Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти

Хората на фюрера били толкова отчаяни, че единственият им избор бил да го последват
Обновена: 14 дек 2019 19:08 | 14 дек 2019 19:00, Нели Христова
125
Страх, отчаяние, без Хитлер – масовото самоубийство на нацисти
Снимка: Wikipedia

Когато военният фотограф Маргарет Боурк-Уайт пристига в кметството в Лайпциг, след като Германия е загубила Втората световна война, тя заварва много тела - на пръв поглед всички те може да са убити с куршум или шрапнел. Ала всъщност всички са отнели живота си... сами. За нацистите след края на войната по-ужасяващо от смъртта било само това, да попаднат в ръцете на врага.

В една от стаите лежал доктор Курт Лисо, заместник кмет на Лайпциг, съпругата и дъщеря му. Ръката му била поставена върху картата за членство в партията - последен акт на лоялност към Хитлер. В другата стая сцената била подобна - кметът на града и семейството им също били отнели живота си.

Снимките на Маргарет Боурк-Уайт показват нещо, което дълго време остава скрито, а германците предпочитат да не си спомнят - масовото самобуйство. Тази трагедия показва и друго - лудостта, която се е разпространила из Германия по време на управлението на Хитлер.

"Обещай ми, че ще се застреляш"

Това са инструкциите, които получава 21-годишно момиче, докато нейният баща слага за последен път нацистката си униформа, готов да се включви в битката за Берлин. "Всичко свърши детето ми", казал й той, прегърнал я и я целунал, преди да постави пистолета в ръката й. Той напуснал дома си и никой повече не го видял.

Тя решила да не му се подчини. Но из целия Трети райх настъпил хаос. Пред загубата и унижението десетки хиляди нацисти избират смъртта. Някой го правят от чист страх, че Червената армия ще ги измъчва. Така, дори в градчето Деним, където живеят едва 15 хил. души, недокоснато от войната, нито от бомбите, страхът побеждава.

Когато се разчува, че руските танкове идват, 27-годишният Лотар Бучер си слага въжето, настоява това да сторят съпругата му, сестра й, майка й и баба й, както и тригодишният им син. Цялото семейство умира. А страхът се разпространява като чума. Близо 1000 души загиват в Деним след самоубийство. Притеснително голям брой деца също са сред загиналите.

Едно от "спасенията" за германците бил... цианидът

Според различни сведения, след последното изпълнение на Берлинската филхармония, момчета от Хитлеровата младеж са раздавали капсули цианид на всеки, който е искал. Нямало връщане назад, особено след като самият Хитлер се пожертвал първи. Докато руснаците приближавали, той се самоубил заедно с Ева Браун, за която току-що се бил оженил. По този начин той нямало да си плати за всички злини, които е сторил по света. Останалите нацисти, които го последвали - също.

Генерали от СС, доктори от концлагерите, чиновници в Щаба по сигурност на Райха, ръководителят на Гестапо в Дрезден, повечето германски военни командири, 53 от 554 генерали от армията, 14 от 98 генерали от Луфтвафе и 11 от 53 адмирали се самоубиват.

В Берлин, само в един квартал, през първия ден от Съветската окупация се самоубиват 100 души. През следващите дни броят им светкавично растял.

У всички имало едно чувство - че животът след Хитлер няма смисъл

Съпругата на Гьобелс, Магда, също го последвала в смъртта, но не и преди да отнеме живота на 6-те им деца. В своето предсмъртно писмо тя пише, че "в света след Фюрера не си засужава да се живее". И добавя: "Затова взех децата си с мен. Те са прекалено добри за света, който идва след нас."

Но защо нацистите не виждали смисъл в живота след Хитлер? След Пъвата световна война нацията била смирена заради загубата. Но след като фюрерът взел властта, хората станали по-оптимистични. Нацистите наложили социални реформи, които някога били невъзможни. Работниците имали ваканции, семейни надбавки, защита на правата на наемателите, масов туризъм, магистрали, национален празник през всеки месец от годината за отбелязване на едно или друго. Да притежаваш къща вече не било само мечта, да пътуваш не било привилегия, стига да затваряш очите си за случващото се с евреите и липсата на интелектуална свобода.

Но Новата Германия на Хитлер започнала да се разпада. Всичко започнало с провала при Сталинград. Изведнъж вестниците в страната се напълнили със съобщения за умрели мъже. По 2000 на ден.  Любовната афера между фюрера и Германия започнала да изстива. Балонът се спукал и психологическият шок бил неописуем. За тях след Хитлер нямало нищо - нито Райх, но политическо движение, нито общество.

Докато пътувал към своето самоунищожение, Хитлер взел всички онези отчаяни хора със себе си. Когато той взел пистолета и се застрелял през последния ден на Третия райх, за всички останали оставало само едно - да направят същото.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
37
8
 
12
 
! Отговори
Неонацист преди 4 години
По времето на Хитлер нацисти не е имало, нацистите са измислени по късно, 60те и 70те години, такава дума "нацист" няма. Всички германци са подкрепяли Хитлер, не е имало никаква съпротива освен на високите етажи, народът е подкрепял Хитлер и тези германци са нападнали друга държава, палели са, убивали са, изнасилвали са - избиха над 25 милиона руснаци. А нацистите ги измислиха, че уж не германците на някакви нацисти си вършели всичко товам, Хитлер и неговата нацистка шайка, а народа не знаел.
36
17
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До ТРАКИЕЦДа си навреш тракизма там,където слънце не огрява,ние сме славяни и се гордеем с това!Царете Борис 1 и Симеон Велики са разпостранявали славянска Азбука,писменост и книги,а не на измрялите някога траки!Това е бил нашия език!
35
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
изведнъж се появява фразата "борба с комунизма" и под тази маска шефа на Гестапо - Мюлер си отмъщава и продължава нацистката си дейност.Имало е хора,които са го издирвали след ВСВ и всички са избити и то пак от нацист и негов помощник.Мюлер е организирал и нацистките концлагери,масов убиец и изключително безскруполен,алчен,престъпен индивид,абсолютно див звяр,а не човек!
34
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Шефа на Геспапо -Мюлер е заграбил руски ценни вещи,картини,злато,сервизи на руските царе,френското злато и си е живял като цар.Мюлер избягва в Швейцария,а от там започва работа към ЦРУ и се премества в Америка.Първата му работа,след като си закрепва позициите там е,да продължи нацима,но затова му трябва подкрепа да не го пипат,веднъж предлага среща с президента Труман,след дълъг разговор с него,изведнъж се появява фразата "борба с комунизма" и под тази маска Мюлер си отмъщава и продължава нацис
33
16
 
8
 
! Отговори
Василев преди 4 години
Спокойно селяни прости, Бати Бойко вече гушна и цунка новата еврокомисарка!Германия е велика , има кинти, към България пак ще дойдат милиарди по еврофондове и програми!Това е резултат от войната селяни прости!Вече навсякъде по света великите и всемогъщи банки и корпорации станаха пълновластни господари!И да слушате селяни прости, хората ви приеха в клуба на богатите развити цивилизовани страни, а вие само са крадете един друг и си правите мизерии, защото сте некадърни комплексари!Хейнс!ЦРУ
32
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер е герой, все пак той е убил Хитлер.
31
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
до 41!Прав си, били са варвари.
30
6
 
7
 
! Отговори
До 35 преди 4 години
Ми селяци са .... Виж София се напълни с потури от къде ли не. Дано да върнат софийското жителство ......
29
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хитлер е бил див селянин като василев.
28
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
По-добре напишете статия за нацистките масови убийства,зверства,мъчения,за доктор Менгеле,за да придобият хората представа какво огромно страшно зло е бил нацизма.Изтрили са всичко дори в Уикипедията и ни представят нацистите просто като едни ангелчета воювали в нормална война,което е огромна лъжа!
27
12
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Хора с чест, ценности и висок морал. Борили в името на една идея и идеал и като не успели са си отнели живота, вместо да живеят с провала. Колко от днешните политици и други мижитурки ще го направят ? Сега има само продажни дупедавци, а не истински мъже и затова цяла Европа е една голяма клоака.
26
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 36А трябва!
25
4
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ние не знаем дали Хитлер изобщо се е самозастрелял.След като наскоро видях,че фашистите са си били съвсем живи,а шефа им на Гестапо Мюлер е работел за ЦРУ и нацистка група е организирала бунтовете през 1968 г. в Унгария и Чехословакия и пак Мюлер е продължил нацизма с пълна пара под маската на "борба с комунизма",това ме разтърси из основи и намразих нацизма до отвращение,както и лицемерието на политиците.Всички жестоки зверства и убийства на нацистите се крият и не се излагат на яве,за да види
24
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Не я оправдавам, жената на Гьобелс, убила шестте си деца. Но за едно е права, не е искала те да живеят в света който идва! Т.е. нашият свят? Нека разплетем нишката аналитично!Кои са идвали по това време? Руснаците! Аха-а.Един ден можеби ще стане по- разбираемо за нас защо "немците"(руска дума само)са се самоубивали масово.
23
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 30Баш па велик ... Изгубиха 5 пъти пояече хора и техника ... Ако не беше тоя масивен zerg rush накрая ... добре че имаха 10 пъту повече хира за губене.
22
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
И за какво ви ги казвам това, ами защото тази фирма със собствениците и банките , които са стояли зад тях бяха една от фирмите , които крепяха военната индустрия на Третия Райх!!! Преди 4 поколения ... Ама споко де, то не е лесно! Менталната дизфункция която изпитваш, може и да не се лекува, но съм сигурен, че ще ти намерим работа. Какво ше кажеш за зоопарка! Хем животинки, хем ще АИ сред хира! Чистач, разбира се!
21
8
 
15
 
! Отговори
Патриот преди 4 години
Да не бяха правили грешката да нападат великия СССР нямаше да се самоубиват !Пак добре че се смилиха над тях и не ги заличиха тотално като нация ,както са искали да постъпят със съветските народи!
20
4
 
19
 
! Отговори
Идеалист преди 4 години
Немският Дух!!! Германците не са можели да приживеят още един път унижението на което са били подложени след ПСВ. Унижение наложено им от анго-саксонците. Чърчил е искал Германия да бъде заличена като държава след ВСВ. Славяните - руснаците изтеглиха войските си от ГДР ( тяхната окупационна зона ) и да доха възможност Германия да стане едно цяло. Англо-саксонците не направиха това и още я държат в окупация. Не е било страх, а се нарича - Достойнство. Това качество отдавна е загубено у нас.
19
3
 
1
 
! Отговори
P.S.S.S. преди 4 години
Пак не оцелихте. Пробвайте пак!
18
7
 
15
 
! Отговори
ДДТ преди 4 години
Самоубивали са се масово там,където Червената армия е идвала.Много добре са знаели какво ги чака,след зверствата които са извършили навсякъде из Съветска Русия и са треперели от страх. Защо не са се самоубивали там,където американци и англичани са настъпвали?! Много нацисти са били погалени с перце,само защото знаят и могат нещо,което американците не са могли да направят. Не виждам защо да изпитваме жал към тези масови убийци,бащи на деца и майки на деца,които също са възпитавани да убиват.