Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?

Сирийският диктатор разшири територията си и вече владее 50% от страната си
Обновена: 26 ное 2017 07:50 | 25 ное 2017 21:47,
368
Кой ще бъде победителят от сирийската сцена? Попадна ли в капан Путин?
Снимка: Reuters, архив

Успехът на Кремъл (вероятно временен, както често се случва в Близкия Изток) изненада мнозина, в това число и автора на тези редове. Този успех на Москва се дължи преди всичко на слабостта на САЩ, които по време на президентството на Барак Обама фактически се изтеглиха от региона. А Путин е опортюнист и майстор в запълването на политическия вакуум. 

Той логично доразви и осъществи концепцията на Евгений Примаков (разузнавач, външен министър и премиер при Елцин) за стратегическото сътрудничество с Иран. Казват, че Примаков, който почина през 2015-а, е считал, че иранската ядрена програма не застрашава Русия. Неговата теза: ако правителството на фундаменталистите все пак се реши на конфликт с Москва, на мястото на Техеран ще остане само дълбок кратер от взрив. Всъщност, антиамериканският режим, концентриран изцяло върху борбата срещу Вашингтон, има общи интереси с Кремъл - да създава максимум проблеми на омразните американци.

Путин и мечтата на Хомейни

За три години Кремъл помогна на моллите в Техеран да осъществят мечтата на аятолах Хомейни за създаване на контролиран от Техеран регион от Багдад до Бейрут. Алевитският режим на Асад е ключов елемент от иранската сфера на влияние. Иран спокойно може да говори за голяма геополитическа победа след фактическото завземане на властта в Ливан от ислямистката организация "Хизбула". 

Ето защо, приемайки Асад на 21 ноември в Сочи, Путин изведнъж заговори за скорошно прекратяване на военната фаза в Сирия и обеща, че в страната ще останат само военните, необходими за обезпечаване на работата и охраната на базите в Тартус и Латакия.

Руският президент не за първи път оповестява съкращаване на военния контингент. Не е ясно обаче дали наистина ще се стигне до обещаното изтегляне на войските. Защото сирийската армия не е особено ефективна без масираната руска подкрепа по въздуха. Струва ми се, че Путин наистина иска да намали ролята на Русия в региона, за да не се окаже в епицентъра на вероятен челен сблъсък между Саудитска Арабия и Иран. При това с възможното участие на Израел на страната на Рияд, защото връзките между двете страни укрепват. Под ръководството на новия действителен лидер в кралството, престолонаследникът Мохамед бин Салман, който е антиирански настроен, вече се заговори за възможността за установяване на официални отношения с Израел. Саудитците и израелците не крият, че смятат иранския режим за екзистенциална заплаха.

Москва не иска да взема страна в този спор, но и не може да изостави Асад. Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими. Именно затова Путин беше и първият държавен глава в историята, който прие в Москва саудитския крал. Кремъл се стреми към подобряване на отношенията със саудитците преди американците да се "завърнат" в Близкия изток и заедно с Израел и Саудитска Арабия да предизвикат Иран.

Президентските избори през 2018 и Сирия

Съществуват и вътрешнополитически причини за обявеното приключване на военната операция в Сирия, макар че в действителност тя изобщо не приключва. 

Първо: необходимостта преди т.нар. "президентски избори" през 2018 година да бъде оповестена една "победа" стана по-голяма. Второ: държавните финанси не са в блестящо състояние, така че трябва да се пести. И трето: Путин иска да концентрира вниманието си върху други сфери. Върху Украйна, върху съпротивата срещу въвеждане на нови санкции и запазването на контрола над самата Русия.

Путин иска да слезе от сирийската сцена като победител. Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ кюрдите, например, биха могли да обявят създаването на собствена държава. Агресивните действия на Иран биха могли да предизвикат много по-решителна намеса на Израел. Свързвайки се с техеранския режим, Кремъл трябва да дели с него не само победите, но и трудностите. Затова срещата в Сочи не беше точка, а само запетая в историята на близкоизточната политика на Москва.

Автор: Константин Егерт

Източник: "Дойче веле"

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


368
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
139
13
 
12
 
! Отговори
ГУРБЕТЧИЯТА преди 6 години
Запазването на неговата власт е основният символ на победата на Кремъл и превръщането на Путин в неформален лидер на международната антиамериканска коалиция на авторитарните режими.СЛЕД КАТО СА ОТБЛЪСНАТИ ОТ НОРМАЛНИТЕ ДЪРЖАВИ НА РУСКИТЕ АЛКОХОЛИЦИ НЕ ИМ ОСТАВА НИЩО ДРУГО ОСВЕН ДА СИ ВЗАИМОДЕЙСТВАТ С АВТОРИТАРНИТЕ РЕЖИМИ ПО СВЕТА !
138
16
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Всички държави които са близки с Русия са разорени и бедстващи - Сирия, Куба, Беларус, Венецуела, Северна Корея, Ангола, Мозамбик, НДР Йемен...Далеч от Русия = добър живот.
137
7
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Велика е Русия и велика ще бъде. Безродниците от корпорацията САЩ просто не са държава, американец е професия, а не националност.
136
32
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поредният Авганистан. Страхотно поражение предстои. Няма какво да ядат в Русия но тръгнал да спасява тоя главоч.
135
8
 
25
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
време и оон да се изнесе от сащ и да се настани вьв виена или щвеицария сьссащ трябва да се приключи ведньж завинаги
134
27
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Русия от 100 години е в капана. Затова руските свинства няма да имат край докато русосрания не бъде развалена на 20-30 нормални страни.
133
3
 
15
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
няма победители има нещастни хора които не знаят защо ги пожертваха оон защоне назове виновника за всичките злини по света защо не вземе водеща роля прирешаване на конфликтите по света защо не ги стопира навреме вземат огромнитезаплати и не смеят да противоречат на сащ защото са на неина територия и са зависими от парите и
132
5
 
29
 
! Отговори
Расате преди 6 години
Дойче Веле са проамериканска медия ,част от американските СМИ позиционирани в Европа на издръжка на американското правителство посредствум системата на НПО създадена по времето на Никсън.
131
23
 
6
 
! Отговори
Биг Дик преди 6 години
Пак ще духат супата ***, като в Авганистан ,ситуацията е на гол тумбак чифте ръждави пищови.
130
7
 
13
 
! Отговори
РУССКИЙ ОККУПАНТ преди 6 години
Нямам идея тези от Дойче веле на коя планета живеят, но в Сирия, вече 4-та година се води гражданска война, Иран навлезе трайно встраната, а кюрдите отдавна издухаха купата с помощта на Тупция която е съюзник на Москва и Техеран.
129
5
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И дете от трети клас, гледало два-три пъти новини, ще напише по-обективна и приближаваща се до истинското състояние на нещата статия.Министерството на пропагандата бълва екскременти на куп.
128
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Коя поред е тая "победа" ? Ха хааа......
127
7
 
32
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Автор: Константин ЕгертИзточник: "Дойче веле"Не, мерси...
126
37
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сирийският народ никога няма да търпи тоя главоч Асад. Никаква победа няма. Победата ще дойде когато си отиде главоча.
125
2
 
32
 
! Отговори
Гост+ преди 6 години
"Въпреки това, не се очертава никакво политическо решение за Сирия и всеки момент там може да избухне гражданска война. С помощта на САЩ..." Нормалните искат мир, ненормалните очевидно искат още бежанци и тероризъм
124
10
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
браво на Путин !!!лиши ги от сън и спокойствие !само така!!
123
7
 
20
 
! Отговори
Я пак? преди 6 години
До 201Германия е дала 6 милиона жертви, така ли? А останалите 14 милиона са били отстреляни сигурно от "приятелски огън", нали? Ако не били САЩ... Абе ти грам понятие от история имаш ли си или просто преписваш каквото са ти дали на листчето?
122
7
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
това е пълна глупост или пропагандна статия , небето над сирия е затворено , дори и американците не могат да летят без разрешение от руснаците , а който владее небето еладее държавата
121
17
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Дам!Загубила Германия ако не беше САЩ ..ха.ха Германците губят 6 милиона жертви през ВСВ. СССР губи 30 милиона правиш ли сравнение..ха.ха
120
6
 
18
 
! Отговори
БГ преди 6 години
Проблема господа юнаци е ,че от както сме загърбили гръб на Русия винаги сме от губещата страна. Имигранти,лагери,разни *** газещи закона насред столицата благодарение на извлачените и крадени пари по време на миграцията им. И все пак добре,че господ поне пази България. Желащи да се връщат в нашети лагери и пребиващи няма.