Проклятието БГ Евровизия. Тара-ду-дай

Тепърва БНТ ще избира кой да ни представлява в конкурса
Обновена: 5 яну 2011 14:36 | 5 яну 2011 11:05,
128
Проклятието БГ Евровизия. Тара-ду-дай
Снимка: Булфото

Темата за Евровизия ще набира скорост през следващите седмици. В последния момент хванахме влака и от БНТ се похвалиха, че и тази година конкурса ще мине с българско участие. Но само толкова. Тепърва ще се бистри кой да ни представлява и по какъв регламент ще бъде избран.
 
Тръгнаха и спекулациите. Първо анонимен мейл до медиите "информира", че за родната чест ще се състезава N.O.H.A., след това тръгнаха групи във Фейсбук в подкрепа на Алисия, Преслава и Мария Илиева. В последните дни на 2010-а като сигурен участник бе обявен и Орлин Горанов, само че той не знаеше и никой не бе преговарял с него. 
 
Кой български изпълнител обаче ще се навие, след като е ясно, че ще трябва да прави чудеса с орязан бюджет? Кой ще бъде следващият, който ще се оправдава, че това е политически конкурс и никога не ни оценяват по достойнство?
 
Един бегъл поглед назад през годините показва и нещо още по-неприятно като статистика – някаква прокоба тегне над родните победители в конкурса, а надпреварата у нас се превръща в безкраен низ от скандали.

Така че логичният въпрос е чия кариера ще тръгне надолу през 2011?
 
2005
 
Първото ни участие след многогодишната пауза се превърна в истински цирк. Група Каффе отвя с двойно повече SMS-и дуета Слави Трифонов и Софи Маринова, като шоуменът още на сцената на заключителния концерт се отказа от надпреварата с мотива, че гласуването минава по скандален начин.

Преди да се стигне до финала обаче, станахме свидетели на куп сеири. Песента "Лорейн" на Каффе е крадена, Слави и Софи са фаворити, защото певицата е циганка и така се давало рамо за интеграцията на ромите. Дори и Министерството на културата трябваше да излиза със становище, че песента на дуета не е излизала преди 1 октомври 2004, както е по регламент.
 
Все пак финалът се превърна в апотеоз на родната простотия. Оказа се, че докато за останалите страни това е конкурс за песен, при нас си е конкурс за телефонно надцакване. Но както се видя, "Каффе"-то ни си бе доста горчиво. Групата отиде, "представи ни достойно" и се разпадна. Днес за тази група си спомнят само роднините.

Е, Орлин Павлов стартира самостоятелна кариера, но и той повече се изявява като танцьор и водещ, отколкото на сцена. А според специалистите той е един от най-добрите гласове в България.   

2006
 
През 2006 година финалът бе в Атина. Конкурсът стъпваше в съседна държава и някакъв див патриотизъм ни тресеше, че трябва да сме на финала. Но първо, както си му е редът, трябваше да изберем участник. Повечето певци отказваха въобще да участват, май заради кризата на пазара на СИМ карти.

Предварителните нагласи бяха, че за Гърция ще отлети група Мастило, тъй като зад тях стояха Жокер Медиа, продуцентите на Каффе. Сред фаворитите бяха още Каризма, Мария Илиева и Руши Видинлиев.

С избора настъпи и екшънът – Мариана Попова с беквокалист Азис надвиха всички с "Let me cry". "Любителите" на попфолка скочиха от възторг, тъй като заеха вестникарските страници да ни обясняват колко пошло е всичко, свързано с чалгата. Песента ни отново не се класира за финала.
 
Но какво се случи след това с победителите? Ами Мариана Попова и авторът на парчето Дани Милев и до днес не си говорят, начетохме се и на какви ли не квалификации помежду им. За близо 4 години Мариана няма тотален хит, единствено дуетите й с Орлин Горанов се радват на успех в родните класации. Доста дълго време тя бе спрягана и за любовница на Георги Първанов и въпреки че отричаше, едва не се стигна до скандал от най-високо политическо ниво.

През последната година поне при певицата нещата се нареждат добре – омъжи се за своя избраник Ханес и се радват на наследничката си Мария Магдалена.

2007
 
Това е най-успешната година за България на Евровизия. Елица и Стунджи заеха 5-о място с песента "Вода", а според доста от специалистите е можело да бъдем и в челната тройка.

В края на миналата година Миро внесе известен смут в музикантските среди с интересно тв интервю за този период. Той сподели в "Горещо", че тогава, като дует Каризма, са участвали с Галя, тъй като им били обещали да бъдат победители. От БНТ не коментираха, но и какво да кажат? 
 
Ако съдим по класирането, Елица и Стунджи са големите победители досега. Така е, станаха известни, увеличиха участията си, взеха дори, че и се сгодиха по телевизията.
 
Но и при тях не всичко е с мирис на рози. Направиха няколко проекта, но така и не надминаха успеха на "Вода". И новата 2011-а посрещнахме с поомръзналото "Митре ле". Пак в края на миналата година, Елица "изневери" на Стунджи и записа дует с рапъра Криско. Парчето обаче не впечатлява особено и със сигурност няма да превземе родните чартове.

2008
 
През 2008 година българският участник отново бе избран с телефонен вот. Явно мераклиите да участват на Евровизия не бяха склонни да дават пари за гласуване, тъй като за първи път станахме свидетели на минимална преднина между първия и втория.

Песента “DJ, Take Me Away” на Deep Zone & Balthazar и Йоана изпревариха само с 10 стотни “Sogno” (”Мечта”), в изпълнение на Георги Христов и Джани Фиорелино.

БГ Евровизията обаче отново си мина по нашенски. От финала бе отстранен Стоян Роянов Я-я, след като неговата песен Сомбреро е била излъчвана преди регламентираната дата. Смешното в случая бе, че нарушението е станало в предаване на организаторите от БНТ.

След 5-ото ни място през 2007-а, нашите представители тръгнаха към Сърбия със самочувствието, че отново ще пратят България сред финалистите. Но както има една народна поговорка: "Тръгнаха като аслани, а се върнаха насрани".

След участието си на Евровизия групата претърпя промени. Само година по-късно, Росен Стоев, по-известен като Роско – един от двамата основатели на създадения през 1998 година Deep Zone Project, напусна. Диян Савов, другият основател, пробва соло кариера, по всичко личи, че и най-красивото в групата – Йоана, ще тръгне по този път.

2009
 
Участието ни през 2009 година предизвика най-много емоции досега. Това бе годината, в която попфолкът не бе допуснат до финалната права.
 
От нищото в музикалния живот у нас се завърна кичещият се с прякора Човека глас – Красимир Аврамов. В познатия есемес стил той отвя конкуренцията с "Illusion" и остави на близо 40% процента от гласовете следващата го Поли Генова.

Това обаче, което се разрази след БГ конкурса, бе истински пир за медиите. Голяма част от музикантите призоваха директно Аврамов да се откаже от участие, организира се дори и нещо като митинг пред БНТ.

Във Фейсбук пък бе сформирана група "Песента на Красимир Аврамов на Евровизия е позор за България", която само за няколко дни набъбна до над 3000 души. Чудейки се как да защити своя избор (никой не можа да убеди хората, че това е реалният вот), от БНТ сформираха някакви музикантски комитети, които трябваше да спасяват "хубавата песен".

И решението бе шокиращо – към гласа, надвикал не знам колко си калашника в Пловдив, бе добавен този на Петя Буюклиева. Нейният също е способен да заглуши дори армейско оръдие. Москва обаче не ни повярва на сълзите и за пореден път не успяхме да се класираме на финала.
 
За сметка на това Краси Аврамов и Петя Буюклиева се изпокараха, а за някакво развитие на кариерата на Човека глас не може и да става въпрос. Въпреки че издаде албум, той доби повече известност като арестант на баретите по време на акцията "Недосегаемите".

2010
 
След като стана ясно, че всеки може да спечели БГ Евровизия, стига да си подготви няколко хиляди във формата на есемеси, миналата година БНТ промени регламента. Победителят бе определен след гласуване на специално 51-членно жури, като вотът с есемеси определи единствено песента.

Доколко журито е представително, трудно можем да кажем, но в списъка на номинираните имаше странни имена. Няма как да си обясним присъствието в такава класация на Деян Неделчев или Дъ Юник Войсис.

Както и да е – в крайна сметка бе избран Миро, който по това време наистина бе на върха. И този избор му изигра лоша шега. Излишно е да припомняме, че "Ангелът" на Миро се оказа без криле и отпадна още на полуфинала.

Лошото е, че и кариерата му тръгна надолу. Самият изпълнител се отдаде повече на Бог, отколкото на сцената. Но пък той е от малкото ни участници на този конкурс, който има ресурс да излезе от кризата. 
 
БНТ има да решава сериозен казус с избора на изпълнител. От проведените досега конкурси е ясно само едно – пак ще има недоволни. Но е нужно да има все пак някаква стратегия, например да се пращат само млади таланти и да няма свръхочаквания към тях. Ако се спрат на естрадните ни легенди, какъвто е примерът с Орлин Горанов, само ще допринесат към наплив от злостни коментари на тема "Живи ли са Динозаврите и имат ли почва у нас". А тези изпълнители не заслужават подигравки.

Има и още един интересен факт, който организаторите също могат да вземат предвид при избора си – единствената песен, която бе представена изцяло на български, бе Вода...

Още музикални новини четете в mp3.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


128
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
0
 
! Отговори
Славов преди 12 години
Т'ва си е пълен т*шак! Крайно време е да пуснат някой млад и не толкова известен изпълнител. Стига с тия изтърканите .... дето ни е писнало да ги гледаме и слушаме по цял ден има къде, къде по-добри от тях ... просто трябва някой да ги забележи
121
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Аз имам следното предложение! Да се организираме и да запишем за конкурса "DJ Marco" - просто едно магаре което да реве на сцената1. Ще е по- добро от половината участници2. Ако го покараме на финал - дори на тия *** ще им стане ясно, че ни е писнало...
120
2
 
9
 
! Отговори
Васко кеца преди 13 години
Проклятието дойде от " дългия " и " цвилещата ромка " .....
119
2
 
3
 
! Отговори
pop folk fen преди 13 години
az mislq tazi godina da napravqta fomaciq vsi4ki pop folk prostitutki s edna pesen koqto 6te se kazva ,naebana nedoebana .Taka 6te 6a6nat kulturnite sredi v evropa.Neka vsi4ki vidqt kak sme si pusnali prostitutkikite na svobodna praktika v 6ou biznesa i vmesto svirki pravqt hitove
118
2
 
0
 
! Отговори
kiro преди 13 години
Mislq 4e e vreme da ima 6an6 i za pop folka :D bi bilo mn interesno za vsi4ki ot evropa, a ne ne6to povtarq6to se kato miro,kafe ili deep zone
117
0
 
3
 
! Отговори
8-ия ден преди 13 години
...НАДЯВАМ СЕ .....Приятно слушане, ще си спомните хубави моменти....
116
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Палатка е едно свежо парче в цялото море от бозааааа. :)))
115
5
 
1
 
! Отговори
Даола преди 13 години
Между спечелилите на разните телевизионни конкурси и формати има доста добри певици и певци - Маги Джанаварова напр. Трябва да се направи песен специално за гласа на онзи, коийто ще ни представлява и да се видят световните тенденции в жанра към момента.
114
0
 
7
 
! Отговори
галактика преди 13 години
до 89 - 8-ия ден ----- Да, относно Деси Добрева сте абсолютно прав, просто не се сетих за нея ---- Дори би могла да представи България като НЕОСПОРИМ победител ---- Прочетох и добавката Ви за някогашната класация в Евровизия и понеже съм убедена, че предлагате хубави песни, сега ще ги потърся да ги чуя отново ----- Ще ми бъде приятно /за което благодаря/
113
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
"БГ Евровизията обаче отново си мина по нашенски"Хехехе като стила на статията ;)
112
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Дезинформираш. Не слушай льольото Миро. Всяка година за най-котираните песни от Евровизия преди самия конкурс има запитвания за зала. Тогава е имало, защото сме били сред фаворитите, а не че сме били единствен фаворит. И да напечеш "Молитва" на Мария Шерифович отвратителна песен е признак на невежество и липса на вкус. Нашата песен се класира, където трябваше.
111
0
 
6
 
! Отговори
водата на елица преди 13 години
.......но се носи слух.....
110
0
 
5
 
! Отговори
Nobody преди 13 години
Светльо анд дъ Легендс. Няма да спечели, ама поне ще ги опсува качествено всичките там келемета.
109
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
smqh, smqh.....
108
4
 
2
 
! Отговори
койчо преди 13 години
Правата за този конкурс е време да преминат в ръцете на частна медия. А дотогава - какво очаквате да направи БНТ-то!?!
107
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Vreme e da otidat Azis i Slavi Trifonov..i da ne se vrashtata nikoga !!!
106
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 13 години
Да съберат 2-3 силиконови тигрици на фолка,да им дадат някоя песен (от максимум 3-4 тона, иначе много ще личи,че не могат да пеят)...и право на Визията,тъй де нали е Визия.......Да показват там силикон ....те друго и нямат....:)
105
18
 
15
 
! Отговори
вили преди 13 години
Кое е хубавото на т.н.песен "Вода"? Питам честно. Тази Вода и Митре ли ми вдигат кръвното само като ги чуя. Има добри композитори, изпълнители и да се заемат да правят песни, а не подобни таамбуки. Конкурса е за песен, а не за виене, боботене и биене на барабани с ръце.
104
1
 
6
 
! Отговори
SCARFACE преди 13 години
Samo da ne izberat pak oniq *** Krasi Avramov,che shte se samoubiq.Toq reve kato varkolak.Trqbva da mu zabranqt da pee i da go izselqt ot taq darjava.BNT sa *** i pak shte izberat nqkoi palen ***.Nadejda nqma.Hora ne si habete parite da prashtate sms ot tqh nqma smisal.Vsichko e predvaritelno naglaseno.Prosto stoite i gledaite seir.
103
2
 
19
 
! Отговори
КРУМ преди 13 години
до Александър Попов - автора:много готина статия човече, ЕВАЛА :-)