"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала

В Украйна тече подписка срещу домакинството, било много скъпо
20 май 2016 15:00,
112
"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала
Снимка: Reuters, архив

Украинската певица Джамала остава победител в тазгодишното издание на Евровизия. Песента, която до последно си оспорва първото място с австралийското изпълнение, няма да бъде дисквалифицирано, въпреки че в интернет се появи видео на песента "1944" от май 2015 г., пише "Мирър".

Още по темата
Според правилника на конкурса песните в него не трябва да бъдат издавани за комерсиална употреба преди 1-ви септември предходната година. Целта на това правило е да се гарантират качествено нови песни всяка година.

"Целта на правилото е да се спре популяризацията на песните, което би им дало нечестна преднина пред другите. В миналото песните, които бяха публикувани преди септември, но не бяха достъпни за световната аудитория, бяха допускани в конкурса. В случая на Джамала с "1944" има нейно видео с песента от май 2015 г. Но става въпрос за малък концерт, видян едва от няколкостотин души", коментират оранизаторите на конкурса. Именно затова песента ще продължи да бъде победител в изданието от 2016 г.

Решението на организаторите предизвика бурни реакции в интернет. "Толкова много хора казаха, че са я давали по телевизията. Видеото в YouTube преди да бъде изтрито, беше гледано от много хора. Правилата важат за всички, но не и за победителите. Защо", възмущава се потребител във Facebook.

"Правилата са направени с някаква цел. Но защо дори да има правила, е позволено на някои държави да ги нарушават", възмущава се друг.

Не липсват и защитници на Джамала. "Някои хора от загубилите страни толкова трудно понасят загубата, никога не е било това". "Нищо не може да отнеме наградата на Джамала, тя си я заслужи. Това беше най-добрата песен, изпълнена с най-много енергия и страст", пишат украинци.

Междувременно в сайта на президента на Украйна Петро Порошенко беше публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия-2017" и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса, се казва в текста на петицията. Да се разчита на кредити от МВФ за провеждането на проявата представлява непрофесионален подход".

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хиляди души в продължение на не повече от три месеца. На 18 май министърът на финансите Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна.

При това министърът напомни за предоставянето на това право на друга страна. "Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета, изтъкна Данилюк. Аз призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия-2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 милиона долара, това е огромна сума", отбеляза Данилюк.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че конкурсът ще се проведе в Украйна и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: евровизия1944Джамала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
51
1
 
46
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
И да ривът, и да не ривът, укропитеците няма да върнат Крим.
50
1
 
24
 
! Отговори
OFF преди 7 години
Приятно коментиране на собствените ти мнения "шопе".
49
11
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТоварисЧи утре Финландия като Ви изплющи на хокей, пак ли ше ривете?)
48
3
 
27
 
! Отговори
i'm преди 7 години
От всичко , най-важното е да не се провежда в България! Много се надявам да не ни го преотстъпят деликатно, а нашите шамандури да налапат въдицата.
47
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Copocoидните питекантропи ще се изприщят от злоба.
46
13
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопЕстествено, че ще се радвам на Одеското барбекю.путинските *** се беха зели много насериозно и местните ги поставиха на място.Леко да не спукаш некой капиляр от злоба и напъване.
45
2
 
53
 
! Отговори
G преди 7 години
На тази песен много й станаха много греховете, но двойният стандарт е нормална западна практика. Същинска "евровизия".
44
1
 
30
 
! Отговори
статистика преди 7 години
До До 50 Руските зрители дадоха 12 точки за Украйна, а украинските 12 за Русия. Изводите си ги направете сами!
43
22
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Чеъейки коментарите за пореден път се убеждавам, че путинистите са изключително слабо развити елементи
42
6
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Жалките copopoидни пapцaли оквичаха цялото интернет пространство, че Русия не била дала нито един глас за България на Евровизия.
41
14
 
18
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Естествено, че ще се радвам на Одеското барбекю.путинските *** се беха зели много насериозно и местните ги поставиха на място.
40
0
 
36
 
! Отговори
СЕМ преди 7 години
Песента на Украйна беше една от най-смешните и безлични и като мелодия, и като изпълнение. В моя си предварителна класация я бях поставил на предпоследно място и направо онемях като видях да става първа. Според мен беше извършена някаква гигантска манипулация. Не казвам непременно фалшификация, макар че и това може да го има, но в голяма степен пропаганда, политическо лансиране и реверанс към Украйна заради Крим.
39
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До ШопМежду другото, радвам се, че руските идьоти не са гласували за Поли Генова.Гроздето е кисело, а...
38
6
 
21
 
! Отговори
Шоп преди 7 години
Естествено, путинските холуи са се юрнали в Интернет да обясняват как са ходили десет пъти на концерт.Между другото, радвам се, че руските идьоти не са гласували за Поли Генова.Аз също не гласувах за техния гей.
37
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До 50А защо само 4 точки ни даде Германия и ни е сложила на последно място, докато на Русия е дала най много точки? Русия ли им спира бежанците?
36
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Я, как се огорчили жалките евроатланци, че Русия не била гласувала за България! Бедната и гладуваща Русия не била дала нито една точка на проспериаща евроатлантическа българи? Я си помислета малко защо - а? Не че беше лиша песента ни, почти всички са дали добра оценка само Русия - 0 точки. Така е, подлеците и пoдлoгитe никой не ги обича.
35
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Доста *** има тук - в един от коментарите се споменава, че нормален човек не би гласувал за нас, мъка ми стана, боже какви твари са се наплодили по таз земя...
34
6
 
23
 
! Отговори
До 50 преди 7 години
Германия даде на България 4 точки, Русия обаче нито една, за сметка на това руския телезрител даде на украйнската песен 10 точки, въпреки агресивната кампания в Русия срещу улрайнската песен, това са фактите, явно и в Русия песента на Джамала се е харесала въпреки Путин
33
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Ти, дето даваш пример с германците - прочети статията за Евровизия и българската песен написана от руснак. Аз от нея разбрах, че май руснаците са от малкото дето и половин глас не са ни дали - казвам, глас не точка. Интересна е цялата! Човека си посипва главата с пепел!!!!
32
12
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Виждам, че *** са се подразнили, та си повярвали, че Евровизията е нагласена. Ами нека ви светна - песента не е само думи и музика. Истинската песен предизвиква емоция и има послание. Ако е написана и от лично преживяване носи още по-силна енергия.Знам, че за вас единствената енергия е злобата, така че не очаквам да разберете. Когато и вас ви утрепят, само защото сте някакви си по произход, ще разберете.