Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
А иначе ревът, че имало глад за кадри, нали? За 1 учителско място се бият десетки учители. Вече ти трябват протекциите на министър, за да те вземат на работа.В провинцията трябва да си човек на градския елит- кметове, заместници, партийни величия, за да влезеш в системата на образованието. В противен случай пред теб е издигната стена. И си обречен да бъдеш роб в частния сектор.
33
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
БЕ ТАЯ КАТО Е ТАКАВА ЗВЕЗДА , КЪДЕ СЕ БУТА ЗА ДАСКАЛИЦА, ПИТАМ? ЕСТЕСТВЕНО,Ч Е НИЩОЖЕСТВАТА ЩЕ Я УНИЖАВАТ - ТОВА Е БГ ПАТЕНТ ОТ 1978Г ОЩЕ!
32
1
 
13
 
! Отговори
eeeee преди 4 години
какви са били конкурсите и кой се е явил на :/ въпрос към ГРЪБ /- за търг регистър- дамата с кой се кон К***Р сираше?- Тази последната с 3.59 - от филиал във Враца - за СЕМ ?-Барни -за пра совъдието / пардон правосъдието/ с кой?- Терасата за консул ?- Руми за посланик?-Калинките на десетки постове??-Няма конкурси нали, а за Московски?идеята е ...по умни от Винету не ни трябват! При нас и Каспаров биха накарали да играе шах с някой "преподавател " от ВИФ за да бъде приет...
31
2
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Много грозен цирк от човек с претенции и самочувствие. И опитващ се да наложи исканията си чрез протекции и стари лаври. Така се става учител.Случилото се само потвърждава, че в Бг всички назначения на държавна работа стават само с връзки. Вече и е обещано да води майсторски клас или да бъде гост лектор. Ще я сложат на държавна хранилка.Докъде стигнахме?!
30
0
 
11
 
! Отговори
хахо преди 4 години
обществени пари нищо,че са частна собственост,чуждестранните инвестиции са като от времето на ТЖ демек нула,и хубаво,че гастербайтерите пращат пари тук,че да калкулират тия пари като чуждестранни инвестиции,а единствените такива ако има такива са в резултат на пране на пари от дрога и престъпления в офшорки.
29
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Ама вие какво искате? Щом става с конкурс, и за нея ще има. Иначе другото си е шуробаджанащина, срещу която плюете. Не винаги можеш да прецениш по документи, кой е по- и най- талантлив. Особено когато става въпрос за изкуство. А освен това, всяко училище трябва все пак да има някакво право да си подбира преподавателите. Иначе как ще се развива и ще бъде конкурентно? Като не ти харесва преподавателския състав, не си записваш детето. Особено в специализираните училища.
28
0
 
1
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
До хахоАбсолютно вярно.
27
22
 
0
 
! Отговори
Край преди 4 години
Българка дето пее опери и българин дето пее рок по нищо не се различава от българин припяващ руски частушки. В еднаква степен е имитатор.Пейте си автентичен български поп-фолк за да сте себе си. Нали искате да сте себе си - а не мене си. Поп фолка ни отива, поп фолка е в кръвта ни и в бита ни.Не се мразете за това. Балканската музика се харесва по света. Азис е по разпознаваем от Кирил Маричков и Васил Найденов и Данчо Караджов и Гяуров и Борис Христов взети заедно.
26
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
"Ало, Банов съм" - подавай си ти оставката, боклучарино скапан!!!!
25
2
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорката е права. Не ги е измислила тя законите и правилата в тая държава. Измислили са ги такива като министърът, който искал да я уволнява. Тогава министърът да се сърди на себе си. Даже трябва да даде награда на директорката, защото му спазва НЕГОВИТЕ правила. Ако нямаше тия правила, сигурно оперната певачица е щяла вече да бъде назначена. Оперната певачка ми падна много в очите. Срамота! Толкова дoлно поведение!
24
3
 
23
 
! Отговори
П преди 4 години
аз лично тая световна звезда за пръв път я чувам.иначе- има огромна разлика между това да проявиш талант и да научиш други хора да развиват таланта си, преподаването е призвание и изисква различен вид знания и квалификации, аз не смятам, че и светила от световната музикална сцена биха станали добри преподаватели...едно от нещата, които ще им пречи е огромното его...директорката каза сутринта по БТВ, че ще се радва да има тази прима като водеща на Мастърклас или лекции, звучи разумно
23
6
 
17
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
до КрайАз лично не познавам културни , образовани , интелигентни хора, които да слушат българска чалга, сръбска или подобна ориенталска музика. Разбираш какво искам да кажа, нали? Или пък може би не.
22
2
 
13
 
! Отговори
хахо преди 4 години
Всякакъв вид конкурси тук са мижи да те лажем.Правилата и изискванията са направени така,че винаги да има вратичка да назначим нашия човек или избрана нашта фирма,които се знаят предварително.Затова се напълни с калинки,а професионалистите избегаха у чужбина.Затова ни ФВ ни друг свестен инвеститор ще хвърли котва в България.Много харесват ББ,защото той управлява като ТЖ,завърна шуробаджинащината в максимална степен,строи магистрали па макар и некачествено,санира панелките на ТЖ с обществ
21
3
 
21
 
! Отговори
fff преди 4 години
такова кат е име да отиде в Милано или Виена да я назначат без конкурс
20
0
 
32
 
! Отговори
! преди 4 години
Правилата са ВСИЧКИ!То за това сме на тоя хал...Индивидуализъм,егоизъм,злоба...Тва е Българина...Всеки мисли,че е над закона, но за да имаме общество....той трябва да бъде спазван!
19
0
 
47
 
! Отговори
хохохо преди 4 години
Не може да искаш оставка на професионалист, за това, че си е вършил работата. Може би министъра трябва да подаде оставка?
18
21
 
1
 
! Отговори
Край преди 4 години
Да живее истинската демократична музика - поп фолка. Беше забраняван при социализма. Нито една песен не му беше пускана по радио и телевизия. Народа слушаше сръбско и др. подобни а властта му го забраняваше.Щурците /Сигнал и пр. рокаджии бяха любимци на властта и правеха концерти.Да сте чули за концерт на Хисарския поп при соца.Чалгата а не рока бяха песните на съпротивата срещу режима.Българския рок е менте на американската рок музика. Българската опера е НУЛА.
17
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
На тази прима май повече и приляга Биг Брадър, Фермата или някое друго селендурско риалити, но и там има конкурс така че едва ли ще я видим някога на живо.
16
2
 
47
 
! Отговори
хм преди 4 години
Госпожа Оперната прима уж се предполага, че трябва да излъчва класа, да се държи на ниво и т.н., което подхожда на ранга и успехите й, а интригантства като махленска клюкарка. И то баш за спазване на правила, което толкова рядко се случва по нашите ширини, че няма накъде повече
15
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
До Жо"АКО Лудвиг ван Бетовен се яви на този конкурс, със сигурност ще го елиминират .."Ами вероятно така ще направят, и не само в България. Общообразователната система не е правена за гении. Бетовен и през неговото си време не са го разбирали и е имал сериозни финансови проблеми, както и повечето творци, на които сега се възхищаваме.