Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм

Било равносилно на отбелязването на размера на женските гърди
18 май 2022 15:29, Йоана Цонева
156
Новите времена: Да наречеш мъж "плешив" е сексизъм
Снимка: Pixabay

Загубата на коса е много по-разпространена сред мъжете, отколкото сред жените, така че използването ѝ за описание на някого е форма на дискриминация по полова принадлежност, се казва в съдебно решение. Коментирането на оплешивяването на мъж на работното място е равносилно на отбелязването на размера на женските гърди, сочи заключението.

Решението, взето от състав от трима мъже, които при вземането на решението си се оплакват от собствената си липса на коса, идва по дело между електротехник ветеран и фирма, в която е работил.

Тони Фин, който претендира за обезщетение, е работил за базираната в Западен Йоркшир British Bung Company почти 24 години, когато е бил уволнен през май миналата година. Той завежда дело пред трибунала, в което твърди, че е станал жертва на сексуален тормоз след инцидент с началника на завода Джейми Кинг, пише в. "Гардиън".

Фин твърди, че по време на скандал в цеха през юли 2019 г. Кинг го е нарекъл "плешива кучка". Трибуналът чу, че Фин е бил по-малко разстроен от "англосаксонския" език, отколкото от коментара за външния му вид.

Твърдението доведе до това, че съдебният състав - ръководен от съдия Джонатан Брейн - обсъждаше дали забележката за плешивостта му е просто обида или всъщност е тормоз.

Още по темата
"Не се съмняваме, че споменаването на плешивостта по този пейоративен начин е било нежелано поведение по отношение на Фин" - констатира трибуналът. "Това е силен език. Въпреки че, както констатираме, индустриалният език е бил нещо обичайно в този заводски цех в Западен Йоркшир, по наша преценка г-н Кинг е преминал границата, като е направил забележки лично към ищеца относно външния му вид."

Фин не се е оплакал от употребата на "уличен език", но е бил особено засегнат от това, че е бил наречен плешив, заяви съдебният състав.

"Трудно е да се направи друго заключение, освен че г-н Кинг е изрекъл тези думи с цел да накърни достойнството на Фин и да създаде за него заплашителна, враждебна, унизителна, оскърбителна или обидна среда", се казва в решението. "По собственото му признание, намерението на г-н Кинг е било да го заплаши и обиди. По наше мнение съществува връзка между думата "плешив", от една страна, и защитената характеристика на пола, от друга.

"Адвокатът на дружеството е имал право да твърди, че както жените, така и мъжете могат да бъдат плешиви. Въпреки това, както ще потвърдят и тримата членове на трибунала, оплешивяването е много по-разпространено при мъжете, отколкото при жените.

"Ние смятаме, че то е неразривно свързана с пола."

Като част от решението си съдебният състав повдига въпроса за предишно дело на трибунала, в което е установено, че мъж е дискриминирал сексуално жена, като е направил забележка за размера на гърдите ѝ, за да опровергае становището на фирмата. "Много по-вероятно е лицето, което получава коментар като този, който беше направен в случая, да е жена", заяви трибуналът.

"Също така е много по-вероятно лицето, което получава забележка като тази, направена от г-н Кинг, да е мъж. Г-н Кинг е направил забележката с цел да засегне ищеца, като е коментирал външния му вид, който често се среща при мъжете.

"Поради това трибуналът определя, че като е нарекъл ищеца "плешива кучка" ... поведението на г-н Кинг е било нежелано, то е накърнило достойнството на ищеца, създало е смущаваща среда за него, било е направено с тази цел и е свързано с пола на ищеца."

Обезщетението на Фин ще бъде определено на по-късна дата.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


156
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
5
 
! Отговори
Валдерама преди 2 години
Едно време си поръчвах и пиех ром Днес това значи друго. Както и да е - правилното е да наричаме колегата - летище, безкоз или епилирано теме и т.н Отивам вчера на кино и се провиквам Ей безкоз, искаш ли пуканки?
20
0
 
3
 
! Отговори
До спокойно.. преди 2 години
А ако имам двама бащи? Това означава, че ще имам гъста коса до дълбока старост ли?
19
2
 
15
 
! Отговори
Ками преди 2 години
Жените си падат по плешиви мъже. Няма жена която да устои на плешив и нисък мъж, с голям корем, тесни рамена и голяма задница.
18
4
 
4
 
! Отговори
Спокойно... преди 2 години
Плешивостта мъжете я наследяват от майките си, а жените от бащите си. Така е устроен човешкият геном. Тъй като жените носят 2 бащини монозоми, а мъжете 2 майчини. Така че господа, погледнете майките си, ако им е уредяла косата, очаквайте и вашата след време да почне.
17
3
 
5
 
! Отговори
Гешев майонезата преди 2 години
На Гешев му казват "Майонезен човек ", мажел си кубето с майонеза за блясък и ***!
16
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Моят баща е на 83 г., но започна да му окапва косата...та я боядисва, така я запълва. Купувам му черна боя и маже. Като младеж изглежда.
15
0
 
4
 
! Отговори
Хубава статия преди 2 години
ясно показваща кадърността на мисирките. Абе преведете един път нещо сами, не с гугъл. Плешиви ***.
14
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Зависи от смисъла. Ако лекаря му каже че е плешив не е обида защото е болест или е от въшките. Но ако някой те напсува тогава е омраза.
13
0
 
4
 
! Отговори
жоазиньо преди 2 години
Кога лгбт общността ще се дистанцира от русофилите?
12
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
За мъжете е нормално да оплешивеят, ама за жените не е! Има жени, които са по-плешиви и от мъжагите...УЖАС!
11
1
 
11
 
! Отговори
Хахаха преди 2 години
Радвайте се плешовци, сега може да съдите работодателят ако каже, че сте плешив или коментира липсата на коса.
10
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Аз благодаря на родителите си, че не съм плешив, щото жените не харесват мъже без коса :)) Но все пак е кофти тази дискриминация от страна на женския пол към мъжете без коса, те се озлобяват много от това :))
9
0
 
12
 
! Отговори
Бай Иван преди 2 години
И аз съм плешив и не се обиждам от коментарите по голата ми глава. Баща ми беше плешив, аз съм плешив и след някоя година може би и синът ми ще е същият. Но това е положението, приел съм го.
8
1
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Обикновено по улиците преобладават бръснати глави с татуси, гледащи лошо. Няма лошо. Всичко е за сметка на гънките в главите им, които най-вероятно са полирани. И без да са плешиви доста хора отказват да имат коса.
7
0
 
13
 
! Отговори
моника бонева преди 2 години
Както е тръгнало,скоро ще започнат да се обиждат и на номера на обувки,или сутиени. От друга страна ще има съдебни дела за всевъзможни глупости и така ще захлебват адвокатите!
6
0
 
14
 
! Отговори
Весо преди 2 години
Лееелее накъде отива света.
5
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Поредната хамерикански простотия.
4
11
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 години
Мъжете започват бавно да оплешивяват още от 20-тата си годишнина и обикновено до 50-годишна възраст, повечето господа са с голо теме.
3
5
 
10
 
! Отговори
АнонимеН преди 2 години
ПРОПАДАТЕ С ПОДОБНИ СМЕШНИ НОВИНИ! СТАТИИ ЗА ПУТЪН ! ТОВА СЕ ЧЕТЕ
2
0
 
11
 
! Отговори
маркиз дьо саП преди 2 години
Тц тц тц...