Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти

Хората на фюрера били толкова отчаяни, че единственият им избор бил да го последват
Обновена: 14 дек 2019 19:08 | 14 дек 2019 19:00, Нели Христова
125
Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти
Снимка: Wikipedia

Когато военният фотограф Маргарет Боурк-Уайт пристига в кметството в Лайпциг, след като Германия е загубила Втората световна война, тя заварва много тела - на пръв поглед всички те може да са убити с куршум или шрапнел. Ала всъщност всички са отнели живота си... сами. За нацистите след края на войната по-ужасяващо от смъртта било само това, да попаднат в ръцете на врага.

В една от стаите лежал доктор Курт Лисо, заместник кмет на Лайпциг, съпругата и дъщеря му. Ръката му била поставена върху картата за членство в партията - последен акт на лоялност към Хитлер. В другата стая сцената била подобна - кметът на града и семейството им също били отнели живота си.

Снимките на Маргарет Боурк-Уайт показват нещо, което дълго време остава скрито, а германците предпочитат да не си спомнят - масовото самобуйство. Тази трагедия показва и друго - лудостта, която се е разпространила из Германия по време на управлението на Хитлер.

"Обещай ми, че ще се застреляш"

Това са инструкциите, които получава 21-годишно момиче, докато нейният баща слага за последен път нацистката си униформа, готов да се включви в битката за Берлин. "Всичко свърши детето ми", казал й той, прегърнал я и я целунал, преди да постави пистолета в ръката й. Той напуснал дома си и никой повече не го видял.

Тя решила да не му се подчини. Но из целия Трети райх настъпил хаос. Пред загубата и унижението десетки хиляди нацисти избират смъртта. Някой го правят от чист страх, че Червената армия ще ги измъчва. Така, дори в градчето Деним, където живеят едва 15 хил. души, недокоснато от войната, нито от бомбите, страхът побеждава.

Когато се разчува, че руските танкове идват, 27-годишният Лотар Бучер си слага въжето, настоява това да сторят съпругата му, сестра й, майка й и баба й, както и тригодишният им син. Цялото семейство умира. А страхът се разпространява като чума. Близо 1000 души загиват в Деним след самоубийство. Притеснително голям брой деца също са сред загиналите.

Едно от "спасенията" за германците бил... цианидът

Според различни сведения, след последното изпълнение на Берлинската филхармония, момчета от Хитлеровата младеж са раздавали капсули цианид на всеки, който е искал. Нямало връщане назад, особено след като самият Хитлер се пожертвал първи. Докато руснаците приближавали, той се самоубил заедно с Ева Браун, за която току-що се бил оженил. По този начин той нямало да си плати за всички злини, които е сторил по света. Останалите нацисти, които го последвали - също.

Генерали от СС, доктори от концлагерите, чиновници в Щаба по сигурност на Райха, ръководителят на Гестапо в Дрезден, повечето германски военни командири, 53 от 554 генерали от армията, 14 от 98 генерали от Луфтвафе и 11 от 53 адмирали се самоубиват.

В Берлин, само в един квартал, през първия ден от Съветската окупация се самоубиват 100 души. През следващите дни броят им светкавично растял.

У всички имало едно чувство - че животът след Хитлер няма смисъл

Съпругата на Гьобелс, Магда, също го последвала в смъртта, но не и преди да отнеме живота на 6-те им деца. В своето предсмъртно писмо тя пише, че "в света след Фюрера не си засужава да се живее". И добавя: "Затова взех децата си с мен. Те са прекалено добри за света, който идва след нас."

Но защо нацистите не виждали смисъл в живота след Хитлер? След Пъвата световна война нацията била смирена заради загубата. Но след като фюрерът взел властта, хората станали по-оптимистични. Нацистите наложили социални реформи, които някога били невъзможни. Работниците имали ваканции, семейни надбавки, защита на правата на наемателите, масов туризъм, магистрали, национален празник през всеки месец от годината за отбелязване на едно или друго. Да притежаваш къща вече не било само мечта, да пътуваш не било привилегия, стига да затваряш очите си за случващото се с евреите и липсата на интелектуална свобода.

Но Новата Германия на Хитлер започнала да се разпада. Всичко започнало с провала при Сталинград. Изведнъж вестниците в страната се напълнили със съобщения за умрели мъже. По 2000 на ден.  Любовната афера между фюрера и Германия започнала да изстива. Балонът се спукал и психологическият шок бил неописуем. За тях след Хитлер нямало нищо - нито Райх, но политическо движение, нито общество.

Докато пътувал към своето самоунищожение, Хитлер взел всички онези отчаяни хора със себе си. Когато той взел пистолета и се застрелял през последния ден на Третия райх, за всички останали оставало само едно - да направят същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
57
12
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Един милион и петстотин хиляди германски жени и момичета са изнасилени , а някои и убити от Червената армия, на която има издигнат паметник в центъра на София и почти всички български градове.
56
3
 
7
 
! Отговори
Запазено място преди 4 години
Сон те лаже...Ха-ха-ха. Повечето гербестаци са бивши членове на БКП. Въобще не им е проблем да се пребоядисат за Енти път. Язе от сега съм си заплюл една плочка на тротоара до Орлов мост и съм сия надписал,та кога дойдат китайците да се вредя сред посрещачите, че от *** и гербестаци си знам от сега,че няма да мога да се вредя.
55
2
 
1
 
! Отговори
Леле до 68 преди 4 години
Не, но ще има масови депортации
54
7
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Интересно Фрау Меркел като падне от власт дали пак ще има масови самоубийства.
53
13
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ИдеалистОх,пълни глупости си написал,Хитлер ако е милеел за народа си и Германия,нямал е да хвърля немците в една ненужна никому война,да умират там като скотове,хвърлял е накрая дори деца на фронта,а сам никога не отишъл да воюва страхливеца психопат. Руснаците спасяват част от тези немски деца хвърлени от Хитлер да воюват и неговия болян нарцизъм!
52
11
 
7
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Кинтите и банките са най-ефективни, когато работят в немската,японската и някои други икономики!!!Приемете факта. че това е един организиран порядък от пчелички и всеки се труди неуморно, накрая идва търтея и живее на гърба на всички, но търтея може да води политики, да става все по-силен и властен, защото зад него има икономики с гръбнак, и дисциплинирани и трудолюбиви хора!Сега властват великите и всемогъщи англосаксонски банки и корпорации в света!Животът е жесток, селяни прости!Бен!ЦРУ!
51
3
 
7
 
! Отговори
гражданин преди 4 години
Ко да ги мисля нацистите? В момента имам такива неприятности.
50
6
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Нищо чудно! Типично за швабите Унифицирани промити мозъци
49
5
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Много от форумците смесват присъщите качества на немския народ с една идеология, която му е била наложета за 2 деситилетия. В статията става въпрос не за лагерите, за евреите. Става въпрос за достойнството на един народ, става въпрос за немската държава, за неговото едиство и способността му да обича страната си и държавата си. Как си представяте велик народ да падне на колене и да си протене врата да го посекат. Ние тук постоянно го правим, само погледнете т.н. ни политически елит - ***!
48
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И знаете ли кой е един от приятелите на шефа на Гестапо Мюлер след ВСВ?Богат немски евреин живеещ в щатите,който също е грабил богатства и който пет пари не е давал,че в концлагерите умират хора.Историята е странно нещо.
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не вярвате,че Хитлер и нацистите са убивали немци?Вижте "Бялата роза",която дори не е била политическа организация,а съпротивителна група срещу войната!
46
6
 
13
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Нацистка идеология, но зад нея стоят частни банки и индустриалци , които са наливали масло в огъня и са излезнали по-богати и силни от войната, и от двете страни!!!Какво нацистко има, когата частни банки и фирми финансират национална доктрина и идеология!Това трябва да го прави държавта, от хората за хората!Съжалявам селяни прости, но аз не виждам нищо нацистко, някой да финансира, някаква идеология, и накрая да прати хората в ада, а той да излезе по-богат!Това е ционистка идеология!Бил!ЦРУ
45
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Сигурно и герберите след Бойко...
44
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Достойно е да си на фронта и там да загинеш за Отечеството. Съпротива до край! Самоубийството е изклинчване от страх.
43
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Немския народ е бил против Хитлер, но Хитлер го смачква и убива немския народ и със своята нацистка шайка се отправя в Русия и избива още 25 милиона, но немския народ не е знаел, защото Хитлер го е бил убил, от къде да знаят, като са били убити.
42
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До НеонацистНе е точно така,защото е имало и други партии и други немци,даже и комунистическа партия е имало,но Хитлер ги смачква всичките,убива и немци,без да се церемони,точно с тази цел нацистите запалват Райхстага,за да има повод Хитлер и нацистите да преследват инакомислещите!
41
10
 
12
 
! Отговори
доцент историк преди 4 години
Хитлер и неговата нацистка шайка са вършели престъпленията, а немският народ не е знаел, немският народ не е вършел престъпление и не е ходил в Русия да мори с глад градовете и да избива руснаци, това са били само Хитлер и неговата малка нацистка шайка.
40
6
 
6
 
! Отговори
Teo преди 4 години
До АнонименДостойнство, приятелю, не се печели пред клавиатурата. Хитлер е ужасното предупреждение за това, което може да се случи, когато е изкуствено нарушен баланса в дадена територия - в случая западна Европа. Той е просто равното по сила и обратно по посока противодействие на ПСВ. Но някъде по средата е превъртял - като лидер-кит, който кара цялата колония към брега! Следващият мустакат чичко Ади, който вече се задава на хоризонта, няма да я свърши тая грешка!
39
12
 
14
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Приемаме факта, че Хитлер е нацист и военен престъпник!!!А тези които разпореждат бамбардировки над цивилни граждани и цивилни сгради над Дрезден, където загиват десетки хиляди граждани, и някои от тях , даже повечето не подкрепят идеологията на Хитлер, те какви са???Къде границата междудоброто и злото , между истината и лъжата???Кинти, кинти селяни прости, кинти и лихви, а дребните човечета са малки пешки и пушечно месо!!!Селяни прости, съжалявам, но вие няма да станете по-умни!Галахар!ЦРУ
38
3
 
3
 
! Отговори
Ацтек преди 4 години
Борис и Симеон са почитали Кетцекоатл и Уитцлипуцли!