и жени други не ги харесват.Аз не харесвам дебели жени.Майка ми е доста дебела и виждам ква мъка е.Последното нещо на тоя свят което искам е бъдещата ми жена да заприлича на майка ми.Дебела,нещастна с проблеми със здравето заради теглото без воля да отслабне.Мани недей..
3
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
По малките деца инстинктивно харесват меки и пухкави предмети и/или хора.А по големите не искат да са пълни,подиграват им се в градината и училището.Да не говорим че наднорменото тегло води до много здравословни проблеми.Не поощтрявайте хората че да си пълен не е лошо.Лицемерието не помага на никого.
2
2
 
13
 
! Отговори
до 1 преди 8 години
Има голяма разлика, дали изглеждаш така на 20 или на 40. Не може млади хора, да не полагат никаква грижа за телата си, било то фитнес, бягане, някакъв спорт. За мен това е неуважение към себе си, никой не е казал да имат плочки до "жезъла", но имах колежки, които на 2-рия етаж, бяха изкарали езика и едва дишаха...
1
8
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И което е най-забавното често тия, които най-много критикуват дебелите накрая напълняват и на собствен гръб виждат какво е да си от другата страна. така, че преди да обидите някой заради външния му вид, замислете се, че след 10 години може да сте като него!