Пет заблуди за детокса, в които няма смисъл да вярвате

Погрижете се за здравето си по правилния начин
29 апр 2024 20:39, Дарена Найденова
5
Пет заблуди за детокса, в които няма смисъл да вярвате
Снимка: iStock

Терминът "детокс" буквално означава детоксикация или изхвърляне на токсини, което в сферата на здравето и уелнеса често се насърчава чрез множество средства - от прочистване със сок и консумация само на определени продукти до премахване на определени съставки от вашата диета за определен период от време. Мисълта, че телата ни са пълни с токсини, най-малкото не е успокояваща, откъдето идва и огромния интерес към детоксикацията.

Университетът в Тексас обяснява, че има два основни вида токсини, открити в човешкото тяло, които се наричат екзотоксини и ендотоксини. Тъй като представката "екзо" указва външно образувание, екзотоксините обхващат всякакъв вид токсини, които достигат до тялото от външни източници като замърсяване, свободни радикали, пестициди върху храната и във въздуха, както и други компоненти на околната среда. Обратно, представката "ендо" означава, че токсините идват отвътре и ендотоксините се считат от медицински специалисти и есперти за странични продукти на човешкото тяло.

Чрез методи като консумация само на течности като смути, супи, зелен сок, вода с лимон и бульон, има много предимства, които се предполагат от уелнес индустрията, за да ви помогнат да детоксикирате тялото си от едно- и екзотоксините. Тези методи обаче не са застраховани от митове.

Кои са петте мита за детокса, в които не трябва да вярвате, разберете  от Тialoto.bg

Източник: Tialoto.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: детокс
Още от Миш-маш
Пет модерни прически за жени над 50 години
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
1
 
! Отговори
гошу детокса преди 2 седмици
автора на статията очевидно не е правил никога детокс или каквато и форма на пречистване се сетите...
3
1
 
0
 
! Отговори
Прост мисир преди 2 седмици
Детокс буквално означава детоксикация?Има ли редактор и някой поне със втори клас който да напише грамотна статия?Токсин е отрова,детокс е изхвърляне,очистване от отровите неграмотници от ,,уелнеса""
2
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Невероятно лаишка и антинаучна статия. Че кой лекар предписва детокс? От това не се печели. Не е като лекарствата. Опитайте поне веднъж едно 14- дневто плодуване или 5-дневен воден пост и сами ще видите какви страхотни последици има за здравето ви. Лично аз само така успях да излекувам хронични заболявания, които медицината със скъпите си лекарства не успя. Нито едно от твърденията в писанката не е вярно.
1
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 седмици
Детоксът е олицетворение на човешката тъпння!