Трудът, хигиената: Соцтабелите ваят "образцов" социалист

Довчерашният селянин трябваше да стане "новият социалистически човек"
28 юни 2017 16:30,
59

А кое беше старото?

В държавите на "работниците и селяните" властваше убеждението, че "хората на труда" са единствената движеща сила на обществото. Готвачката ще може да управлява държавата, гласеше един от централните постулати на комунизма. Обаче готвачката не само не можеше да управлява държавата, но дори се отучи да готви.

Снимка: DW/A.Andreev

"Главният посредник при капитализма са парите, а при комунизма - думите". Тази мисъл на философа Борис Гройс най-лаконично обяснява феномена "напътстващи табелки", познат в целия Източен блок, пише Дойче веле.

Примери от България можете да видите в галерията

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


59
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
0
 
1
 
! Отговори
Деяна преди 6 години
А в Лондон, понеже не се притесняват, че ще ги обвинят за комунисти, слагат табела през лятото в метрото с надпис "Моля, използвайте дезодорант, защото вие може да не се усещате как миришете, но останалите от нас го усещат със страшна сила".
45
0
 
2
 
! Отговори
Деяна преди 6 години
Да бяхте оставили само тези със социалзма/комунизма, ама е лесно да се присмиваш, защото е от социализЪма.И сега ако нямаш предупредителна табела и не напишеш в инструкцията "Не стой под вдигнат товар", може някой като умре, отиваш в съда и чакаш от една до шест години затвор. Същото важи и за други табели, свързани с безопаснатта. Думите пък, които за вас са глупави (резервни части за човешкото тяло няма), ежедневно се повтарят на работниците, та дано да се замислят и да не правят глупост
44
0
 
4
 
! Отговори
Пешо-кирката преди 6 години
Може на някой да им е смешно, но половината табели са истина...пренебрегната, може да се превърне и в трагедия! Така че който се смее последен...се смее най-добре!
43
0
 
1
 
! Отговори
Щирлиц преди 6 години
До Анонимен 4Къде и кога достигна до тези изовди?Сигурно докато си скачал на милионния митинг на Орлов мост?
42
0
 
3
 
! Отговори
anonimen преди 6 години
6tom vzexa prez den da pokazvat tezi tabeli rabotata otiva ne mnogo zle,strax gi e 4e mai xorata edvam tarpqt i skoro mai 6te gi izmetat i izpravqt pred stenata
41
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Патриотизмът -сновен враг на световното еврокомунистическо движение ! Еврокомунизъмът -от всеки германец според способностите на всеки грък според потребностите !Бежанецът не реже глави , той лекува главобол .
40
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До skatelite Пак ни въртят в омагьосан кръг. Комунизъм, турско робство, ти кажи що открадна милионите. И ГИ ВЪРНИ С ЛИХВИТЕ. Ako ье да си зелен син или червен. Върни всичко.
39
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 46 Тези табели са като ,съчиненото от офицера от ДС -Иво Минджев,че Левски казал ......... Щом и меке..рета като Минджев посягат на Левски ,колко му е да съчинят 2-3 табели .Ама там им е силата - да лъжат на Н-та степен .И градят демокрация ??????
38
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автентичността на тази табелка също е съмнителна??Че то на всичките автентичността им е мноооого, ама мноого съмнителна. Аз съм живял две десетилетия и половина в социализъм и подобни простотии никъде не съм видял. Имаше вицове за такива лозунги, да, но на табелки пък никой не е слагал такива. Има си хас Дойче Веле, която още тогава очерняше страната ни, да не ни изкара и днес орангутани.Проститиите на социализма (или по-скоро грешките му) бяха от по-друго естество.
37
8
 
3
 
! Отговори
skatelite преди 6 години
Като чета коментарите по-долу, очевидно комунистите все още са толкова озлобени, колкото бяха и тогава. Хората се смеят на глупостите, а те се обиждат.
36
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега нямаме такива табели, но имаме дебилни реклами, които ни пускат по време на вечеря за някакви чудотворни хапчета против гъбички, газове, диария и др. такива.
35
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТова за угризките ,излъга .Съчини си го .
34
1
 
21
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
...а не може да изкърпи пътищата на Бай Тошо! Преди с една тетрадка и един телефон с шайба се строяха заводи, сега с интернет, компютри, принтери, телефони, GPS, багери, булдозери и какви ли не махнизации САМО СЕ КРАДЕ, САМО РАЗНИ НЕНУЖНИ И ИЗМИСЛЕНИ ПРОФЕСИИ, СЪЗДАДЕНИ ЗА ДА СМУЧАТ КРЪВТА НА РАБОТНИЦИТЕ! Би трябвало да работим и живеем по-добре, А КАКВО СТАНА? А?
33
3
 
23
 
! Отговори
Поп Грую преди 6 години
Не знам на колко години е дрacкачката Венца, ама явно не помни отпуските от по 3 седмици наведнъж, сирене по 2.60, питите кашкавал и калъпите шунка. Аз се мръщех на сирене и шпеков салам, само шунка и кашкавал ядях. Без соя и палмово масло. Без два телефона, без два стаца и един лаптоп, без хиляди мейли, без мутри, без измамници, без нaгли търговци. Бай Тошо прокара пътища през цялата страна БЕЗ ЗАЕМИ, сега Тиkвocлав направи 200 километра магистрала с огромни заеми и кражби, а не може да изкърпи
32
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Тези които сътворяваха подобни глупости после станаха първи демократи и продължиха в същия дух. Лични наблюдения върху конкретни персонажи
31
0
 
4
 
! Отговори
Тинев преди 6 години
И защо намесвате пишещата?Явно, освен способностите си като специалист в " духовата " част / спрямо ЧИЧКО-ПАРИЧКО разбира се / и липсват елементарни образователни и интелигентни критерии!
30
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Интересно е КАКВИ е имало по същото време в СССР
29
3
 
14
 
! Отговори
БАй Х@й преди 6 години
Застраховам с бухалка - градим демокрация!
28
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 28 до 29 КАКВО И Е ЛОШОТО НА СТАТИЯТА. ЖИВЯЛ СЪМ В СОЦА И ТИЯ ЛОЗОНГИ СИ БЯХА СМЕШНИ ЗА МЕН И ТОГАВА.ДОРИ СА МАЛКО С ТИЯ КОИТО ПОМНЯ И МОГА ДА ЦИТИРАМ.И ТОВА ЗА БАНЯТА ИМАШЕ И НОМЕРА ЗА ВХОДА. КАКТО И ТАБЕЛА НАД КАСИЕРКАТА " НЕ ВЛИЗАЙ В ПРЕРЕКАНИЕ С ПЕРСОНАЛА."ИЛИ ЛОЗУНГ В СТУДЕНСКИ СТОЛ.." ДРУГАРИ ПАЗЕТЕ УГРИЗКИТЕ ТЕ СА ВАШИ"
27
0
 
1
 
! Отговори
до 21 - пенсионер преди 6 години
Надявам се да не си от "онези пенсионери" с 15 сина и 36 внука. "Културния човек семки не яде." - Да те върна ли на учителката ти в 5-и клас? За членуване и подлог у ваше време не е ли ставало дума?