Родната Овчарска салата е петата най-вкусна в света

Тя изпревари в класацията дори "Капрезето"
13 май 2024 11:53, Нели Христова
15
Родната Овчарска салата е петата най-вкусна в света
Снимка: Pixabay/ Anestiev

Българската овчарска салата зае 5-о място сред 100-те най-вкусни в света. Това се вижда от класацията на кулинарния пътеводител "Тейст Атлас", пишат от "Телеграф". 

Салатата, която се приготвя от домати, краставици, сирене, яйца, лук, чушки, шунка и гъби, изпревари италианската "Капрезе" и ливанската "Фатуш".

В топ 10 на класацията попадат още две български салати – традиционната „Шопска“ заема девето място, а „Снежанка“ – десето.

Първо място заема гръцката салата "Дакос", а известната в Тунис салата "Мечуя" се нарежда на втора позиция. Трета сред най-вкусните е "Гръцката салата", а на четвърто място попада китайската "Пай Хуан Гуа".

Ястия

Това обаче не е първият път, в който български салати попадат в челните позиции на класациите на "Тейст Атлас". През 2022 година овчарската салата зае първо място сред 50-те най-добри в света. Тогава тя задмина гръцкия "Дакос" и японската "Гома уакаме". Също така в началото на 2022 година и баницата ни беше обявена за най-доброто тестено изделиe в света, като изпревари турската баклава.

Предпочитания

Овчарската салата е една от най-поръчваните в заведенията у нас, коментира председателят на Българската асоциация на заведенията Ричард Алибегов пред "Телеграф".

Причината е, че тя съвместява в себе си две ястия и предястие и основно. Той посочи, че тя е предпочитана основно от мъжете към питието, и то в заведения в битов стил. Дамите пък най-често поръчват салата "Цезар", отново заради това, че има и айсберг и пиле.

В много заведения вече се предлага и със скариди. Алибегов коментира още, че в последните години има тенденция модерни салати да изместват традиционните. Насочени са основно към здравословното и фитнес хранене, както и към хората, които не консумират месо.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още от Миш-маш
За дома, за градината... Да пазаруваме изгодно в една "Супер седмица"
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
12
4
 
1
 
! Отговори
Itso преди 1 седмица
Аз когато я правя тая салата си удрям тайно една чekия и се изпразвам в нея, Жена ми се чуди какво не и е наред но сестрата на жена ми казва че само аз мога да я правя толкова вкусна.
11
0
 
4
 
! Отговори
Теди преди 1 седмица
ТЯ ДЕСТВИТЕЛНО Е ЕДНА ОТ НАЙ- ХУБАВИТЕ САЛАТИ
10
0
 
11
 
! Отговори
QRS преди 1 седмица
Статията беше интересна докато не стигнах до "Алибегов коментира..." и тогава достоверността драстично падна
9
2
 
5
 
! Отговори
24-ти май преди 1 седмица
Защо думата овчарска в заглавието е с главна буква?
8
7
 
9
 
! Отговори
пияница мистик преди 1 седмица
Салата "Цезар" е 100 пъти по-вкусна от "Овчарската". Отделно аз като искам зелена салата, късам айсберг и маруля, слагам сушени домати и зехтина от буркана, маслини каламата и оцет Балсамико. Такива със сирене почти не ям. Освен зимата с червено вино. Плочка мазно, овче сирене, залято със зехтин и поръсено с червен пипер. Ай наздраве :)))
7
1
 
9
 
! Отговори
До Анонимен 6 преди 1 седмица
Странно, знам от баба си, че навремето дори и в България боза са правили арнаутите, тоест албанците. В Македония има доста от тях, но може и те да са станали много модерни и вече да не правят боза. Жалко, хубава напитка е, особено когато се направи майсторски.
6
1
 
5
 
! Отговори
Пай Хуан Гуа преди 1 седмица
Този китайски специалитет всъщност е подправена с лют червен пипер салата от краставици и червен лук, със заливка. Заливката се приготвя от соев сос, оризов оцет, сусамово масло и сусамови семенца.
5
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
в нашия град румънците се редят на опашки за баница и боза, между другото в Македония също има баници, но боза не видях
4
3
 
9
 
! Отговори
Освен китайската, преди 1 седмица
всички "чужбински" салати, споменати по-горе, имат стабилни нашенски варианти. Що е "Дакос"? Домати, краставици, сирене, но поднесени върху напоена със зехтин филия хляб. Тоест хляб и сирене с елементарната нашенска салата, но зехтинът не е посипан върху зеленчуците, а е върху хляба, а част от домата е настъргана, а другаата е на резанчета. Какво е "Мечуя? Нашенското кьопоолу, към което е добавено яйце и малко риба тон. "Гръцка салата"? Вариант на нашенската шопска, но нарязана по-наедро.
3
6
 
9
 
! Отговори
61 преди 1 седмица
салата "Цезар", отново заради това, че има и айсберг и пиле ... Машала! На марулята почнахте да викате "айсберг". Безплатен превод, да не си пренатоварите мозъка: "iceberg lettuce" - "хрупкава маруля".
2
10
 
2
 
! Отговори
Ze nigmar преди 1 седмица
Храна на дявола:)))
1
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 1 седмица
:)