За 10 години: 40 хиляди българи "ваканцуват" по круизи

60% от тях обаче са в икономичния сегмент
Обновена: 4 яну 2017 19:56 | 4 яну 2017 18:45, Веселина Йорданова
26
За 10 години: 40 хиляди българи "ваканцуват" по круизи
Снимка: архив, Ройтерс

Около 40 000 българи са избрали круизи за своята ваканция в последните 10 години, отчитат от Българското круиз общество.

Голяма част от тях са предприели отплавания от различни портове от или извън Европа по няколко пъти.

Българските пасажери са почти 10 000 само за 2016-а година. Круиз индустрията очаква в скоро време поне двукратно увеличение на пасажерите от нашата страна.

Очаквано най-голяма част от хората се насочват към ценово най-достъпните възможности, предлагани от круиз линиите в икономичния сегмент, които привличат около 60% от българския круиз пазар. Повечето от корабите са по-стари, съответстващи ориентировъчно на хотели от категория 2-3 звезди. Посещаваните дестинации са почти изцяло само в Европа.

Около 35% от сънародниците ни се насочват към стандартния сегмент. Това са нови (обикновено до 10-годишни), модерни, големи кораби, с много забавления за всички възрастови групи. Съответстват на хотели от категория 4-5 звезди. Предпочитаните дестинации тук също основно са в Европа, но са налице резервации и за Дубай и Карибските острови. Цените са малко по-високи от тези за икономичния сегмент (от около 20 евро на човек на ден).

Приблизително 5% от българите избират круизите от първокласния сегмент. В тази ниша корабите са по-малки от стандартния сегмент като капацитети – в повечето случаи между 1500 и малко над 3000 пасажери. На борда всичко е по-висок клас – обзавеждане и оборудване, храни, напитки, обслужване.

Цените са по-високи от тези на стандартния сегмент и в зависимост от кораба, продължителността на маршрута и времето на направа на резервацията, започват от около 20 евро на човек на ден повече в сравнение със стандартния сегмент. Избираните дестинации отново са основно в Европа, но това е и предпочитаният сегмент за всички останали маршрути по света.

Резервациите в луксозния и ултра-лукс сегменти са няколко десетки на година в България и не представляват съществен сериозен интерес като обеми към момента. Цените започват от около 200 евро на човек на ден и могат да надхвърлят 1000 евро на човек на ден. Преобладаващите резервации са за апартаменти с балкони.

Интересно за наблюдение през последните години е, че някои круиз линии от стандартния сегмент целенасочено започнаха да изграждат обособени зони с ограничен достъп само за VIP пасажери на корабите си. Това е една нова концепция зониране само от апартаменти, ресторанти със здравословна и гурме кухня, заведения, частен солариум с басейн и релакс зона, придобила термина "кораб в кораба". Цените тук също започват от около 180 – 200 евро на човек на ден.

В началото на годината традиционно в целия свят започна т.нар. "wave season" – време на промоции за резервации на круиз ваканции. Този период продължава до края на март и осигурява около половината от пасажерите за отплаванията на корабите през 2017-а година.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още по темата: пътешествиякруизи
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Висилина, да вземеш да регистрираш тая дума"ваканцуват" в тълковния речник, че хората да разбират какво ознначава. Всъщност недей- звучи гадно и топо.
19
2
 
1
 
! Отговори
опетков преди 7 години
Това за 20 евро на ден е абсолютна измислица. Редовно получавам оферти. Само "Last minute" със 70% намаление се приближават, но все пак е много далеч от реалната цена.
18
4
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Електро инжинерда слугите винаги са от България. Забрави да кажеш и по колко ковчега с умрели сваляте като се върнете в порта.
17
1
 
4
 
! Отговори
Пешо преди 7 години
Ако аз ям кюфтета, а ти картофи, то това не значи че всички ядем мусака
16
5
 
8
 
! Отговори
Електро инжинер преди 7 години
Заповядайте на нашите кораби на Коста Кручиере. Среден ценови сегмент. Ще прекарате приятно. Ще ядете вкусна италиянска храна. Всяка вечер шоу в театър за 1500 човека, барове, ресторанти, дискотеки, СПА, фитнес , ролба, басейни и още много атракции и забавления. Даже оригинален тренажор за пилотите на формула 1. Има и детегледачки. Всеки ден сутринта в нов порт и много екскурзии за разглеждане на градовете. Имам честта да поддържам техническото състояние на кораба. Работят и много други българи
15
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Нема нужда, Това е нова индустрия е и нормално пътниците да растат. Първата година може да са били само 1000, след това 2000 и т.н. докато миналата година са стананали 10 000. Нищо странно няма в цифрите.
14
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До Анонимен Не разбирам как ви дава съвест да пишете тези неща.Аз съм с висше образование,цял живот работя,моите приятели също имат този "късмет",но заплатите не ни позволяват да правим круизи.А относно пенсионерите,там положението е отчайващо.Действително масово мизерстват!
13
5
 
7
 
! Отговори
Нема нужда преди 7 години
За 10 години 40 000 обаче през 2016 изведнъж станали 10 000 БГ пасажерите,и спрях да чета.......
12
2
 
28
 
! Отговори
Аннимен преди 7 години
Няма нужда да си ги измисляме. Ей сега в Кауфланд гледах как един дядо си брои стотинките за 200 грама извара. С разпрани ботуши и 30-годишна шуба. Родителите ми са пенсионери, работили са в химическата индустрия, на смени. Баща ми е с 200лв, а майка ми - с 240лв пенсия. Единия от тях работи все още, "за да си помагат". Гладуващи има, човече. Цял живот работили, специалисти, инженери, учители. Просто се срамуват и не се навират в очите на храта. Ние с нашето овчедушие ги наредихме така....
11
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трабва ни един като на Филипините Мадуро с яйца и отстрел на мафиози без съд и присъда 10 000 при хурийте и си връщаме страната.За думичките "Знаеш ли кой съм АЗ" директно в 10та и да се оплаква на архангел Михаил, 6 месеца и страната е изчистена от мутри.
10
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Айде, докарахме го до хилида...Да видим от колко опита ще уцелят?
9
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Хилидя? Хилидя ли?? Хилидя???Това нов термин в математиката ли е?
8
1
 
7
 
! Отговори
правопис преди 7 години
Веселинке, редакторе, това "хилидя" боде очите. Толкова ли сте закъсали, та няма кой да го оправи?
7
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Трагедия под 1% , нормално е м/у 10-20% това значи че НЯМАМЕ СРЕДНА КЛАСА , само супер богати и крайно бедни.Това е резултата от евроггейската деиндустриализация под шефството на компрадорите. Сбогом БГ
6
2
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Некадърността на Бг-журналистите с всеки изминал ден пада и пада ...... едно заглавие на статията не могат да напишат вярно!
5
9
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ходила съм на круиз с висок клас кораб. Препоръчвам токова пътуване горещо, заслужава си парите. Обслужването е на много високо ниво.
4
4
 
12
 
! Отговори
соцялвна слаб депута преди 7 години
460 лв минимална заплата не ви л стига,в Румъния минималната е 320 евро но туй е друг въпрос.
3
2
 
19
 
! Отговори
АНОНИМЕН преди 7 години
Нищо работа.Това е смешна,да не кажа жалка новина,показваща жизнения ни стандарт.
2
2
 
26
 
! Отговори
Смех преди 7 години
За година прави 4 хил. Това на 7 мил прави 0.05%! Мизерия. Всеки в Европа може да си позволи такова пътуване, дори и най-нископлатените.
1
4
 
31
 
! Отговори
ХА-ХА-ХА ! преди 7 години
И 4 000 000 се чудят как да свържат двата края !

Спонсорирани публикации