По-добрият свят на регето

То не е само весела карибска музика, а част от философия
28 юли 2010 14:15,
34
По-добрият свят на регето
Root Souljah. Снимка: Елена Ненкова

За много хора през лятото животът се движи в реге ритъм. За други това е целогодишно състояние. Но в топлото време дори най-напрегнатите неосъзнато забавят ход, а по-лежерните натури са изцяло на слънчев режим.

И независимо дали на пренаселен с пластмасови шезлонги плаж, или на някой все още незастроен морски залив – навсякъде се слуша реге...

Потъркаляхме се в тревата с част от българското растафари общество, за да ни разкажат как живеят хора, които много добре знаят, че реге не е само весела карибска музика, а част от философия, която съветва как можем да направим света по-добро място.

Началото на юли е. Борисовата градина – приятното зелено петно в центъра на София, е озвучена от ритъма на регето. До езерцето с лилиите пускат диджеи, а на поляната пред тях десетки групички седят на тревата и се наслаждават на музиката и късния следобeд.

Около тях тичат кучета, разхождат се възрастни двойки, продава се новата книга за най-големия реге певец и растафари посланик свeта – Боб Марли, минават колоездачи и тичащи и атмосферата е много приятна.

Това е началото на най-значимия реге фестивал в България – Big Big Summer Reggae. Той се организира от седем години от Zionlionz Soundsystem – отворена музикална формация, създадена по модела на саундсистемите от Ямайка. С няколко души от българското раста общество се отделяме на по-тиха полянка в подножието на комунистически паметник, за да говорим не толкова какво е растафарианство, а повече за това какви са раста хората в България.

Растафарианството е широко разпространена идеология, която възниква в Ямайка през 30-те години на XX век и включва в себе си част от философията на юдаизма и християнството. Последователите й се молят на Джа, проповядват ненасилие и пълно вегетарианство, вярват в безсмъртието и сигурно са най-приятната за практикуване религия, поне що се отнася до факта, че марихуаната е свещеното растение, което сближава с Бога и затова се използва повсеместно.

Злото носи името “Вавилон” и представлява кръга на всемирното робство и потисничество на духа. Растафари отбягват Вавилон и затова почти никога няма да ги видиш в офис – те най-често се занимават със земеделие, творчество или с някакви занаяти. Реге музиката възниква в Ямайка в края на 60-те години върху основите на ска и рокстеди.

“Ритъмът на регето е сърдечният ритъм, казват, че това са вибрациите на Вселената, затова ти става толкова хубаво, когато го слушаш” – обясняват Root Souljah, най-популярната българска реге група. Те се събират през лятото на 2005 г. след съдбовна случка в залива на Иракли. Там попадат в мъртво вълнение, не си спомнят колко време се борят с водните течения, накрая успяват да се измъкнат, като си помагат един на друг и след срещата със смъртта вече не са същите.

По това време активно слушат реге и така създават Root Souljah – група, изградена на чистата платформа на укрепналото от това преживяване приятелство. “Беше като прераждане”, казва певецът Александър Поплилов (Сен Ай). Няколко месеца по-рано той е организирал концерта на Джулиан Марли (един от синовете на Боб Марли) в София.

Още по темата

Шоуто е в Зала 1 на НДК, публиката е миролюбива и може би по тази причина няма специално наета охрана, в резултат навсякъде се танцува и се пуши марихуана. Тогава Джулиан посреща рождения си ден именно в София и днес почитателите на регето смятат точно този концерт за ден първи от живота на българското раста общество.

И не че дотогава в България не се е слушало реге – напротив. Но след това шоу започват да се зараждат различните български раста движения и както моите събеседници твърдят, раста хора има във всички големи градове на България. Логично се питаме не е ли малко късно всичко това да започне да се случва у нас в началото на този век, около 40 години след първите реге песни.

Причината най-вероятно е, че след демократичните промени в България обществото е много разединено, всяка една обществена група се определя най-вече по това кои са враговете й, докато регето е музиката на обединението. “Чак сега са дошли дните, в които се обединяваме”, казват момчетата от групата.

През 2007 г. издават първия български реге диск – Root Souljah ЕР, в който са включени шест песни и бонуси.

Към този материал представяме и първото им официално видео – “Ital Livity”, заснето по песен, която най-общо казано показва връзката между начина ни на живот и храната, която избираме. Свирят по-често на фестивали в чужбина, отколкото в България. В началото на юли участват на антирасистки фестивал в Солун – “беше на плажа и имаше много яка публика”.
 

Видеото и повече за растафарианството у нас

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


34
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
1
 
5
 
! Отговори
Love преди 13 години
Хората, които отправят жлъчни коментари трябва да осъзнаят, че тази агресия е всъщност насочена към тях самите и те само я проектират във външния свят. Желая им да са щастливи и осъзнати и да слушат повече реге, защото това е музиката на любовта и равенството. Благодаря на Root Souljah , че правят това послание достъпно за повече хора.
32
0
 
0
 
! Отговори
:) преди 13 години
"корпорациЙте" са ти "зели" ума на теб, драги Анонимен. И такъв сигурно ще си останеш цял живот. Анонимен роб.
31
0
 
0
 
! Отговори
Хелзо преди 13 години
а ти ве робот,кво слушаш ти, че да обясняваш коя музика каква била.Орангутан селски,забутан и комплексиран.
30
0
 
2
 
! Отговори
мда преди 13 години
Много точно казано! А на анонимния под мен мога да му кажа само : Чуждото щасти боли повече от собственото нещастие!!! дано го порумееш ти и другите 3-4 хетъра които от асоциален живот киснете по цял ден пред монитора и храните наред!
29
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
In this thread - butthurt new-wave hippies.Стига сте пушили някви треви и сте слушали гадна музика - земете се в ръце и направете нещо с вас ***.Музиката била дълбока,медитивна?"Неосъзнати индивиди"?Големи философи сте всичките нещастници от тоя гаден вид.Предполагам всички сте на мнението,че корпорацийте управляват света и всички сме им роби също нали?Бегайте от тука злетаци....
28
0
 
7
 
! Отговори
Burn Babylon преди 13 години
Музиката им е дълбока, медитативна и вдъхновяваща. Това не е музика за неосъзнати индивиди , които само плуват по течението и кълчат потни баджаци на просташки маанета. Това е музика за душата, музика, която води до по-високо ниво на осъзнатост, защото проповядва мир, любов, равенство и толерантност. Широката публика, която е свикнала да и пеят за бели мерцедеси, радки пиратки и руси кифли по-трудно могат да вникнат в дълбочината на реге посланието както и да усетят магията на ритъма...
27
1
 
3
 
! Отговори
Белия Негър преди 13 години
Музиката им е прекрасна.Реге е много различна като изказване,като фраза.Нека пишем на български.
26
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
много интересен материл за интересни хора. бих чел повече такива. респек към авторите и героите в нея
25
1
 
2
 
! Отговори
един семпъл преди 13 години
mila balgarko, ili drugarko /kakto razbiram ste se zabavlqvali stabilno po vreme na sempliia 'soc' rejim/, koe tochno e elementarnoto na tazi statiia?...ili prosto predpochitame da se pridurjame kym dobre poznatiia ni bg pohvat - vajnoto e da se heitva...inache stava opasno - nqkoi moje da razbere kolko vsyshtnost sme 'entelegentni' ahaha...p.s. скапи балгари и балгарки, пишете на кирилица и се уважавайте! V
24
3
 
1
 
! Отговори
edna balgarka преди 13 години
Abe mnogo chesto zapochnahte da pischete niakakvi elementarni statii iz mediite . Kade ste jiviali do sega . Na lunata li . Ili si mislite , che horata v tazi strana sa pasli treva v poslednite desetiletiia . I tuist sme igrali prez 60-te i rege sme sluschali i znaem mnogo dobre za kakva muzika stava vapros . Sram za nivoto na znaniiata vi i za takiva sempli , meko kazano pisanizi .
23
1
 
9
 
! Отговори
:) преди 13 години
Молба към всички, отправящи злъчни коментари - пощадете се и се разделете с омразата, загнездила дълбоко в душите ви.. защото тя рефлектира единствено и само върху вас и близките ви. Спрете тази агония и първо се научете да обичате себе си. Реге музиката наистина е проявление на всичко, което не сте, защото тя проповядва любов и разбирателство в една прекрасна музикална форма. Поздрави!
22
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Бил съм на концерт на The Slits... но те много добре смесваха дъб+пънк. Беше жестоко. Но ***, които циклят в един и същ ритъм, само и само, за да се придържат към регето (иначе нямаше да е реге) и хората, които подражават на едни и същи песни, и се напушват на тях като ***.... имбисилщина.
21
20
 
7
 
! Отговори
горд чалгар преди 13 години
ДА ЖИВЕЕ ЧАЛГАТААААААА !!!! тъпо смотано реге
20
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
регето е ямайска, а не карибска музика, както ръченицата е българска, не балканска. и най - важното - регето не е весела музика, а много тъжна..за съжаление много празни кратуни не го разбират това..реге се слуша основно на погребение и по тъжни поводи; ако някой разбира текстовете и по какви поводи се правят песните - ще схване за какво иде реч..весело реге е онова, коеот правят белите груп от 80-те като UB40, J Somerville и т.н.
19
2
 
3
 
! Отговори
цацата преди 13 години
блестящо написано
18
13
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
реге - как можеш да слушаш 100 песни и всичките да звучат еднакво и да им се кефиш като имбисил.
17
8
 
3
 
! Отговори
цацата преди 13 години
чалгата е доста по членоразделна
16
4
 
5
 
! Отговори
mun4o преди 13 години
Споко ;) За такива като теб е измислена чалгата ;)
15
7
 
3
 
! Отговори
ui4o преди 13 години
Реге, марихуана, джойнт, пушене
14
22
 
10
 
! Отговори
hahaha преди 13 години
регето е за скапани наркомани и безделници