Оставки, конкурси.... Скандалът с Дарина Такова разтресе културните среди

Оперната прима искала да преподава в Музикалното училище, но...
26 авг 2019 09:50, Петя Славова
337

Скандал разтресе културните среди. Оперната прима Дарина Такова е трябвало да се яви на конкурс, за да преподава в Музикалното училище.

В социалните мрежи Такова написа: "Моята кариера по световните оперни сцени не може да бъде зачетена, затова аз трябва да се изправя пред комисия и да изпълня пет произведения под съпровод на пиано, за да се види, годна ли съм да преподавам пеене на деца на възраст между 13 и 18 години..."

Директорът на гимназията обясни, че такива били правилата, а министърът на културата Боил Банов поиска оставката ѝ.

Според журналиста Юлиана Методиева случаят показва, че не разпознаваме големите хора или разпознавайки ги, ние се страхуваме от тях.

"Има училище, което работи непрекъснато с университетски преподаватели. В това училище децата отиват, защото преподават звезди. Тази жена е светило. Изпитвам много голяма тъга от разговора между директорката и г-жа Такова", коментира тя в "България сутрин".

По думите й, в музикално училище подобни правила за конкурс са безумни.

"Става дума да привлечеш преподавател, който да носи рейтинга на собственото си умение. Такова се е занимавала с ученици и след музикалното училище те пак отиват при нея да ги обучава на пеене", коментира още Методиева и допълни, че конкурсите служат за успокояване на обществото, че правилата се спазват.

Журналистът Петър Пунчев призна, че би забранил провеждането на конурси в България, защото по думите му това е начин да се прикрие предварително ясно назначение.

"Всеки, който има мениджърски опит знае, че конкурсите се провеждат, за да се назначат хора, за които мениджърът поема отговорност да ги покани, защото неговата "фирма" печели или губи. Имаме мениджърски проблем, защото ако министърът и г-жа Добрева бяха добри мениджъри, до нас нямаше да достигне новината за скандал. Между министъра и директорката има един селски разговор", настоя Пунчев пред Bulgaria ON AIR.

Журналистът се съгласи, че директорката няма вина, тъй като в случая спазва правилата. Пунчев е на мнение, че е неправилно министър Боил Банов да ѝ иска оставката, тъй като самият той не си е свършил работата.

"Наистина държавата показва, че няма нужда от тези кадри. Съвсем други са принципите, които работят в тези т. нар. конкурси. България, която е опоскана от таланти, не използва капацитета на хората, които има. Това е националният проблем от цялата тази история. За г-жа Такова трябва да дойдат на колене да я молят да преподава", каза още Петър Пунчев.

Директорът на Музикалното училище Столина Добрева обясни пред bTV, че правилата са такива от години, а оперната прима заявила желание да се включи в конкурса, след като условията вече са били определени. "Опитах да обясня, че няма как да заобиколим тази процедура, след като тя вече е утвърдена и е обявена публично и след като вече има участници, заявили своето желание да участват в нея", обясни тя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


337
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Дарина Такова от 4 години НЕ ПЕЕ в Музиката това е много време. Много интересно на какво ще учи децата, ако е загубила гласа си? А предвид тази й емоционалност как ще ги учи? Като ги набие ако не я слушат?
13
3
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Значи за някоя си Такова, правилата могат да бъдат нарушавани?! Че за какво са тогава тия правила на конкурса?Първо никой не е длъжен да знае коя е някоя си. Второ, не виждам нищо обидно и нередно да се спазят пправилата на конкурса! Тя като е толкова гласовита ще бъде оценена по достоинство. Това с нищо не и накърнява авторитета на креслата. Напротив, затвърждава го!
12
2
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
При обявен конкурс и други кандидати, директорката какво да им каже - Дойде велика прима и я взимам, няма правила, няма конкурси, а вие си гледайте работата. Не може така! За щатно място си върви по правилата, а примата щом е толкова ценна може да се намерят други начини, за да учи децата и да се възползват от опита и таланта ѝ!
11
6
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
очевидно маса хора не разбират голямата разлика да имаш дадено умение, и да го преподаваш на други.Колко добри футболисти не станаха за треньри? От златното ни поколение колко футболисти се провалиха? Балъков, Стоичков, Ил.Илиев...незбороим списък.Може да си Гена Димитрова в пеенето, но да нямаш подход към децата да им крещиш всеки път като им опъват нервите, да на обръщаш внимание н побоищата в клас....Затова са тези конкурси те не са само за пеене а по цял куп критерии.
10
5
 
25
 
! Отговори
Гашо преди 4 години
А стига с това пеене и изкуства. Населението в територията е много далеч от оперни а култура. След 10 г. Ще сме с 50 процента кафяво население. Предричам, че националната опера ще затвори, а там ще се помещава огромен секънд хенд
9
3
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Буря в чаша вода. Плачем, че никой не спазва правилата, а в момента в който някой иска да ги спази и хоп искаме му оставката. Какво ще си помислят останалите учители, които вярвам също са добри специалисти и са минали през конкурса. Те ли са най-глупавите?
8
4
 
64
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Любомир Пипков се е явил пред комисия и никой не е пострадал от това. Очевидното Дарина Такова се поставя над Любомири Пипков? Освен това с този агресивен дух, ми е много любопитно как ще учи деца, когато първото качество за една преподавателка е да се разбира с хора? да пееш и да преподаваш са две различни неща.
7
0
 
66
 
! Отговори
Гoшу преди 4 години
Абе министЪре, вместо да се гневиш на директорката и да и искаш оставката, да беше помислил, че ти си МИНИСТЪРА и ти ковеш законите на културата. Ако беше си свършил работата и изпипал правилно закона, сега нямаше да има такъв скандал. Ако директорката не беше спазила ТВОИТЕ ЗАКОНОВИ РАЗПОРЕЖДАНИЯ, щяхте да я обвините в подгъзуване на световно светило, нали?
6
5
 
60
 
! Отговори
Момо преди 4 години
Съгласен съм с директора на училището. Има правила и те трябва да се спазват!А и да преподаваш не е като да практикуваш!
5
4
 
54
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
тази прима, ако утре някое дете и вдигне нервите и тази му извади един глас. Смисълът на конкурса е да се види дали има знания и умения за позицията. Примерно и Христо Стоичков има футболни умения, но нали си представяте ако отиде да преподава в спортно училище или в НСА какво ще е! Какво е притеснява тази прима един конкурс, ако е уверена в себе си?
4
3
 
47
 
! Отговори
1 преди 4 години
Правилата липсват в България и затова е такъв хаос! Шуро-баджанащината и звездоманията трябва да изчезнат. За редови преподавател, правилата са такива, ако я поканят за друг вид обучение - да!
3
15
 
24
 
! Отговори
Жо преди 4 години
АКО Лудвиг ван Бетовен се яви на този конкурс, със сигурност ще го елиминират, защото има проблем със слуха. Много важно, че бил Бетовен и цял свят го знае.
2
29
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 4 години
Директорката се е правила на важна, това е ясно. Не е ясно откъде се появи червения Плюнчев и започна да лозунгира, такива червени предатели като този ни дърпат назад, а Такова е можела малко по-грациозно да изиграе цялата игра ако е искала да бъде учителка.
1
16
 
19
 
! Отговори
dramaqueen преди 4 години
а всъщност е можело да се пропусне частта с пеенето , ако Ивет Лалова кандидатства за преподавател по физическо дали трябва да покрива нормативи ?