Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?

Много хора напуснаха, а онези, които останаха не искат да работят в сектора
20 яну 2018 21:22,
176
Българското селско стопанство след 2007 г.: Какво се случи?
Снимка: visualhunt.com

Присъединяването на България към ЕС оказа осезаемо въздействие върху българското селско стопанство. Външнотърговският баланс в аграрния сектор се увеличи 8 пъти – от 150 милиона евро в годината преди европрисъединяването на 1,2 милиарда през 2016 г. Две трети от износа на селскостопански продукти вече е насочен към държавите от ЕС. 

"Ролята на ЕС е многолика. На първо място – критериите на ЕС, на които трябва да отговаря преработващата промишленост, но и животновъдството. Това беше тежко бреме за българските предприемачи, които трябваше да направят големи инвестиции. От друга страна обаче така потребителите получиха по-голяма сигурност, че храните, които консумират, отговарят на определени минимални изисквания. Появи се и конкуренция, това беше най-важният урок, който получихме от ЕС: ние сме част от един 500-милионен пазар, който отваря огромни възможности, но в същото време има и огромна конкуренция", коментира Николай Вълканов, директор на "ИнтелиАгро", независим изследователски институт за насърчаване на устойчивото развитие в селското стопанство.

Дълги традиции

България изнася най-вече зърно и маслодайни растения, но също така плодове и зеленчуци, мед, млечни, месни и тестени продукти. В сегмента на розовото и лавандуловото масло България е лидер на световния пазар.

"България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство. Нашата страна притежава уникални природни дадености за развитието на селското стопанство. Запазени са региони с голямо разнообразие на биологични видове. Има устойчиви сортове растения и автентични породи домашни животни. Това са важни предпоставки за развитието на органичното земеделие в страната", обяснява пред "Дойче веле" Албена Ямболиева от Министерството на земеделието, храните и горите.

В едно обширно изследване за въздействието на европейските помощи върху регионалното селско стопанство "ИнтелиАгро" стига до един доста отрезвяващ извод. Наистина, производителността в селското стопанство се е увеличила от 2007 година насам. Но причина за това е главно спадналият брой на малките и средни предприятия и ферми. Ръстът на производителността далеч не е достатъчен, за да се преодолее "общата изостаналост в аграрния сектор". Същото се отнася и до използването на земите и на работната сила.

"Субсидиите изядоха малките производители"

"Голям плюс е, че европейските субсидии отново пробудиха интереса към селското стопанство. От друга страна, тъкмо заради субсидиите в този сектор навлязоха и много случайни хора, хора с политически интереси и обвързаности, които просто "изядоха" малките производители. Ако утре субсидиите изведнъж отпаднат, сериозните и същински производители ще останат, а ще изчезнат всички други елементи, които не са достатъчно ефективни, а ги крепят единствено субсидиите", коментира Николай Вълканов, един от авторите на изследването.

В селското стопанство липсва най-вече работна ръка. 

"Отглеждането на плодове и зеленчуци в големи мащаби много трудно може да се развие, понеже липсват необходимите за това сезонни работници. Много хора напуснаха", обяснява Вълканов и допълва, че онези, които останаха, не искат да работят в селското стопанство.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


176
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Само Путин може да направи земеделието ни цветущо, ако свали санкциите за нашите ябълки !
31
0
 
29
 
! Отговори
88 преди 6 години
Ние,българите,сме талантлив народ!Да разрушиш напоителните канали,даващи вода от язовирите при Михалково до пловдивското поле заради" връщането на земя в реални граници" е нещо неописуемо!Трябва да си истински гений на глупостта да допуснеш такова нещо!А за бастисаните сондажи и помпени станции направо нямам думи!
30
1
 
23
 
! Отговори
до 21 преди 6 години
Остави опорните точки,само за Иран износа беше около 1 млрд!
29
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 29Само не плачи моля те.
28
14
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Очаква се след отпадането на европейските субсидии много русофили да се завърнат на село да си изкарват хляба, а не нон стоп да тролят в нета !
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До дъра-бъраВ България са няколко като тоя после що са високи цените.
26
0
 
29
 
! Отговори
дъра-бъра преди 6 години
Едър производител от Добруджа сее жито на 1,5 млн дка!Миналата година гордо се похвали по тв,че е произвел над 600 хил тона зърно!Сложете по 300 лв на тон ,и смятайте!И да не забравя,той е бивш партиен секретар на Русе!
25
2
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ние сме кошчето на Европа понеже нищо не произвеждаме и всеки ни сипва най-долно качество и дефектни продукти на "хубави" суми.
24
1
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Европа постови условията ! Жалкото е че 1000 души май прибират всичко или по-малко !
23
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Селското ни стопанство след 10-ти е кой да се намърда първи да се нагълта, а за останалите капчици и и трошици.
22
1
 
30
 
! Отговори
Аз преди 6 години
Една от причините за упадъка в земеделието е желанието за усвояване вместо оползотворяване на еврофондовете. Липса на адекватна национална стратегия за сектора и некадърното прилагане управление и мижавия контрол на програмите в земеделието.Корупционното мислене и алчността пропиляха възможността страната да развие силен отрасъл. Алеко Константинов не е бил писател а пророк!
21
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
За какво селско стопанство става дума. Селското ни стопанство е за съжаление първобитно - няма наука, всичко е далавера и субсидии. Субсидии за дини и тикви големи, за определени хора, кьорава работа. Какво произвеждаме , домати нищожно количество, др. зеленчуци и плодове също, консерна промишленост я няма, пазарите ни също. Животните за субсидии и внасяме месо и сухо млеко за кашкавали и сирена.Пишман държава.
20
22
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Фактите са си факти сега България изнася по над 1,5 млрд $ само селскостопанска продукция, а в най-добрите Тошови години целия износ на страната не е надхвърлял 4 млрд $ и това заедно със стоковите кредити за арабските диктатори Кадафи, Садам, Асад и тн
19
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много са си накупили автомобили и други вещи и дрънкулки, а другите без връзки са избягали, защото не им се е борило с вятърни мелници.
18
8
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До 18за комбайните дето хем жънеха хем сееха (понеже пилееха) ли става дума? За тях да ти кажа честно не ми е жал. Виж за напоителните системи е друга работа
17
3
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Някои са забравили ликвидационните комисии! Но някои все още ги помнят! Всичко което беше изграждано с дългогодишен труд се унищожи. Помните ли капковото напояване? Знаете ли къде отидоха тръбите от това напояване? Незнаете? Ами едни мургавелки сегашни избиратели на тиквонии велики ги предадоха на вторични суровини. И не само тях всичко което можеше да се предаде на вторични се предаде. Даже ралата и тракторите дори комбайните. А когато върнаха кравите те пък станаха на суджуци. Демоникрация!
16
5
 
17
 
! Отговори
селянин 2 преди 6 години
""България има дългогодишни традиции в областта на селското стопанство." -отваряте тубата и гледате: докато един комбайн за моркови вади по 100 на секунда, България с дългогодишните си традиции ги вади на ръка. И с останалите земеделски култури - подобна картинка. Този неадекватен лаф с "дългогодишните традиции" в селското стопанство са все едно премиерът на Индия да каже "Индия има дългогодишни традиции хората да си облекчават естествените нужди на пътя"...
15
2
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Сега в България няма селско стопанство благодарение на некадърници които го унищожиха! Сега има само кражби съсипия ликвидация грабене докато нищо няма да остане! А и пропуснах да добавя - сега има едри крадци на субсидии,които не ги интересува нито производство нито добив а само парите!
14
0
 
6
 
! Отговори
именно преди 6 години
До Анонимен 14Точно за това става дума!Защо ще се връща при тоя чорбаджия,след като работи другаде!?
13
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До нeнормaлникза истинските сезонни работници зимата е само 2 месеца - останалите 10 са на различни места не само в България но и в Гърция и Италия. В Италия все по-малко ходят защото там мафията им предлага по-мизерни надници и от в България.