Нов рекорд - бутилка уиски е продадена за над 2 млн. британски лири

Тя е една от едва 40 бутилки от вида
41
Нов рекорд - бутилка уиски е продадена за над 2 млн. британски лири
Снимка: Pixabay

Бутилка от най-скъпото уиски на света бе продадена за повече от два милиона британски лири на търг в Лондон вчера и счупи предишния рекорд от 2019 г., съобщи АФП, позовавайки се на аукционна къща "Сотбис".

Бутилка от 750 мл Macallan от 1926 г. бе купена за 2 187 500 британски лири (2,5 милиона евро). Шотландското уиски, дестилирано през 1926 г., е бутилирано 60 години по-късно, след като е отлежавало в дъбови бъчви и е придобило тъмен цвят. Етикетът на бутилката, една от общо 12, е дело на италианския художник Валерио Адами.

Лотът бе оценен от "Сотбис" между 750 000 британски лири и 1,2 милиона британски лири. Той е една от едва 40 бутилки от вида, произведени от шотландската дестилерия. Бутилка 700 мл от същото уиски бе продадена за близо 1,5 милиона британски лири през 2019 г. Това е същата течност, но с друг етикет, каза Джони Фойл, ръководител на отдела за уиски в "Сотбис" при представянето на лота миналия месец. /БТА, Антоанета Маркова/

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: уискитърг
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Много си духовит бе!
29
1
 
7
 
! Отговори
Параход преди 5 месеца
Пиеш и ревеш...
28
1
 
6
 
! Отговори
Бай Иван преди 5 месеца
Борислав Михайлов ще да я е взел, да пие едно хубаво уиски преди да пусне кокала.
27
3
 
0
 
! Отговори
какво да правя преди 5 месеца
Без да искам аз я изпих на екс предлагам преработен екстрат на промоция.
26
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Щом има лyдu да плащат!
25
10
 
1
 
! Отговори
Само питам преди 5 месеца
Алкохол под 48 градуса алкохол ли е /първи въпрос/???Питието определя мезето или мезето определя питието/втори въпрос/?Имам и трети въпрос.
24
3
 
3
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
До Анонимен 22 Японските са по-различни в смисъл, че всичките са по-"балансирани", но това в света на познавачите на уиски, които търсят отличим вкус, аромати, стил и т.н. не значи много. Хубави уискита са, но отмина времето, когато само "познавачите" шушнеха за японските уискита като нещо суперспециално. Да не говорим за цените на стандартните такива, които се самозабравиха и въобще не отговарят на качеството им (ще рече, сходни по качество шотландци са на 1/4 от цената).
23
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Rita Taketsuru (родена като Jessie Roberta Cowan) със заплатата си на учителка по английски е издръжала супруга си - Masataka Taketsuru, преди да постигне успеха.
22
2
 
8
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
...не като да Фъргаш дърва под казна и да не знаеш каква е точната температура на варене. Кога тръгва метиловия първак, кога истинската ракия и кога супер канцерогенното патоки накрая, от което се разбиоляваш от цироза. Затова който си има пари си купува реномирани френски и италиански вина, водки и ракии :)))
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 5 месеца
Японските са по-различни от шотландските, по "дизайнерски", докато шотланските са по естествени, натур, за "пуристи".
20
8
 
5
 
! Отговори
пияница мистик преди 5 месеца
Най-добрият технолог в България по високоалкохолни напитки веднъж публикува една статия, кои са най-качествените ни питиета. Оказа се, че само в Поморие и във Франция имало някакви специални казани за варене (забравих им името на тези казани как се казваха). Та той беше класивал на първо място ракия "Солитер" - 50лв, за 0,500л. Там бяха и "Бургас 63", "Поморийска мускатова" и т.н. Та той казва: "И НАЙ-ДОБРАТА ДОМАШНА РАКИЯ ОТСТЪПВА НА НАЙ-ЛОШАТА ЗАВОДСКА" Там варенето е точно до градус, не е кат
19
0
 
3
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
До Itso Неправилно по няколко линии. Сънтори не е конгломерат на малки дестилерии, а МЕГАконгломерат, който е изкупил малкото индивидуални японски дестилерии. Точно както други мегаконгломерати като Диаджео. Японските уискита които са известни се произвеждат по същия начин както престижните шотландски уискита. Разликата в цените е главно защото след бума след пробива им, резервите им бързо се изпразниха и започна да става трудно да се намират, а оттам и цените се изстреляха нагоре
18
4
 
1
 
! Отговори
Пиячът преди 5 месеца
Хахаха, да бил съм и аз в такива в Дъблин - Бушмилс, там наистина предлагат за дегустация отлежало уиски, в дъбови бъчви, в които е отлежавала бира (Ale) ама това не го бутилират, няколко пъти си купувам бушмилс, ами не е същото.
17
2
 
4
 
! Отговори
Itso преди 5 месеца
Големи разбирачи голямо чудо брееее, японските уискита започват от 150 лева нагоре, от десет години насам обират златните медали от конкурсите и причината е че все още се правят по оригинални технологии, без тарикатлък, където се смесват различни партиди за да се отика гадното качество покрай доброто. Японските дистилерии са малки и за да избегнат фалити са създали собствен конгломерат - Suntory, който ги самофинансира и пази от фалит и нелоялна конкуренция.
16
4
 
1
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
До Пиячът Ми, да, бил съм в няколко от дестилериите на уиски в Шотландия (имат специални турове). И големите дестилерии нямат никакъв проблем да произвеждат десетки милиони литри уиски от масовото, защото използват т.нар. колонна дестилация, при която де факто "дестилирането" никога не спира.
15
1
 
3
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
Що се отанся до цената на тази бутилка - тук не става дума само за качество, а главно за това колко е достъпна тази напитка - колкото по-малко от нея има при съответното ниво, толкова повече хора, които искат да си я купят като статус символ се включват, а това са хора с пари. Най-вероятно е купена от някой азиатски милионер/милиардер.
14
0
 
1
 
! Отговори
Пиячът преди 5 месеца
Откъде знаеш, да не си бил там да ги гледаш как го правят? Аз не ми трябва да ги гледам, мога да ти кажа като направя една проста сметка - колко уискита се продават на година и дали дистилериите имат такъв капацитет да задоволяват търсенето и то на тази цена.
13
2
 
4
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
До Пиячът Да, точно от такива "знаячи" всяка година дават фира сума ти хора, които сами си правят алкохол. Ако си купуваш от реномирани търговци, няма да купуваш ментета. Що се отнася до есенцията - единственото нещо в много ниския клас уискита, което се добавя, е цвят, не аромати. Във средния и висок клас това изобщо не се прави.
12
1
 
2
 
! Отговори
Познавач преди 5 месеца
До Itso до 6 "Иначе японските сериозно изместват шотландските като качество" Не :) Японските пробиха монопола на шотландските, но причините за това вече са в историята. Сега просто са отлични уискита, но твърдо не може да се каже това, което си написал.
11
5
 
5
 
! Отговори
Пиячът преди 5 месеца
Правете си сами алкохола, за да знаете какво пиете. Това ***-ски дето ви го продават за 120 лева е етилов спирт и есенции, и аз мога да ви забъркам такова, да не вярвате че някой го чака 5 години да отлежи, и то в дървени бъчви (никой не прави такива), тройни дистилации, четворни, никой няма време за такива масрафи, направете следния експеримент - сложете бутилка скъпо уиски във фризер -20 градуса, ако стане на кристали значе е бъркан бълвоч, ако се лее като замръзнала ракия като олио е добро.