Грета е на твърда земя, акостира в Португалия

Там ще се срещне с екоктивисти преди да замине за Испания
3 дек 2019 14:47, Нели Христова
64

Снимка: Reuters

След като измина повече от 3000 мили и три седмици пропътувани през Атлантическия океан, Грета Тунберг пристигна в Лисабон. Вчера активистката обяви, че ще закъснее за срещата на ООН в Мадрид в социалните мрежи. Вчера тя написа: "Последният ни ден в окена. Вече помирисваме земята".

Още по темата

Във вторник и сряда Грета ще се срещне с активисти в Португалия преди да отпътува за Испания, където ще държи реч на COP25.

Португалският министър благодари на 16-годишната шведка за усилията й чрез писмо, тъй като той вече е в Мадрид за срещата на ООН.

Президентът на страната Марселу Рибелу ди Соза също поздрави Грета и заяви, че "е удоволствие тя да е в Лисабон, но не чувствал, че ще е на място, ако лично посрещне активистката".

Грета пропусна първия ден на COP25 тъй като силни ветрове забавиха пристигането й. Тя отплава на 13 ноември от Вирджиния заедно със своя баща.

Пристигането й съвпадна с публикуването на нов научен доклад, според който има все повече доказателства, че светът става все по-топъл. През сегашното десетилетие вероятно ще бъде регистриран нов температурен рекорд, отбелязва АП.

Тунберг пристигна от САЩ, пътувайки на 15-метровата яхта "Ла Вагабонде" на австралийско семейство. Корабът се движи с възобновяема енергия, използвайки слънчеви батерии и хидрогенератори за енергийните си нужди.

Чилийската министърка на околната среда Каролина Шмит приветства ролята на Тунберг в привличането на вниманието към заплахата от климатичните промени. Шведската тийнейджърка е "лидер, който успя да промени сърцата на много млади хора и много хора по целия свят", заяви Шмит на конференцията в Мадрид.
Очаква се в Лисабон Тунберг да се срещне с местни лидери и други активисти. Представители на шведската активистка заявиха, че не могат да потвърдят кога тя ще замине за Мадрид, намиращ се на 600 км на изток.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


64
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
3
 
20
 
! Отговори
Наблюдател преди 4 години
От заглавието става ясно, че е търсила нещо твърдо и го е намерила в Португалия.
11
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Туй грозното пак го дават по новините пууууу
10
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Грета Тунберг обяви война на белите мъже."Зеленото безумие, което обхвана западния свят, вече има сериозни икономически последствия. Но има всички основания да се предполага, че в бъдеще ще стане още по-интересно. Особено предвид това, че двете главни символически фигури на зеленото движение Александрия Окасио-Кортес и Грета Тунберг свалиха маските си на еко-активисти и твърдо обявиха реалните си политически цели.
9
2
 
36
 
! Отговори
Щерю преди 4 години
Толкова вълнение за Грета сякаш Фернандо Магелан се завръща...
8
2
 
34
 
! Отговори
ай сиктир преди 4 години
Гретенизъм в действие.
7
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Разбирам, че детето си има кауза, а родителите му печелят на негов гръб. Ама няма ли социални, които да се заинтересуват, че то не ходи на училище? Ако друго дете отсъства, за да работи за издръжката на болни родители, ще вдигнат вой до небето, ама така - за *** ми - дойди ми да щъка из океаните - проблем няма!
6
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Яхти, кинти, нон-стоп по "медии"...Убав живот не дотяга, както викаше дедо ми.
5
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
гледайте в тубата видео от пресконференция на Грета - не може да сформулира едно изречение и да запомни въпрос на журналист.Болно дете, което някой го използва за мръсни цели.
4
1
 
16
 
! Отговори
Кондю преди 4 години
Кой знае на колко гумени лодки пълни с н3гЪрскN бежанци е спасила.Може и да са я порили като риба и пълнили като агне
3
4
 
27
 
! Отговори
fighter преди 4 години
Няма нормален човек на който да не му е ясно,че Гретка е 100% оли.гофрен и соро.соиден чи.фут.
2
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Колко много се зарадвах.
1
2
 
25
 
! Отговори
СТАЛИН преди 4 години
срещата свърши вече Бойко кара Пежо в снежна София, Макрон е във Франция, а Тръмп в ЛА