Г-н Йорданов, долу политическите ви лапи от Крисия

Пак ли трябва артистите да са казионни, а политиците да са прави?
20 авг 2015 12:37, Александър Попов
504
Г-н Йорданов, долу политическите ви лапи от Крисия
Снимка: Булфото, архив

Много неща в България са сбъркани и ние си го знаем. Но защо посягаме и към талантливите ни деца, толкова ли други неща имаме, с които да се гордеем?

Още когато Крисия спечели второто място на "Детска Евровизия" редица политици се опитаха да си направят допълнителна реклама с някоя и друга снимка с нея, поканиха я в парламента, а шефовете на Лудогорец дори я заведоха във ВИП-а на мач от Шампионската лига. Накратко - яхнаха вълната "Крисия".

Един политик, бивш посланик в Полша, някога лице на демокрацията, обаче надмина всички. Г-н Александър Йорданов отправи призив Крисия да върне наградата, която спечели преди дни в Крим.

"Изключителното българско дете Крисия – истински талант, бе изпратено на музикален фестивал в окупирания от Русия полуостров Крим. Там тя спечели награда. Но самото й участие на музикален фестивал организиран на територията на окупирания от руските агресори Крим, е позорно петно за България. Искрено вярвам, че когато порасне Крисия ще разбере това и ще върне наградата, която е пропита с кръвта на невинно загинали от руската агресия срещу Украйна, деца. Да пееш пред окупаторите е недостойно, антихуманно. Крисия, мило дете, върни "наградата!", призова Йорданов.

Всеки има право да изразява мнение, ама е време да кажем стига на безумия като това на бившия посланик. Свалете си политическите лапи от българските таланти. Оставяме настрана политическия и военен конфликт в Украйна и кой колко е виновен за него. Дали е само Русия, дали не са и западните сили - мнения много и то полярни.

Но да се върнем на Крисия. Един талант, благодарение на когото в България ще се проведе голям международен конкурс като "Детска Евровизия", да бъде натоварвана с някакви политически комплекси, е нечестно и долно.

Ако г-н Йорданов не харесва Русия си е негов проблем. Има достатъчно трибуни да се изказва и да доказва тезите си. Но да оплита в тях едно дете е толкова нелепо, колкото и 25-годишния демократичен преход, който не свършва и не свършва.

Александър Йорданов дори се възмути, че го критикуват и публикува в профила си във Facebook право на отговор. И е недоволен, че се вдигнало "гюрултия" около написаното от него.

Той е категоричен, че не пишел под диктовка и се тревожел за поколението, което расте в България.

"И се тревожа - за България, за младото поколение. Щастлив съм, че и моя труд е някъде там в темелите на нова България – член на Европейския съюз и НАТО. Убеден съм, че след като толкова много европейски народи и държави са се обединили за доброто на човечеството, и заедно с Канада и САЩ защищават своя суверенитет и сигурност, нашето място е заедно с тях и това е правилното, исторически точното, необходимото място.

Миналата година на изток от нас се случи страшна трагедия. Една независима държава, която поиска да стане също част от нашето европейско семейство, бе агресивно нападната, нейна територия бе окупирана, а други нейни области - завледени със силата на въоръжени от Руската федерация терористични и сепаритистични банди. Загинаха близо 7 000 души - много млади хора. Над 10 000 са осакатените завинаги. Ако тази държава бе член на ЕС и НАТО, то агресорът нямаше да посмее да я нападне. Както не смее да нападне никоя друга натовска държава.

Случилото се с Украйна потвърди позицията ми от началато на прехода, че само членството на България в НАТО и ЕС е единствената гаранция за нашата национална сигурност, и за съществуването ни като независима държава. Този извод също не струва пари. Защото е логичен, естествен и няма разумна алтернатива. Как ще постъпи след години Крисия? Не знам. Искам да вярвам, че талантът й ще разцъфти, че тя достойно ще представлява България по света и ще носи радост на хората, които я ценят и обичат. Но това, че днес я пратиха да пее пред окупаторите на Крим, когато е още дете и не разбира много неща, това не мога да одобря", пише Йорданов.

Той си живее в неговия политически свят, където на пиедестал са русофилството и русофобството. Но трябва да разбере, че това не е светът на Крисия, а и на младото поколение. Убеден съм в това.

Крисия, пази си наградата от Крим, защото това е признание за твоя талант. Пази си всяка награда, независимо дали е спечелена в Америка, Африка или Азия. Защото и там има много загинали невинни хора заради политиката. Но за това не си виновна ти.

А на г-н Йорданов, след като е толкова принципен, му предлагам да напише отворено писмо до Лили Иванова, Георги Христов, Васил Найденов, дует Ритон и да ги призове да върнат всичките си награди, които са спечелили в "окупатора Русия".

Така или иначе явно политиката е превзела целия му свят и изкуството трябва да бъде част от нея. А не се ли борехте именно срещу това в началото на демокрацията или искате пак всички артисти да са казионни? 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


504
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
238
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
do 354Не говоря, че ми е критерий, а единствено той ще се наеме със задачата да оплюе както подобава тоя *** Йорданов заради Крисия. Това на Сашо в тази статия ще му се стори на Йорданов като мана небесна пред това какво го чака от Слави Трифонов като обиди и неговите сценаристи.
237
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Извинете ... кой беше тоз Йорданов че не можим да се сетим ?
236
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Малеее, тоя плондер Йорданов какво ще го направи Слави Трифонов не ми се мисли, след като се върнат на работа септември от Шоуто. Не ми се мисли. Ще го скъса.
235
1
 
13
 
! Отговори
Сиси преди 8 години
Чета и се чудя , що за хора са някой. Знаят ли,че в изкуството няма политика. Някой болни мозъци които от това живеят вместо да се радват на успехите на това дете критикуват и чертаят черни краски. Какво направи ти за България г-н Йорданов? С какво прослави ти страната ни. Какво разбираш ти от изкуство? Изумена съм от наглостта на някой хора.
234
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Близо 400 хил. българи страдат от алкохолизъм. Годишно на глава от населението се падат около 30 л. концентратБългария внася 60% от храните, които населението консумира, включително и традиционни за българското земеделие продуктиБългарите са най-застаряващата нация в Европа и на 7-мо място във светаБългария отделя най-малко пари в цяла Европа за социална защита на гражданите си, въпреки че българите са най-зле финансово в целия Европейски съюз
233
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Средната пенсия в Русия е около 15 000 рубли. След като един пенсионер си плати водата, тока, наема, отоплението от пенсията му остават 12 хил рубли. В евроатлантическа България пенсионерите ровят в кофите за *** защото не им стига пенсията за храна.
232
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Само през 2012г. 200 хил. българи са останали без домНад 2 млн. българи имат ПОВЕЧЕ от един кредит към банкова институция54% от българите живеят в крайна бедност, или са застрашени64% от българските пенсионери живеят в крайна бедностПрез 2020г. всеки четвърти гражданин на България ще е ромБългария е на първо място в Европа по брой осъществени самоубийства!Цели региони в България подлежат на ислямизация
231
0
 
8
 
! Отговори
!!!!!!!! преди 8 години
До ПфуууПълни глупости.В това твое писание няма нищо реално. Ако сметнем пияниците ,наркоманите,спинозните в процент от броя на населението ,съм сигурен че ще сме преди тях За американци .англичани ,немци няма да говорим те направо са ***.Това за топлата вода също не е вярно. По това време живеех там и мога да споря че техните болници бяха в пъти по-добри от нашите
230
7
 
7
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До АА--342;В Русия много добре ли живеят? Колко измират от глад? Колко са АЛКОХОЛИЦИТЕ ,НАРКОМАНИТЕ ,СПИНОЗНИТЕ и др. По време на СССР 25% от болниците нямаха топла вода.( ГОРБИ )
229
2
 
8
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До Одисей 1--325;Първата партия на Хитлер е Германска работническа партия. 1933 г Хитлеридва на власт с помоща на комунистите изкомандвани от Сталин.Мусолини е Фашист. Преди това е бил социалист и приятел на Ленин. След Окт. революция живее в СССР ,но се отвращава от социализъм--комунизъм и става Фашист.Фашизма е по--прогресивен от комунизЪма--Еднопартийна система с частна собственост, което е икономическа свобода.
228
1
 
7
 
! Отговори
Bez ime преди 8 години
Taq swinq da se beshe zagrivila kato beshe ministyr.Sto waobste go otrazqwat toq bonak
227
2
 
4
 
! Отговори
ООТО преди 8 години
ДОБРА НОВИНА НЯМА ПИШЕ НАВСЯКЪДЕ ЛОШО А ВИЕ МИСЛИТЕ ЗА РУСИЯ И КРИМ
226
2
 
11
 
! Отговори
АА преди 8 години
НЕ ВИЖДА ЧЕ Е ТУК МЛАДИ ХОРА ЗАМИНАВАТ А СТАРЦИ ЖИВЕЯТ МИЗЕРНО А ТОЙ ПИШЕ ЗА РУСИЯ НЕКА НАПРАВИ ТУК НЕЩО ДОБРО
225
2
 
23
 
! Отговори
АА преди 8 години
ТОЗИ ЙОРДАНОВ КАКВО ОЗНАЧАВА ЧЕ ДАВА АКЪЛ КОЙ КАКВО ТРЯБВА ДА ПРАВИ НЕКА ОТИДЕ В ДОНБАС И ДА ВИДИ КАКВО НАПРАВИХА УКР ФАШИСТИ ТОВА ЩЕШЕ ДА СТАНЕ И В КРИМ ГОЛЯМ ПОЛИТИК ***
224
4
 
8
 
! Отговори
Пфууу преди 8 години
До Анонимен--322;При атентата в Църквата СВ. Неделя ,*** убиха 30 деца. ПОЗОР
223
2
 
18
 
! Отговори
Anonimus преди 8 години
Fuckтически Сашо Дебелото се върти като грамофонна плоча, само да интереса му е на лице. Дали ще си спомните как беше направил посолството ни в Полша на Duty Free Shop с алкохол марков - " Цар Киро"?Какво да искаш повече от такъв...../как ли да го нарека ?/.
222
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Седарасти , *** , Герберасти и комунисти всичко е предател инфраструктура на окупатора САЩ.. Само Атака се бори , против окупатора..
221
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Йорданов , да върне парите от подкупити , които е получил , до като СДС разпродаваха и унищожаваха България .
220
7
 
7
 
! Отговори
Биг бос преди 8 години
Дългия е виновен, ако, ще ставаш политик, би трябвало поне да си даваш сметка, че с тази изцепка затвори вратите на детето в западна посока. А А. Й. само изказа на глас, какво, ще стане.
219
0
 
4
 
! Отговори
vdch преди 8 години
До Одисей 1Моят случай е от по-скоро. Земята ми е до едни завод. Ама ме е страх да ти кажа за кой става въпрос. Съвсем друга е темата ,че връщането на земята е една глупост, която само у нас се извърши.