Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12% - рок

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз
188
Музикалните предпочитания на българина: 17% харесват чалга, 12%  - рок
Снимка: Pixabay

55% от българите обичат да слушат музика в ежедневието си, защото им действа успокояващо и подобрява настроението им. Много от тях слушат основно или предимно българска музика, но обичат и чужда.
Качеството на музиката също е важно за тях, а не само нейният произход. Радиото остава лидер сред източниците на музика у нас, но все повече българи се обръщат и към музикалните стрийминг платформи и са склонни да плащат за това. Радиото е следвано от телевизията като източник на музика. Youtube също е често използван за музика от българите.

Най-предпочитаните жанрове на българите са поп-фолк, поп и естрада. Те са почти по равно разпределени сред предпочитанията на слушателите.

Това са само част от изводите от първото представително широкообхватно проучване на музикалните нагласи на българите.

"Музикалните навици на българите" е реализирано по поръчка на Българската асоциация на музикалните продуценти /БАМП/ от Изследователски център „ТРЕНД“. Допитването е проведено в периода 22 ноември - 9 декември 2023г. между 1010 респонденти, слушащи музика, на възраст 16-64 г., от всички административни области на страната.

„Българите много обичаме да слушаме музика, макар и невинаги да плащаме за нея. Но започваме да я ценим и разбираме, че тя има стойност и все повече се нагласяме и да платим, когато искаме много добра музика“, коментира в „Тази сутрин“ Петя Точарова, изпълнителен директор на Българската асоциация на музикалните продуценти.

„4 от 10 души слушат изцяло или почти изцяло българска музика, но чуждестранната музика също има своя дял. 27% предпочитат чуждестранна музика, а само 4% казват, че въобще не слушат българска музика. Населеното място също влияе на това. В София хората са по-отворени към чуждестранната музика“, посочи Димитра Воева от социологическа агенция "ТРЕНД" пред bTV.

В проучването се открояват и най-слушаните жанрове. Това са поп музиката, поп фолк, естрада, рок музиката и народната музика. Попът и чалгата имат еднакво разпространение – по 1/3 слушат тези стилове. В различните демографски групи дяловете им варират.

„При хората с висше образование ножицата между чалга и поп се отваря по-значително. Те в по голяма степен предпочитат поп музиката. Естрадата също се слуша малко повече от висшисти, при класическата музика също ясно се вижда тази разлика. Влияние оказват и поколенческите различи. При по-възрастните – над 50 години, чалгата е изместена от народната музика и естрадата. Докато тези два стила рядко присъстват сред почитанията на най-младите“, коментира Димитра Воева.

3% от хората посочват, че обичат да слушат джаз.

„Дяловете на пиратство за високи. Около 1/5 признават, че са теглили от Youtube музикален аудио файл/ 12% признават, че го правят от сайтове за торенти. Голям дял от запитаните обаче не отговарят на този въпрос“, посочи още тя.

11% купуват компакт дискове, а плочи – 3%. Близо 1/3 от запитаните посочват, че обичат да посещават концерти. Това не се влияе от доходите им, а доколко обичат музиката.

"Близо сме до другите държави в западния свят и сме доста в крак", посочи Петя Точарова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


188
Още по темата: музикаТрендрадио
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
103
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Това не звучи вярно, според мен слушащите чалга са поне 50 процента, но по някаква причина не са го заявили в изследването. 12 процента рок ми се струват много.Аз слушам рок музика, даже затова се и преместих като млад от Плевен в София. Нито едно рок заведение нямаше в Плевен преди 15-20 години, май и сега е така.
102
0
 
3
 
! Отговори
А Аз Харесвам преди 2 месеца
Печено на Фурна Свинско Месо с Чаша Бира!
101
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Названието "чалга" е родно комплексарско явление. Останалите мързели в музикалната гилдия израстват в очите на слепита с него.
100
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
"В твоите очи" на Галена и Десислава ми харесва, различна е от другите ориенталски чалги, но това е, другите са ми много еднакви ориенталски парчета :))) Все пак всеки си има вкус, не мога да съдя според собствения си такъв :))) Пуснете си Pantera и песента Wallk, 100% ще ви се вдигне адреналина :)))
99
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Аз джаз не мога да трая, там няма нищо, дори и този който го водят мелодичен няма мелодия, а хаотична меланхолия.
98
0
 
9
 
! Отговори
Чичо преди 2 месеца
Да, все още име ceлтaци тук там, слушащи дoлнoпpoбната чaлга, но това са обикновенно *** от селските региони, хора с ниска култура и етноси. Радостното е, че тази тенденция намалява...
97
0
 
9
 
! Отговори
Метъла е моянаркотик преди 2 месеца
Метълите наркомани? В сериозна грешка си. Аз никога не съм взелал наркотици, не съм пушил дори марихуана. Метъл музиката е моят наркотик. Повече от 35 години вече.
96
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
В НЕ списъка са поп-фолк, чалга, всякакви ориенталски и подобните им ритми, рап, хип-хоп, всички тези без никакво значение от езика/страната на произход. В ДА списъка са рок енд рол, хеви метъл, по-мелодичен и изчистен поп/денс, по-слушаемото диско(че и там масовката е една ***), някои хаус, джаз.
95
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
100% четящите този текс не е бил "анкетиран" за въпросното "скалъпено проучване".
94
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Има некои добри чалга парчета, примерно Галена и Десислава в твоите очи, но те са голяма рядкост, виж за метала Metallica, Pantera, Iiron Maiden....там са световни шедьоври :)))
93
5
 
5
 
! Отговори
Клиентела комплески преди 2 месеца
Едно време казваха пънко нема да умре. Еми умря си. Сега същото казват и за метъла. Повечето металяги са наркомани почти всички от известните са вече в гроба, а новите са мамини синчета. Рапа също умре, щом на криско му казват че е рапър смятай. Чалгията от ах банана мина на синтезатори че ориенталското виене не се траеше. Сега мяза на кичпоп, само че тесктовете блъскат страшен феминизъм освен че са просташки, това е клиентелата, на тюфлеците пък не им дреме колко ще е проста само да я забърше
92
2
 
3
 
! Отговори
ОБИЧАМ И СЛУШАМ преди 2 месеца
РУСКИ ШАНСОН
91
1
 
13
 
! Отговори
НИКОГА НЕ СЪМ преди 2 месеца
СЛУШАЛ И НЕ СЛУШАМ ЧАЛГА > ПРИМИТИВНА ИСЛЯМСКА МУЗИКА
90
1
 
1
 
! Отговори
Някой си преди 2 месеца
Значи според теб " Камелия"? Звучиш ми като име,на една " Чалгаджийка*! Та според теб този жанр " фолка" е номер 1???-:(( Верно??-:((
89
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
То като ти засвирят китарите в метала, забравяш всичко, чалгата пасти да яде :)))
88
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
До ТТ. На периоди е. И колкот повече одъртяваш интервалите се скъсяват. Дори има интервали без слушане на музика иска ти се тишина.
87
0
 
12
 
! Отговори
Таралеж Накълбо преди 2 месеца
Тука ли си алооу? Тегленето от тубата отдавна си е разрешено. Иначе като за чалгарския народ на Замунда, виждам доволно висок процент на не-чалгари. Браво. Има някаква надежда.
86
0
 
15
 
! Отговори
Metal преди 2 месеца
Слушам рок и метъл от 11 годишен. Сега съм на 48. Това е усещане. Приток на адреналин. Oт чалгата изправят ли ви се косъмчетата на ръцете по тялото? Настръхвате ли докато щтракате с пръсти с е ляци?
85
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 2 месеца
Хубаво е да се види, че никой не слуша рап. Рап музиката първо не е музика и второ е вредна за обществото. Точно така, не поп-фолка, ами рап/хип-хоп е вредна и декадентска музика. Тази музика и субкултура трябва да се забрани.
84
1
 
12
 
! Отговори
ТТ преди 2 месеца
На 50 съм. Щях да каже, че слушам абсолютно всичко, но истината е, че няма нито една чалга песен, която да съм я изслушал до край. Като млад слушах и народна музика, по специално иснтрументали, но от десетина години време не представлява интерес за мен, не знам защо. Явно е на периоди. В момента съм на класици като Шопен, Верди, Стравински, също български изпълнители от 80-те и 90-те, както и по мелодичния западен рок.