Кои хормони предизвикват косопад?

Четири са основните, които контролират състоянието на косата
17 юли 2019 20:48, Михаела Лазарова
8
Кои хормони предизвикват косопад?
Снимка: istock

За да бъде косата здрава, жизнена, лъскава и красива, трябва да се храним здравословно и да я подхранваме с необходимите хранителни вещества. Ако обаче съществува някакъв хормонален проблем, храната далеч не е достатъчна, за да бъде овладян косопадът.

Хормоните ръководят почти всички процеси в организма. Когато възникне дисбаланс в някои определени хормони, настъпва увреждане на косата както при мъжете, така и при жените.

Трябва да се отбележи, че хормоните не са единствените „виновници“ за появилия се косопад. Те играят централна роля в процеса на образуване на космените фоликули и състоянието на косъма, но това не означава, че в този процес не са намесени стресът, начинът на живот, физическото и психическото състояние на човека.

Четири са основните хормони, които контролират състоянието на косата. Вижте кои са те и по какъв начин влияят върху нейното здраве.

Тестостерон

Мъжкият полов хормон е главният виновник за косопада при мъжете, освен генетичните фактори. Дихидротестостеронът, определен тип мъжки полов хормон от тази група, е в основата на проблема. Той причинява оплешивяване при мъжете. Когато неговите нива са прекалено високи, косата започва да окапва. За да помогнете този процес да спре, яжте повече храни, богати на фибри. Консултирайте се и с лекар, който да определи дали може да се включи и друг тип терапия, блокираща свръхсекрецията на този хормон.

Хормони на щитовидната жлеза

Тиреоидните хормони са владетелите на метаболизма. Те контролират всяко звено в обмяната на веществата. Хормоните на щитовидната жлеза отговарят за състоянието на кожата, косата, ноктите, определят теглото и нивата на енергия в тялото. Ако страдате от суха кожа, чупливи нокти, слабост и накъсване на косата, косопад, може да имате хипотиреоидизъм.

Контролът на тиреоидните хормони е много важен за справянето не само с косопада, но и с всички останали ефекти от този хормонален дисбаланс.

Повече по темата може да прочетете в Az-jenata.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
5
 
! Отговори
Листопад преди 4 години
Основните хормони, предизвикващи косопад, както е добре известно, са : оскубин, перхидролин, епилаторин и най-вече остригин.
6
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До 6Щом те утешава ... мисли си така.
5
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Има много общо. Затова жените биват привлечени от плешиви мъже.Подсъзнателно асоциират плешивата глава с друго.
4
1
 
3
 
! Отговори
malart преди 4 години
за друг тип тестостерон става въпрос - Дихидротестостерон . този няма нищо общо с мъжествеността
3
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ще намалиш тестостерона ама после ще съжаляваш цял живот..
2
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ори женит е лесно - и да ти пада косата, пак расте. Виж при мъжете ...
1
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Да ми намалят тестостерона?Не. По-добре без коса, но вълшебник със жените.