Смениха игумена на Бачковския манастир! Защо?

Архимандрит Симонт отива в Русенската епархия
16 дек 2017 10:43,
42
Смениха игумена на Бачковския манастир! Защо?
Игумен Симон. Снимка: Dnes.bg

Неочаквана смяна на игумена на Бачковския манастир направи днес Светият Синод на Българската православна църква.

Със свое решение митрополитите и патриархът взеха решение да освободят от длъжността игумен на Бачковската ставропигиална св. обител "Св. Успение Богородично" архимандрит Симон (Бодуров), считано от днешна дата.

"Същият да премине на благодатно служение в Русенската епархия", се казва в решението на Синода.

Също днес с друго решение е назначен за игумен на Бачковския манастир архимандрит Самуил (Николаев Теодосиев), клирик на Видинската епархия.

Въдворяването на новоназначения игумен ще извърши в понеделник Мелнишкия епископ Герасим, който е главен секретар на Светия Синод.

Досегашният игумен на Бачковския манастир наследи Светата обител от стария игумен Борис, който беше принуден да напусне поста, след като го уличиха в непристойно поведение. Малко преди това в интернет се появиха порно клипове, за които митрополит, пожелал анонимност, твърдеше, че в тях участват дядо Борис и служителки в манастира. Клиповете изчезнаха бързо. Започна църковно дело, експертизи, с които да се докаже той ли е извършвал непристойните действия от клиповете.

Именно по времето на дядо Борис, в светата обител не беше разрешено снимането, а всеки посетител се преследваше от охранители и му се искаха пари, за да си направи снимка за спомен.

Наследникът на поста Симон премахна тези ограничения и отвори вратите за вярващи и туристи. Наскоро приключи реставрирането на стенописите в църквата на манастира, а в момента тече мащабен ремонт в двора и изграждане на отводнителна система.

Нужните средства бяха осигурени от правителството с личната подкрепа на министър председателя Бойко Борисов. През октомври кабинетът гласува субсидия от 310 000 лева за извършване на необходимите строителни дейности.

Към момента не е ясна причината за смяната на игумена. Надеждите са следващият игумен да продължи да ръководи светата обител често и почтено и да остави отворените врати на храма за вярващи и туристи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
1
 
7
 
! Отговори
до Hafen.. преди 6 години
Не съм казала,че лъжеш просто това което казваш е чудовищно.Трябваше аламинут да го изобличиш и да се олачеш и да стане за резил.Обичам Бачков. манастир.Там съм кръстена като съм била на 2 годинки тоест преди 40 икусур години.
17
10
 
2
 
! Отговори
Исмаилдо 16 преди 6 години
То се вижда къде се правят такива опити..ха.ха Палома,баба Гуси..ха.ха Самотохристиянство е заченато от грях( Не прелюбодействай !) А какво е станало. Боготишъл(въпреки че не е бозайник)иоплодил първата семейна жена и сложил рога на мъжът и. После доброволно сеоттеглил в старчески дом и доброволно предоставил своя трон на наследника сиИсус.
16
3
 
8
 
! Отговори
до исмаилка преди 6 години
Ако не ме лъже паметта "правата"вяра прави опити мъж да роди
15
4
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
До 12,Е ти да не мислиш, че ще седна да си измисляме? За първи път отидох там, седнах на мястото определено за молитва и един монах, буквално дойде и си набута кракът между моите!! Срам и позор за БПЦ е Бачковският манастир! Няма да казвам, в какво състояние отидох, само ще кажа, че отидох, за изцеление!
14
3
 
11
 
! Отговори
бай той преди 6 години
Сменен е защото явно не се е поддал да е в далаверата по краденето на парите.Явно доста хубави суми са предвидени за ремонта на тази обител и няма как суджука и сие да не се облажат. Просто не става така. Отпущат се едни пари и от тях 80-90% се крадат, а с остатъка се прави нещо, за да се замажат очите на хората. В гаЙр0пата ги знаят тези далавери на Боцко, но им е удобен, защото слушка и може да направи всичко за тях само заради едно потупване по рамото. Няма по голям *** от нашият крал!
13
21
 
7
 
! Отговори
Исмаил преди 6 години
Аз защо приех правата вяра"Ислям"?В църквата само разврат и някой да ми каже къде християнството не е наложено със сила? Само цар Борис 1 избива 52 рода болярски и техните последователи(100 000 българи)
12
1
 
9
 
! Отговори
до Hafen... преди 6 години
Ако това е така много ,много жалко да се оскверняват свети места,но има Господ който гледа и на всеки му според делата....
11
7
 
4
 
! Отговори
Hafen die Wahrheit преди 6 години
Какво да се говори за стари игумени!? В Бачковският манастир винаги се е ширел дълбок разврат. Йедене пиение (чевермета и вино на глава)и и *** колкото може повече. Това е оскърбително не толкова за самата църква, а за миряните. Повече кракът ми няма да стъпи там! Буквално ужас!!
10
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Нещо не се говори напоследък за стария игумен Борис. Разследват ли го още, няма ли да има църковен съд за него?
9
2
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В БПЦ не се толерират честни и праведни люде а безбожници и крадци като предишния игумен Борис които в момента е в Рилския манастир!А сега когато са отпуснати 500 000 лв от държавата те трябва да бъдат откраднати богоугодно а игумена Бодуров който е от близкото село Павлско трябва да бъде изгонен и пратен на другият край Русе за да не пречи срам!Вярвам в бога но не и БПЦ с това управление от служители на КГБ и ДС.
8
1
 
17
 
! Отговори
Киприян преди 6 години
Ами като е почнал синода да сменя игумените що не види как е добридолския манастир във видинска епархия пълна разруха никой нищо не предприема отец Иван се настани там и освен дърва от горите да секат друго не правят - имоти манастира има - някога отец Герман гледаше овце крави кокошки сам се издържаше и никога не е просил пари а светата обител блестеше от чистота
7
3
 
7
 
! Отговори
A-real-journalist преди 6 години
кои са шегуващи "премахнати" xhamster, направи търсене там ще намерите всички снимки с описания
6
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не знам" ГЕРБ-свещеници" има ли? Нека ме осветли някой, ако знае.
5
6
 
9
 
! Отговори
Buezum преди 6 години
А със служителки майната му...аз рекох да не е със служители...
4
8
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Едно и също всеки ден ама всеки ден, дадени пари за нещо и при всички случаи 70 80 процента от парите откраднати и пак си викате бай уиецц е най добрия управляващ, а откакто са те на власт потънаха милиарди в дън земя и пак си ги избирате тия ненаситени крадци ГЕРБ,нарочно няма никакви комисии и да следят къде отива всяко дадено Евро и всеки се прави ни лук ял ни лук мерисал ето затова ще си останем най бедния народ и ще става все по лошо докато ни управляват тиквочи.
3
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега като лично Б. БОРИСОВ Е УРЕДИЛ ПАРИТЕ ЗА РЕМОНТА СЕГА ДА ГИ ТЪРСИ И ТОЙ ДА ОТГОВАРЯ ЗА 300 000 ЛВ, ТОЙ НАПРАВО СИ ИМ ГИ Е ПОДАРИЛ, КУПИЛИ СА 5 ЧУВАЛА ВАР ПО 3 ЛВ ЗАПЛЯКАТ ВСЕ ЕДНО НЕЩО Е ВЪРШЕНО И ОТ 300 000 БОНА И СЛЕДА НЯМА
2
9
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
То е ясно борчета предприемачи на Боци хората, той им е дал обществената поръчица и са откраднали парите за ремонта,и сега е като при саниране магистрали куче влачи рейс, диря няма от парите.
1
14
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БПЦ "църквата" на Баба Гуси, на червентие полковници, на доносниците от ДС, на икуменистите, на новостилците, на тези, които извършват симония.