Версия: Петър Христов поръчан от осъден на затвор доживот?

Разследват конфликт на разстреляния с Георги Вълев
Обновена: 9 яну 2018 07:00 | 9 яну 2018 07:00, Александър Попов
87
Версия: Петър Христов поръчан от осъден на затвор доживот?
Снимка: Булфото

Разстрелът на Петър Христов се разследва в няколко направления - бизнес интереси, личен мотив, както и неговото съдействие по различни криминални случаи. Няма информация той да е получавал заплахи за живота си и се е движел без охрана.

Нова версия, по която работят униформените е конфликт между Христов и и осъдения на доживотен затвор по делото "Килърите" Георги Вълев, твърди "24 часа". Двамата са от Велико Търново и са стари конкуренти. На 1 декември Върховният касационен съд потвърди доживотната присъда без право на замяна за Вълев. Според обвиненията той е подбудител за убийствата на адвокат Петър Лупов и шуменския бизнесмен Румен Рачев.

Година преди убийствата между него и Петър Христов е имало напрежение заради спорове за имоти.

Още по темата

По време на делото "Килърите" Вълев неведнъж споменавал Петър Христов като човека, който има интерес от ареста му. В последната си дума преди присъдата на първа инстанция в окръжния съд в Шумен Вълев твърди, че е рекетиран от Христов и брат му Димитър Манолов. Братът на Христов бил поискал от Вълев да им отдаде под наем негов имот. Той предложил да го купят, но братята отказали. 2 месеца по-късно Вълев е арестуван в операция "Килърите 2".

"Възможно е от затвора да се поръча убийство. Доказателство за това е акция на ГДБОП от миналата година. Тогава беше разбита престъпна група, чийто ръководител бе лишен от свобода - Стефан Гевгелийски от бандата на Сако. Жертвите са две - надзирател, който почина след побой, и лекар, който изготвил експертиза за здравословното му състояние", казва източник на изданието.

Полицията и прокуратурата вече проверяват конфликтите между Вълев и Христов. И двамата са собственици на заведения и апетитни терени във Велико Търново и Арбанаси, които са близо един до друг. И Христов, и Вълев са на "ти" с всяка местна власт и политици от национално ниво.

Сред версиите за убийството на Петър Христов е и неговата бизнес дейност. Той е управител и член на съвета на директорите в над 30 реално действащи дружества, повечето от които нямат финансови проблеми, нито спорове около собствеността. Той е инвестирал в строителството, притежавал е една от най-големите мандри в страната - "Лактима", участвал е в обществени поръчки, има охранителна фирма. Проявявал е и интерес към строителството на пътища и вероятно той е щял да се яви на търговете за разширяването на пътя Русе - Велико Търново, както и лот на автомагистрала "Хемус".

Вчера стана ясно, че Христов е човекът, който помага да бъде разкрита бандата "Наглите", която в продължение на 3 години отвлече 13 души, уби двама, поиска почти 40 милиона евро откуп и успя да прибере над 3 милиона. В далечното минало е бил съдружник с разстреляния на остров Аруба Поли Пантев в бизнес с производство на млечни продукти. Приносът на Петър Христов е, че прави връзката между новия екип разследващи служители на ГДБОП и човек от престъпния свят, директно свързан с "Наглите". Това е Валентин Михайлов-Ихтиманския, който участва в някои от отвличанията и в охраната на част от жервите на групата.

Убийството на бизнесмена Петър Христов е поредното за преразпределение на бизнес територии, заяви пред "Фокус" проф. Николай Радулов, водещ експерт по национална сигурност.

"Сега с намаляване на евросредствата, защото те не са безкрайни, ще има преразпределение на съществуващите пари. Средствата, с които ще могат да оперират такъв тип хора, ще бъдат доста ограничени в рамките на държавния бюджет и битката за всяка поръчка ще бъде много люта. Така че, познавайки нашата действителност и виждайки как МВР се разглобява на съставните си части, според мен най-лошото още не е дошло. "Първият изстрел" по този капитал беше по моделиера Антов – КРИБ тогава даде ултиматум на правителството да разкрие убиеца, съответните служби декларираха, че са по следите му, но нищо не се случи – нито КРИБ продължи с протестите си, нито убиецът беше намерен. И едно друго съмнение, което съществува в хората – сегашният закон за борба с корупцията изглежда като инструмент за преразпределяне на средствата", коментира проф. Радулов.

Той подчерта, че големият проблем на криминалните и специалните служби у нас е липсата на агентура. Радулов изтъкна набиращата сила опасност обществото да се радикализира в резултат от безсилието на МВР да събере доказателства в такива криминални случаи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
73
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Tatro bes pari ot satvora bil pora4itela ***.redove mutrite v bg se snajat koi sa kak sa stsnali milioneri ta i miliarderi ima koi gi proverava proishoda na parite kak sa ssbogatali mutri4kite na bg sa6to sa sponsorirali mvr ta isbori na partii ami sa da ne gi kontrolirat i saka4at mutrite de hvalat pla6tame di danazite bate sujduzi 4erni haiveri vodka beluga vs pluskane i piem ka4estveno 100 firmi imal ubitia kak im e pomnil imenata 100 farm ot kade bate pari gerb ne snae li ???
72
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
А така, а така!Наглите, Килърите......... #Кой се опитваше да ги измъкне от затовора и двата пъти като Борисов си подаваше оставката? БСП !Мафията, това е БСП.Запомнете го.
71
4
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ми нормално ,ако е погребан там по негова вина...
70
2
 
2
 
! Отговори
Nqma zna4enie преди 6 години
Коментар 69. Абсолютната Истина радвам се искрено че има хора като теб в тази страна! Жалкото е че са под 10 %... Манипулируемия и умствено закърнял народ търпи всичко това приемайки го като техни неудачи а точно осъзнаването и правилната себе оценка са в основата на желаната промяна... И да както каза Тепърва Започва.... Събуди се Заспал Народе.........Левски и Ботев не умряха за това! И напълно са Точни Рецензиите на Guardian които ни определят като най Корумпираната и Бедна Страна в ЕС...
69
1
 
8
 
! Отговори
мен преди 6 години
Кой ни е виновен бе дами и господа? Ние самите с безхаберие и апатия, даваме съгласието си да се гаврят с нас. Защо не скочат всички да си искат заслуженото възнаграждение- работещи и пенсионери ? Значи полицаите могат да искат, а всички други са доволни и съгласни със заплащането? Защо център на внимание винаги са някакви мутри и доказани ***?
68
5
 
3
 
! Отговори
Кико преди 6 години
Хаха, тоя швестep c коранпираната държава от коментара по-долу ме накара от смях да оплюя компютъра! Хахаха!
67
15
 
17
 
! Отговори
ЦРУ преди 6 години
ВСИЧКО вече се знае ! Христов е бил наемник в Афганистан в СА ...бил е и раняван. Съвитските друзя му помагат да стане бизнесмен. Сега руската мафия заличава следите...а дали ще стигнат до зл. пръст и сарайте ?
66
9
 
62
 
! Отговори
Good morning преди 6 години
Понеже цялата ни икономика на държава е в съмнителни ръцете нямаме малък, среден или семеен бизнес, който пък е основен двигател на икономиката на нормалните държави та тия наши бизнесмени няма вече кого да рекетират. Стигна се до там, че баницата вече е само от обществени поръчки. Няма вече агнета за ядене затова глутницата започна да се самоизяжда. В България отдавна няма леви и десни. Всичко е само една криминална завере-кой да лапне кокала. Лошото е според мен че всичко тепърва започва.
65
13
 
28
 
! Отговори
Луд свят преди 6 години
Няма Държава.Спясяваите се хора кой където може.Наи коранпираната държава в цяла Европа затова ще видите Шенген през крив Макарон.Даже незнам защо ви взеха в ЕС за НАТО знам,да станете пуш.м-о.
64
0
 
4
 
! Отговори
Розовата пантера преди 6 години
До На Брат Пит брат муНе, просто не са еднокръвни - от различни бащи, с други думи...
63
2
 
20
 
! Отговори
Мдаа преди 6 години
Може да се справиш с конкурента си като го вкараш в затвора. Но май идва момент в който сметката пристига. А в случая тя е просто няколко грама олово.
62
2
 
16
 
! Отговори
П.Петров преди 6 години
До Анонимен 62Не само ГЕРБ, БСП и ДПС също са в кюпа ! За останалите не мога да съм напълно сигурен. но със сигурност и сред тях има хора, които се продават евтино.
61
3
 
43
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ТАКА Е , НАВРЕМЕТО ПРЕЗ 90 ГОДИНИ ТОЙ ГРАВИТИРАШЕ КЪМ ГРУПУРОВКАТА СИК.МОЖЕ БИ НАВРЕМЕТО И ТОЙ Е ПОРЪЧАЛ МНОГО ХОРА ДА СИ ОТИДАТ ОТ ТОЗИ СВЯТ.СМЪКВА АНЦУНГА И СЛАГА КОСТЮМ ,ВЕЧЕ СТАВА ПОЧТЕН БИЗНЕСМЕН С ВЕЧЕ С ЧИСТИ ФИРМИ ОТ МРЪСНИ ПАРИ И С ПРИЯТЕЛ ПОЛИ ПАНТЕВ.БИЛ ГОЛЯМ ДАРИТЕЛ И СПОНСОР ,С НЕМЪЧЕНИ ПАРИ ВСЕКИ МОЖЕ ДА Е ДАРИТЕЛ.ДА ГНИЕ В ГРОБА ТАКАВА МУТРА ОТ ВРЕМЕТО.
60
22
 
8
 
! Отговори
asi преди 6 години
аиде спрете се с това Герб бе , едно и също мелите по новинарските саитове.
59
1
 
56
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
На времето този "бизнесмен" и Жоро Вълев бяха най-големите мутри в Търново - рекетираха и дерибействаха наред, после вече си легализираха бизнесите. Единия ще изгние в затвора, другия вече е в АДА.
58
4
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До П.Петров А БКП-ДС днес ГЕРБ се зове ,мутро -олигархия,нагла и алчна .
57
5
 
37
 
! Отговори
Шопо преди 6 години
Всички знаем кой уби Бирата,Ваньо Танов... И тоя е свитнал. Това е...
56
8
 
58
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
любовницата му е служила във френския легион. тя го е разстреляла с малокалибрен пистолет, откраднат от Росен Ангелов.
55
6
 
45
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Абе,това са фалшиви новини.Никакви убийства няма, Путин ни е хакнал телевизорите и си предава каквото си иска.Яд го е,че сме СТАБИЛНИ.
54
2
 
23
 
! Отговори
шоп преди 6 години
за жалост сега ще запо4не една патаклама! още ще има отстрели!нещо става ,но какво....?