Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
112
5
 
13
 
! Отговори
Един от Северозапада преди 6 години
Статията казва една истина, 10 премълчава...Какво селско стопанство, като месо, мляко, даже домати и краставици внасяме от вън? Изнасям само суровина, каквато е житото и слънчогледа, не ги преработваме .Защо не казвате, че у нас има човек, владеещ 1 000 000 /един милион/ декара под аренда, а на запад има ограничения, мисля че до 10 000 хиляди за едноличен арендатор, и на -важното-субсидиите за всичко спират 2020, и тогава ще почне шоуто....
111
5
 
5
 
! Отговори
Зозо преди 6 години
В България за 2016г. е произведена селскостопанска продукция за близо 8 милиарда лева. На бясните *** им остава само да реват по форумите!
110
5
 
5
 
! Отговори
skunka преди 6 години
След 2021 спират не субсидиите, а различните програми с евро-средства като санирането.Субсидиите няма да спрат никога.В Италия,Франция,Англия има субсидии, ще има и тук.
109
3
 
10
 
! Отговори
Зoзo преди 6 години
*** и простия Тошо си вкараха голям автогол като изгониха *** и Голямата екскурзия. Изведнъж се оказа, че няма кой да бачка на къра. Тогава пратиха деца, ученици, студенти и войници да пребират реколтата. Освен това внезапно намаляха осигурените и НОИ тръгна назад - няма кой да внася осигуровки. Накрая *** и простия Тошо фалираха 1989г, после пак фалираха 1992г и пак 1996г.
108
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименВ АНГЛИЯ ПЛАЩАТ ТОЛКОВА КОЛКОТО И В БЪЛГАРИЯ, САМО ЧЕ ПРИ ТЕХНИТЕ ЦЕНИ
107
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
СЛУЧИ СЕ ТОВА, КОЕТО БЕ ОБЯВЕНО И ИЗПЪЛНЯВАНО ДОСЕГА КАТО НАЦИОНАЛЕН ПРИОРИТЕТ - УСВОЯВАНЕ НА ЕВРОПЕЙСКИ ПАРИ.
106
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
БЪЛГАРИТЕ ХОДЯТ ДА БЕРАТ РЕКОЛТАТА В АНГЛИЯ- ХА ПОЗНАЙТЕ ЗАЩО- КОРЕКТНИ, ТОЧНИ, ДОБРЕ ПЛАЩАТ............А ТУК ДОБРЕ ЧЕ БЯХА УЧЕНИЧЕСКИТЕ И СТУДЕНСТКИТЕ БРИГАДИ- БЕЗ ПАРИ, СЕГА ДА МУ МИСЛЯТ ПРОИЗВОДИТЕЛИТЕ.
105
8
 
8
 
! Отговори
fesa преди 6 години
Колко простотия има тука значи,срам за българите.Хората които разбират и се занимават със селско стопанство нямат време да четат глупости,камо ли да пишат коментари.А селско стопанство вБългария няма още от 1989,след като изгонихме хората които разбираха и работеха в този сектор-турците.Едвам се държи на крака селското стопанство сега,с инжекции(субсидии),като спрат и те ще видите кон боб яде ли?!
104
2
 
20
 
! Отговори
предложение преди 6 години
Трябва да се издигнат вече бесилки и крайно време е там да бъдат провесени- мозер ф димитров ив костов м кунева станишев орешарски ....... Списъка на виновните крадливи некадърници след 89г е дълъг
103
5
 
16
 
! Отговори
анонимен преди 6 години
сега под селско стопанство се разбира получаването на евросубсидии всичко другое внос на развалени храни тази година си правих експерименти с червени чушкинакрая ми протекоха през рьката сега сьщото е с турските зелени чушки всеки денизхвьрлям по една бьлг ябьлки в мрежа са на петна на кората и под коратасиренето след няколко дни хваща плесен за разлика от к мляко
102
7
 
29
 
! Отговори
Ala-Bala преди 6 години
Едностранчиво почти монокултурно селско стопанство, употреба на много пестициди. Унищожени поливните съоръжения. Концентриране на земята в няколко десетки собственици. Както и в другите области на националното стопанство, липсват кадри. Колкото до храните, които ядем - по европейски стандарти - вредни дори отровни. Имаме изобилие от ***, на високи цени. Хората ходят да пазаруват в Сърбия. Това ни даде Империята на Двуличието ( ЕС )
101
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само глупости пишете ,без да се съобразявата с темата ! Пишете за Росен от нови искър само за него намя нищо !
100
2
 
17
 
! Отговори
дядомраз преди 6 години
Темата земеделие е абсолютно табу за 90% от вас. По-добре не пишете глупости ако няма какво да кажете!
99
4
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сравнете обработваемата площ, слънчевите часове и климата на Дания с тези на България.Една от странитв има много по-малко от от другата.Една от странитв изнася и печели почти 12 пъти повече от другата.Отгатнете, коя страна е в неблагоприятна позиция. А сега отгатнете и коя страна печели повече.Напишете изводите си !
98
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Безхаберие, корупция и простащина.Това се случи.
97
17
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 106теб кой те излъга че 2020 ще се спират субсидии? Нишо няма да се спира - 2020 почва новия програмен период. Субсидии пак ще има - по-малко заради липсата на инглезите, но пък поне сектора ще се поочисти малко от всичката лиш дето насъбра. А що се отнася до "джипа" - трябва да си объл по цялата глава че да влезеш с кола различна от джип по черен междуселски път
96
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен105ами ходи ори нивата. Ние ползваме трактори за тази работа
95
4
 
7
 
! Отговори
Българин преди 6 години
До анон 105Само се питам, защо има такава злоба във вас?! Ние българите дадохме и земеделието на света!☺☺☺
94
7
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ЗП-то има два основни интереса - да си купи джип и да забърше някоя нова аврук! След 2020 ще се напълни с безпризорни аврук и евтини джипове... Като им спрат субсидиите ще се наложи да се разпродава.
93
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 93 и 7 коментара няма да ми стигнат за да опровергая всичката глупост която си написал