"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала

В Украйна тече подписка срещу домакинството, било много скъпо
20 май 2016 15:00,
112
"1944"-а изпята май 2015-а, но... Евровизия пожали Джамала
Снимка: Reuters, архив

Украинската певица Джамала остава победител в тазгодишното издание на Евровизия. Песента, която до последно си оспорва първото място с австралийското изпълнение, няма да бъде дисквалифицирано, въпреки че в интернет се появи видео на песента "1944" от май 2015 г., пише "Мирър".

Още по темата
Според правилника на конкурса песните в него не трябва да бъдат издавани за комерсиална употреба преди 1-ви септември предходната година. Целта на това правило е да се гарантират качествено нови песни всяка година.

"Целта на правилото е да се спре популяризацията на песните, което би им дало нечестна преднина пред другите. В миналото песните, които бяха публикувани преди септември, но не бяха достъпни за световната аудитория, бяха допускани в конкурса. В случая на Джамала с "1944" има нейно видео с песента от май 2015 г. Но става въпрос за малък концерт, видян едва от няколкостотин души", коментират оранизаторите на конкурса. Именно затова песента ще продължи да бъде победител в изданието от 2016 г.

Решението на организаторите предизвика бурни реакции в интернет. "Толкова много хора казаха, че са я давали по телевизията. Видеото в YouTube преди да бъде изтрито, беше гледано от много хора. Правилата важат за всички, но не и за победителите. Защо", възмущава се потребител във Facebook.

"Правилата са направени с някаква цел. Но защо дори да има правила, е позволено на някои държави да ги нарушават", възмущава се друг.

Не липсват и защитници на Джамала. "Някои хора от загубилите страни толкова трудно понасят загубата, никога не е било това". "Нищо не може да отнеме наградата на Джамала, тя си я заслужи. Това беше най-добрата песен, изпълнена с най-много енергия и страст", пишат украинци.

Междувременно в сайта на президента на Украйна Петро Порошенко беше публикувана петиция, предлагаща страната да се откаже от провеждането на конкурса "Евровизия 2017", предаде ТАСС, цитирана от БТА.

"Украйна трябва честно да се откаже от провеждането на "Евровизия-2017" и да предостави това право на страната, заела второто или третото място на конкурса, се казва в текста на петицията. Да се разчита на кредити от МВФ за провеждането на проявата представлява непрофесионален подход".

За да може да бъде разгледан документът от президента, той трябва да бъде подписан най-малко от 25 хиляди души в продължение на не повече от три месеца. На 18 май министърът на финансите Александър Данилюк обеща "трезво да оцени" разходите по провеждането на конкурса в Украйна.

При това министърът напомни за предоставянето на това право на друга страна. "Заради спецификата на своята работа, аз съм длъжен да мисля за бюджета, изтъкна Данилюк. Аз призовавам трезво да се оценят възможностите и ползите от провеждането на "Евровизия-2017", като проектът трябва да бъде финансово обоснован. 40 милиона долара, това е огромна сума", отбеляза Данилюк.

От своя страна вицепремиерът на Украйна Павел Розенко заяви, че конкурсът ще се проведе в Украйна и въпросът за преотстъпване на правото за неговото провеждане дори не се е обсъждал.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


112
Още по темата: евровизия1944Джамала
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
31
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можах да разбера немците, нашите еврпоатлантически партьори които искат от нас да спираме бежанците и да ги храним в България колко гласа дадоха на българската песен?
30
8
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Не можах да разбера руснаците колко гласа дадоха на българската песен?
29
2
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Украйна винаги си е служила с измами. Взе кредити от Европа, МВФ, и Русия на стойност над 35млрд. долара, като въобще не мисли да ги връща. Взема първо място на Евровизия, като не си признава, очевидната измама. И все другите и пречели.
28
19
 
19
 
! Отговори
иван преди 7 години
Аман от руски стенания.....
27
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Както у нас се печелят избори, така на Евровизия се печеюят първи места. Не разбрали?
26
3
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Колко партийни школи си карал в Москва да научиш езика? Сега новите господари на които ближеш добре ли плащат?------Какво се ближе там? Сладолед ли? Май чичко гугъл транслейтър не работи много добре, а?
25
2
 
45
 
! Отговори
SS преди 7 години
Значи по - фалшива евровизия не може да има.*** и *** са тея дето я организират.
24
1
 
31
 
! Отговори
Въпрос преди 7 години
Сега Украйна като се откажат от провеждането на евровизия, домакинството ще се поеме ли от втория класиран ? Т.е. ще се провежда ли този конкурс с "Евро" в името му в Австралия????
23
7
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
До До Нова поговоркаКарай на руски да не се мъчиш. Разбираме езика.
22
4
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
ТАЗИ ПЕСЕН НА НИЩО НЕ ПРИЛИЧАШЕ , И ПЕСЕНТА И ПЕВИЦАТА
21
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Тези уж имат проблеми. Уж се трепят, бият там а едните гласуват за другите, а другите връщат услугата. *** разбери. Мафия някаква. Ей заради тази мафия Поли Генова не е първа или поне втора.
20
1
 
29
 
! Отговори
Му ха ха преди 7 години
У-у-у А-а-ай Ууууй яаа-а ууу.Страхотно
19
4
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Дано не откажат домакинството тия, че ще бъде у нас.. Ако го откажат - втори са Русия, а те ще бойкотират "Евровизия". 3-та е Австралия, която не е в Европа.., а 4-ти сме ние. Да се надяваме, че няма да бъде и у нас.
18
25
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Голямото реване на путинистите е не за друго, а щото песента получи 10 точки дории от зрителския вот на Русия, а като знаем как се манипулират нещата там, нищо чудно да е получила и 12 точки, ама да са я окастрили
17
0
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Да теглят заем от европейската централна банка като им е мого скъпо техните нови братя с радост ще им отпуснат.
16
0
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Родителите на Джамала живеят в Крим и са с руски паспорти.
15
0
 
52
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Заслужила си е наградата друг път.Имаше толкова по-добри изпълнения от нейното.Поли се представи чудесно.Руснакът също имаше завладяващо присъствие.И други...
14
1
 
40
 
! Отговори
ПП от 22 преди 7 години
Австралийското изпълнение също беше готино. Що дири Австралия в Евровизията?Също така, се чудя и кога ли футболния им отбор ще играе на Европейското?
13
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Dvoini standarti. .I politicheski bardak. ..Tova e evrogeiskata obshtnost.
12
0
 
48
 
! Отговори
Анонимен преди 7 години
Целият конкурс беше един политически фарс. Гледаш как разни политици използват някакви млади и надъхани изпълнители за своите си глобално-политически цели.Иначе беше прилично. Повеччето песни бяха с приятна музичка, готино шоу и разни млади надъхани певци. Обаче като видях гласуването, и поросто ми се доповръща.Реално нашата Поли Генова стигна до най-високото което можеше да стигне с нормална песен и без политически интриги.