Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?

Сирийският диктатор разшири територията си и вече владее 50% от страната си
Обновена: 26 ное 2017 07:50 | 25 ное 2017 21:47,
368
Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?
Снимка: Reuters, архив

Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток) изненада мнозина, в това число и автора на тези редове. Този успех на Москва се дължи преди всичко на слабостта на САЩ, които по време на президентството на Барак Обама фактически се изтеглиха от региона. А Путин е опортюнист и майстор в запълването на политическия вакуум. 

Той логично доразви и осъществи концепцията на Евгений Примаков (разузнавач, външен министър и премиер при Елцин) за стратегическото сътрудничество с Иран. Казват, че Примаков, който почина през 2015-а, е считал, че иранската ядрена програма не застрашава Русия. Неговата теза: ако правителството на фундаменталистите все пак се реши на конфликт с Москва, на мястото на Техеран ще остане само дълбок кратер от взрив. Всъщност, антиамериканският режим, концентриран изцяло върху борбата срещу Вашингтон, има общи интереси с Кремъл - да създава максимум проблеми на омразните американци.

Путин и мечтата на Хомейни

За три години Кремъл помогна на моллите в Техеран да осъществят мечтата на аятолах Хомейни за създаване на контролиран от Техеран регион от Багдад до Бейрут. Алевитският режим на Асад е ключов елемент от иранската сфера на влияние. Иран спокойно може да говори за голяма геополитическа победа след фактическото завземане на властта в Ливан от ислямистката организация "Хизбула". 

Ето защо, приемайки Асад на 21 ноември в Сочи, Путин изведнъж заговори за скорошно прекратяване на военната фаза в Сирия и обеща, че в страната ще останат само военните, необходими за обезпечаване на работата и охраната на базите в Тартус и Латакия.

Руският президент не за първи път оповестява съкращаване на военния контингент. Не е ясно обаче дали наистина ще се стигне до обещаното изтегляне на войските. Защото сирийската армия не е особено ефективна без масираната руска подкрепа по въздуха. Струва ми се, че Путин наистина иска да намали ролята на Русия в региона, за да не се окаже в епицентъра на вероятен челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. При това с възможното участие на Израел на страната на Рияд, защото връзките между двете страни укрепват. Под ръководството на новия действителен лидер в кралството, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е антиирански настроен, вече се заговори за възможността за установяване на официални отношения с Израел. Саудитците и израелците не крият, че смятат иранския режим за екзистенциална заплаха.

Москва не иска да взема страна в този спор, но и не може да изостави Асад. Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими. Именно затова Путин беше и първият държавен глава в историята, който прие в Москва саудитския крал. Кремъл се стреми към подобряване на отношенията със саудитците преди американците да се "завърнат" в Близкия изток и заедно с Израел и Саудитска Арабия да предизвикат Иран.

Президентските избори през 2018 и Сирия

Съществуват и вътрешнополитически причини за обявеното приключване на военната операция в Сирия, макар че в действителност тя изобщо не приключва. 

Първо: необходимостта преди т.нар. "президентски избори" през 2018 година да бъде оповестена една "победа" стана по-голяма. Второ: държавните финанси не са в блестящо състояние, така че трябва да се пести. И трето: Путин иска да концентрира вниманието си върху други сфери. Върху Украйна, върху съпротивата срещу въвеждане на нови санкции и запазването на контрола над самата Русия.

Путин иска да слезе от сирийската сцена като победител. Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите, например, биха могли да обявят създаването на собствена държава. Агресивните действия на Иран биха могли да предизвикат много по-решителна намеса на Израел. Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите. Затова срещата в Сочи не беше точка, а само запетая в историята на близкоизточната политика на Москва.

Автор: Константин Егерт

Източник: "Дойче веле"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
159
8
 
2
 
! Отговори
Шоп преди 6 години
Кюрдите няма нужда да скачат на никого. Асад сам ще им скочи и тогава американците ще го смелят.
158
0
 
6
 
! Отговори
До До Обяснение преди 6 години
Всички тук не сме американци. На английски не е нито Тръмп, нито Трамп, както знаеш, но ние пишем на български, а на България е Тръмп.
157
4
 
19
 
! Отговори
Adam преди 6 години
американските диктатори кога ще се разкарат и бъдат съдени?
156
2
 
16
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Още преди да отворя бях сигурен, че е на Дойче Веле :)
155
0
 
0
 
! Отговори
Обяснение преди 6 години
До До ЖороTrump - на английски се чете ТрЪмп, а на американски ТрАмп. Колегата е американец.
154
0
 
8
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
Не съм сигурен, че от една страна САЩ ще сдържат кюрдите от целта им да създадат независим Кюрдистан заради Турция и същевременно ще ги накарат да скочат срещу Сирия на Асад. Съмнително е и Израел да се обяви срещу свободна Сирия За какво им е на евреите да си откриват нови фронтове? Палестинците им стигат.
153
6
 
10
 
! Отговори
шоп преди 6 години
Нема нужда да хода у русия,да гледам мизерия.Ела у наше село-нема да даваш 4 бона само за път.
152
6
 
13
 
! Отговори
Къде са Талибаните преди 6 години
Не знам кой е губищия.Но ви съветвам ви да си копувате рубли преди Америка да фалира и Европа да се разпадне.Преди 15 години ви казах че Китаи ще стане номер 1.Тогава повечето не вярваха.Постояно се говори в медиите че Русия е виновна за Дълга на Фащ за изборите в Фащ за Каталуния за Имигрантите за кибер атаките за разпадането на ЕС за Крим за снега в ЮАР и какво ли не.НО НИКОИ И НИКАДЕ НЕ СЕ СПОМЕНАВА КОЙ Е ВИНОВЕН НА РУСИЯ ЗА ДА Е В ТОВА ПОЛУЖЕНИЕ
151
0
 
4
 
! Отговори
До Жоро преди 6 години
Абе, Джордж, кой е тоя "Трамп"?
150
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Жоро 170Е и! Та за какво ни е ТАКОВА ООН, което е подвластно на тази лицемерна фейк-държава??? Която си прави каквото си иска и не се съобразява с никого! Аре джа....светът НИТО Е ЗАПОЧНАЛ С НЕЯ, НИТО ЩЕ СВЪРШИ БЕЗ НЕЯ! НАПРОТИВ, ЩЕ БЪДЕ ПОЧТИ РАЙ! Абе, вие въобще С КАКВО мислите?????
149
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вай, вай, вай......че то и краварчетата биха били много щастливи да "попаднат в този капан".....АМА НЕ! НИКОЙ ВЕЧЕ НЯМА ДА ГИ БРЪСНЕ ЗА СЛИВА! Щом и в Судан руснаците ще правят база......КАКЪВ КЕФ!!!! ДОЖИВЯХ ДА ЗАПОЧНА ДА ГЛЕДАМ ГЪРЧОВЕТЕ НА тази "фейк-държава" (обор!)!!! Е, все още могат да залъгват някого) НО СЕ ВИЖДА В КАКЪВ БАРДАК СЪЩЕСТВУВАТ!
148
5
 
2
 
! Отговори
Жоро преди 6 години
До анонимен 157 Дай на ООН-то малко време.Трамп ги предупреди-или ще работите или ви рязвам клончето и кой от къде е.Без САЩ няма ООН.
147
1
 
5
 
! Отговори
Притча преди 6 години
Лисица гледала нагоре, гледала, облизала се и закзал злъчно - Гроздето е кисело!Ха ха ха ха ха !
146
3
 
7
 
! Отговори
ОБЕКТИВНи новини преди 6 години
"Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток)"Само дето Кремъл не знае, нали? Пък на Кремъл му трябва времено успение само близките 50-100 години докато краварите го втасат.
145
9
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам кой печели . Но Русия със сигурност губи. Половин Сирия вече е на гражданите. Най вероятно ще има северна и южна Сирия. Всички знаем, коя ще е богатата част :)))
144
3
 
16
 
! Отговори
! преди 6 години
Немското "Дойче веле" ,американската ССN , британското BBC, българския "Дневник" .... това са русофобски медии които те не информират ,те са направение към унищожението на Русия .А от "дойче веле" трябва да излязат с някаква статия да умаловажат успехите на Русия в Сирия ,СЛЕД КАТО ИНФОРМИРАХА ОНЗИ ДЕН за успехите с половин уста на Русия в Сирия . Судан вече е към сферата на Русия ,а САЩ търпи крах в този регион .
143
5
 
20
 
! Отговори
??Очуден преди 6 години
Явно Путин е на прав път, съдейки по нещастния новинарски хленч :)
142
3
 
12
 
! Отговори
Ха ха! преди 6 години
Ето къде отиват парите "Информационна война" ....."Сирийският диктатор" спехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток)Стига замеряли с тез кишета бе!НО иначе сте казали истината (някак) БЕЗ да искате :) :) :)"Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите.."
141
9
 
6
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
До изборътКОГО КЛЕВЕТИШ ,ЧЕ Е ПЕДОФИЛ , ТРЪМП , ОБАМА , КОГО ?! ИЛИ ПРОСТО ПИШЕШ ПО ЗАДЪЛЖЕНИЕ ДА ЗАЩИТАВАШ АГРЕСОРИ - АЛКОХОЛИЦИ ! И АКО СИ МИСЛИШ ,ЧЕ ПО ТОЗИ ГЛУПАВ НАЧИН ЗАЩИТАВАШ РУСКИТЕ К.ЕЛЕШИ , МНОГО СЕ ЛЪЖЕШ ! ПИШИ НЕЩО ЛОГИЧНО И ДОКАЖИ ,ЧЕ РУСНАЦИТЕ СА НОРМАЛНИ ХОРА !
140
4
 
16
 
! Отговори
изборът преди 6 години
До ГУРБЕТЧИЯТАПо-добре да е алкохолик,отколкото педофил,ако *** разбираш начи.