От 15 април влиза в сила забраната за риболов

Определени са и разрешените места
11 апр 2024 14:25, Петър Бойчев
6
От 15 април влиза в сила забраната за риболов
Снимка Фейсбук

От 15 април влиза в сила забраната за улов на риба и други водни организми. Забраната се налага с цел създаване на оптимални условия за естествено възпроизводство на пролетно-лятно размножаващите се риби.

Забраната се въвежда за Черно море, река Дунав и вътрешните водни обекти.

През настоящата година със заповед на министър Кирил Вътев се забранява риболова на карагьоз от първи до 31 май включително в българския участък на река Дунав и на попчета от 15 април до 15 май включително във водите на Черно море.

Забраната за риболов на калкан е от 15.04.2024 г. до 15.06.2024 г. включително. По отношение на калкана в този период се забраняват освен всякаква риболовна дейност и трансбордиране, задържане на борда, разтоварване и първа продажба.

За всички останали пролетно-лятно размножаващи се риби забраните за риболов са в зависимост от надморската височина на водните обекти.

Със заповедта се удължава забраната за улов на бяла риба, щука и распер в българския участък на река Дунав до 31 май включително с цел опазване на популацията на пролетно-лятно размножаващите се шаранови, сомови и други топлолюбиви риби в реката и намаляване на прилова им.

Важно за лицата, извършващи любителски риболов е, че са определени водоеми, в които любителският риболов е разрешен в периода на забраната. Списък със свободните за риболов водоеми през 2024 г. по области е публикуван на сайта на Министерството на земеделието и храните, предаде БНТ.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
0
 
3
 
! Отговори
? преди 1 месец
Като за всяко нещо в България, забраната е просто преписан от миналата година и подписан документ! Тя не е съобразена с условията в самата година, а се слагат едни наложени дати. Та тя рибата се изби/хвърли хайвера си/ вече в това топло време!Ако всичко беше съобразено с условията тази година, то забраната , трябваше да се изтегли поне с 15 дни напред, но всичко се прави машинално.
4
9
 
3
 
! Отговори
Лудото Ленче преди 1 месец
Тия дето слагат забраните много да внимават ,че ще видят по стълбове и дървета !!! Избиха животните ,сложиха ,забрани хората сами да си ги отглеждат ,мислят със червеи и насекоми да ни хранят ,сега на рибата посягат .....мисля ,че ще свършат много зле !!! Народа търпи издевателства само докато му прекипи и после да не сте му пред очите !!!
3
0
 
2
 
! Отговори
Рибар преди 1 месец
яз.Книжовник,област Хасково няма законен наемател и е свободен.Собственост е на Напоителни системи.Защо не са го писали като разрешен.Може би защото има риба?
2
0
 
5
 
! Отговори
Снимка фейсбук преди 1 месец
А кой е на снимката? Имаше някакви правила за използване на снимки и творби, които са интелектуална собственост на автора. Та, имате ли разрешение от човека на снимката? :D
1
0
 
5
 
! Отговори
Запознат преди 1 месец
Това на снимката е балканска пъстърва, която не е забранена от 15 април.