Членството в еврозоната – новата надежда за България

Влизането ни на този етап обаче е невъзможно
2 яну 2018 11:30,
95

Ако успеем да моделираме процес заедно с председателството на ЕС, който да доведе до бързо и сериозно кандидатстване за еврозоната, можем да улучим главната си задача - влизането в нея. Това коментира в "България сутрин" икономистът Кольо Парамов.

"Само в еврозоната аз виждам надежда за България", категоричен бе той.

Финансистът Емил Хърсев прекъсна надеждите на госта на Bulgaria ON AIR, като заяви, че влизането ни на този етап е невъзможно, тъй като няма създадени механизми за това.

Още по темата

В студиото на сутрешния блок двамата експерти дадоха своята прогноза и анализ на финансовите показатели за 2018 г. Разговорът идва след статистиката на "Галъп Интернешънъл", която твърди, че 18% от българите очакват новата година да бъде икономически подем, а 26% - на икономически трудности.

Все пак тези данни са с три пъти по-оптимистични от изведените в края на 2016 г.

"Очевидно е, че е необходима реформа в еврозоната, по-висш програмен документ, който да последва миналогодишния такъв за размисъл. Влизането ни в нея е първият национален приоритет", убеден е Хърсев по зададената от Парамов тема.

Кольо Парамов коментира и въпроса покачват ли се доходите на българина, спрямо поскъпването на живот, което наблюдаваме, като икономистът отговори:

"Тези несъразмерни пропорции ще съществуват и занапред, защото има неточни разлики, които досега не се отчитаха. Вече нещата си идват на мястото, все по-точни изчисления идват, за да докажат, че забавихме във времето коренено различната доходна политика, която представи едно изкривено състояние на работата в държавата. Имаме още малко да патим", смята Парамов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


95
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
4
 
14
 
! Отговори
До Експерт преди 6 години
На теория е така, но на практика ще е съвсем иначе а именно заплатите от 1000 лева ще станат 500 евро, а пък хлябът от 1 лев ще стане 1 евро. Да не забравяме че у нас властва КАПИТАЛЪТ. По кой начин държавата ще забрани на частника да вдигне цените? В условия на пазарна икономика цените се регулират единствено от потреблението!
51
2
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
До Анонимен 47Ако има някакво падане на лихвите по кредити, то в никакъв случай няма да е много съществено. Просто лихвените нива не се определят само от вида на валутата, а има и други фактори.
50
14
 
12
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Разберете най-накрая! Преминаването към евро ще стане по обменен курс 1.95583 лева за 1 евро. Няма такива фантасмагории, че заплатите от 1000 лева ще станат 500 евро, а пък хлябът от 1 лев ще стане 1 евро.
49
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Надежда всяка оставете докато сме в ЕС. България винаги ще бъде задния двор, втора категория, винаги ще и размахват пръст, нито Шенген, нито еврозона ще види. 10 години нищо не се случва, ами всичко става все по-зле. Ще си остане бедна страна от Третия свят, пазар за техните западни стоки и депо за евтини черноработници.
48
8
 
9
 
! Отговори
ИМПЕРИАЛИСТ преди 6 години
До подръжниците на ЛЕВА.Сегашното ни фискално състояние е пълен абсурд. Направо се чудя как България оцелява финансово. Ние сме в хроничн недоимък на пари за болниците, учителите, пенсионерите, полицията, армията,-а бе дантел марка сме и това се дължи двойната парична система. От друга страна, пък ако се откажем от валутния борд, пропадаме безвъзвратно, тъй като руската агентура е буквално на всички нива. За бай тошо не знам, но тези преди него, комунистически министър председатели, до един са офицери от Люблянка... Честно казано, имахме невероятен шанс с Горбачов и Елцин, а може би и Господ
47
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
В цялото предаване нямаше нищо конкратно,само празни приказки.Единственото положително ако приемем еврото е евентуалното падане на лихвите по кредитите.
46
3
 
1
 
! Отговори
резервираност преди 6 години
фалшиментите са една стъпка напред напечатали и новата валута да има за резерва
45
5
 
3
 
! Отговори
хахахах преди 6 години
хората излизат от съюза бг евро с европредседателството се неорезилиме
44
3
 
1
 
! Отговори
не съм фен преди 6 години
ние не бързаме за ,,под дъното,, не сме очаровани от страни с евро кредиторите не ги оставят ес *** от ценности не ни изстрелва нагоре не
43
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ДО 30 Като "влеза в германкия кауш" ще си тегля кредит от немска банка не от българска менте
42
5
 
15
 
! Отговори
Ха-де преди 6 години
То от такива експерти сме на дъното по всички показатели. Незнам има ли останал още някой, който да вярва на такива розови приказки след тия 30 години преход.
41
3
 
3
 
! Отговори
българина преди 6 години
всички от еврозоната са приели гейбраковете.... ако не слушаш германия пари нема!
40
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Май пишем и си ги приказваме на различни езици!!Не е проблем еврото като валута,а колко по-бедни ще станем с деноминацията на лева!!Защото и цените ще са изравнят В ЕВРО с тези в ЕС!!Но едно е сега да плащаш 1 лев за един хляб,друго е да плащаш 1 евро,каквато му е цената в цял европейски съюз!!Да,ама деноминацията в най-добрият случай ще е 2 към 1!!Или за един хляб българинът ще плаща вече 2 лева!!А завишената му заплата от тази година ще се равнява на цели.....250!За кое по-напред ще ги давате?
39
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
100% СЪМ СИГУРЕН , ЧЕ ФАЛШИВИТЕ БАНКИ ЩЕ ИЗЧЕЗНАТ
38
2
 
4
 
! Отговори
фалшиментото преди 6 години
от новата банкнотапо най-естетсвенна причина най-много се интересуват Ф А Л Ш Ф И К А Т О Р И Т Е!
37
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
е ми всеки ще коментира , защото милионерите ИМ Е ЗАБРАНЕНО ДА ГОВОРЯТ ПО ТОЯ ВЪПРОС.!За сега само на етноса му е в кърпа вързана печалбата при гласуване.
36
7
 
5
 
! Отговори
Експерт преди 6 години
Приемането на еврото няма да се отрази съществено на икономиката ни нито в положителна, нито в отрицателна посока. Най-голямата полза е от гледна точка на престижа, който носи със себе си такова членство, но пък в тези бурни и динамични времена в Европа и този престиж не е много сигурен. Аргументите "за" и "против" като например скачане на цените, падане на лихвени проценти, контрол на банките и т.н. не са много обосновани.
35
3
 
1
 
! Отговори
новатори хм преди 6 години
нали нова валута за ес крипто биткойн измислете нещо ,което работи
34
0
 
3
 
! Отговори
Един българин преди 6 години
До: номер 30Вярно, тук всеки коментира това, от което не разбира.Аз също не съм нито финансист нито съм учил икономика (важно е всеки да си признае за себе си). Но едно нещо мога да кажа със сигурност което съм проверил.Всяка държава приела еврото печата част от банкнотите във собствена печатница ако има такава. Ние имаме печатница, но очевидно само този факт не е достатъчен да ни приемат в еврозоната.Нещо повече: В серийните номера на банкнотите е кодиран и номерът на печатницата.
33
3
 
2
 
! Отговори
фалита на гърция не преди 6 години
ей евро печатницата фалира