Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12% - рок

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз
188
Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12%  - рок
Снимка: Pixabay

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда.
Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това. Радиото е следвано от телевизията като източник на музика. Youtube също е често използван за музика от българите.

Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада. Те са почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите.

Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите.

"Музикалните навици на българите" е реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ от Изследователски център „ТРЕНД“. Допитването е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната.

„Българите много обичаме да слушаме музика, макар и невинаги да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и все повече се нагласяме и да платим, когато искаме много добра музика“, коментира в „Тази сутрин“ Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

„4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната музика също има своя дял. 27% предпочитат чуждестранна музика, а само 4% казват, че въобще не слушат българска музика. Населеното място също влияе на това. В София хората са по-отворени към чуждестранната музика“, посочи Димитра Воева от социологическа агенция "ТРЕНД" пред bTV.

В проучването се открояват и най-слушаните жанрове. Това са поп музиката, поп фолк, естрада, рок музиката и народната музика. Попът и чалгата имат еднакво разпространение – по 1/3 слушат тези стилове. В различните демографски групи дяловете им варират.

„При хората с висше образование ножицата между чалга и поп се отваря по-значително. Те в по голяма степен предпочитат поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите различи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от народната музика и естрадата. Докато тези два стила рядко присъстват сред почитанията на най-младите“, коментира Димитра Воева.

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз.

„Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от Youtube музикален аудио файл/ 12% признават, че го правят от сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не отговарят на този въпрос“, посочи още тя.

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните посочват, че обичат да посещават концерти. Това не се влияе от доходите им, а доколко обичат музиката.

"Близо сме до другите държави в западния свят и сме доста в крак", посочи Петя Точарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: музикаТрендрадио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
123
5
 
2
 
! Отговори
социолог преди 2 месеца
България не печели от този вид гнусна пропаганда. Но има печеливши , кои ли са те ? Рогцата им се виждат.
122
1
 
9
 
! Отговори
до 118 преди 2 месеца
Това си е поп-рок. По принцип чалгарките могат да пеят, но за пари са се продали.
121
4
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-малкото искам да обидя чалга феновете, ама те не са българи, просто са ориенталски селяни, да си пуснат Металика за да видят за какво става въпрос :)))
120
1
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чалгата се налоожи от ниската обществена прослойка през 90те години. Тогава именно такива хора се замогнаха и овладяха почти всичко в държавата - бивши спортисти, тъмни бизнесмени, гардове. Беше своеобраззен реванш, че се га имат думата. А, който плаща музиката, той я поръчва. А младите като им надуваш главата по заведения и разни радиостанции, повярваха, че тая музика е врвежна и "модерна" А всъщност си е селенияотвсякъде.
119
5
 
4
 
! Отговори
Lil Petko преди 2 месеца
Около 60 процента слушат черна музика
118
0
 
7
 
! Отговори
до 121 преди 2 месеца
Не, не е ясно. За тебе - може. Аз слушам Pink Floyd в такива случаи.
117
1
 
20
 
! Отговори
Читател преди 2 месеца
Казват, че не било според търсенето. Глупости. Тридесет години чалгата беше налагана всячески. Иначе нямам против тази музика и изпълнителите и. Има място за всички, но цели поколения бяха погубени с тази "култура".
116
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
На нова година хората играят хоро, на българина народният танц е хоро, а на турчина кючек.
115
2
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Чалгата е за чалгари. А възпитан ,образован и умен чалгар аз не съм срещал. Музиката, която слушаш, е показателна какъв човек си.
114
14
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Всяка музикап си има мястото. Ми няма като се напия да слушам класика. Като мине 12 на нова година се слуша чалга, много ясно.
113
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Единствено помня "В твоите очи" на Галена и Десислава, няма ориенталски елементи тази песен, имаше и една на Преслава, която е по-скоро рок отколкото чалга, поправете ме ако греша :))) Иначе аз си харесвам хардкора, метъла е красива музика :)))
112
11
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Имам няколко наблюдения. Първо почти всички които се изявяват като метъли слушат чалга. И то не само като се напият. С това се сблъсках още когато бяха популярни платформите за споделяне, там потребител който се кълне че е метъл имаше всички албуми на Слави трифонов и това масово. Нищо чудно че същия почна да се прави и на рокер с кожени якета по едно време. Второ твшоутата промениха чалгата към поп, още в Сблъсък иван и адрей каниха чалгарки да им "дадели шанс".
111
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Най-романтичната музика е 60-те години .Най-хубавият рок а и поп е 70-те., по инерция се създадоха стойностни неща през 80-те и малко 90-те години.И дотам.После нахлу чалгата,гнусна и мазна.И вече се задава Трето чалга поколение .Положението е неспасяемо.
110
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До 97 "има некои добри чалга парчета"... Не се съм ги слушал, да дам мнение, но и аз(99-ти комент с да и не списъците), който не слушам тази музика съм улавял открояващи се изпълнения, но не бих ги квалифицирал като чалга, само заради изпълнителите. Изумен бях, когато ми пуснаха Стари рани на Софи Маринова 5 пъти как ми направи впечатление МЕЛОДИЯТА! Да, начинът на пеене и гласовете не ми харесват, но мелодията не е чалга. Емилия - Целувай ме - чудесна балада, далеч от чалга, сигурно има и още.
109
4
 
7
 
! Отговори
Мнение на читател преди 2 месеца
Аз слушам класическа музика, предимно от 19-ти век, защото харесвам този период от историята, и най-вече Бетовен, Шопен, Щраус, Чайковски... Слушам и филмова музика - Енио Мориконе, Нино Рота, Джон Уилямс, Ханс Цимър, Алън Силвестри, Хауърд Шор, Джеймс Хорнър, Томас Нюман. Харесвам още Джони Кеш и Фил Колинс, а също и руската група "Кино", както и съвременна руска музика (не харесвам путин и подкрепям Украйна в тази война).
108
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Морлано и културно банкрутирала нация сме. Чувството за естетика е да се тича подир лъскавото, шареното, шумното и пошлото.
107
0
 
0
 
! Отговори
Дарк преди 2 месеца
Щом аз предпочитам поп фолк п да видите пред разни динозаври от младостта ми са над 90% феновете.
106
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Като дете на 90-те, метъла казва много истини, да не говорим за ударните инструменти, чалгата си е чалга, българската народна музика си е най-уникалната в света, но чалга.... :)))
105
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
17%!?Най-малко 80% от булгаропитеците дънят чалга,хвърлят салфетки и дигат ръцете горе по заповед на фолкминдилите.
104
0
 
4
 
! Отговори
Том Джонс преди 2 месеца
Нас снимката муцето е ....бомба!!!