Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц

Ще платят ли висока политическа цена за широката коалиция двамата лидери?
20 яну 2018 19:28,
87
Политическата сцена в Германия: Несигурното бъдеще за Меркел и Шулц
Снимка: Reuters, архив

Ще има ли Германия скоро правителство? Близо четири месеца след парламентарните избори на 24 септември и след неуспешния опит да се състави т.нар "коалиция Ямайка", в която трябваше да влязат християндемократите, зелените и либералите, сега Ангела Меркел сякаш е съвсем близо до целта. На предварителните си разговори за нова широка коалиция християндемократите и социалдемократите постигнаха принципно съгласие за сформиране на общо правителство.

Сега всички с трепет очакват конгреса на социалдемократите, който ще се проведе в неделя в Бон. Този конгрес трябва официално да даде зелена светлина за започването на вече същинските коалиционни преговори, в края на които може да се появи и нов кабинет. Социалдемократите обаче са тежко разединени по въпроса, някои наблюдатели дори говорят за разлом в партията и пророкуват нейното (поредно) разцепване. Част от лявото крило на ГСДП и младежката организация са против коалицията, продължават и исканията за допитване до членската маса.

Съдържателни различия

Опасенията са свързани не толкова със субстанцията на бъдещата политика, колкото с факта, че след две широки коалиции социалдемократите изгубиха собствения си профил и подкрепата за тях спадна драматично. А иначе и съдържателни различия не липсват. Социалдемократите много държат на по-справедлива система за здравно осигуряване, в която да няма привилегировани пациенти, а работодателите да плащат поравно с работниците, казано най-общо. Те настояват и за корекции в данъчната политика, които да облекчат хората с по-ниски доходи.

Особено взривоопасна е темата за онези бежанци, които в Германия получават само временна закрила: социалдемократите смятат, че тези хора трябва да могат да приберат и семействата си в Германия, докато в ХДС и особено в ХСС преобладава мнението, че трябва да се удължи временната забрана за събиране на семействата. В ГСДП са убедени, че семействата ще помогнат за по-бързата интеграция на тези хора, докато ХДС и ХСС се съобразяват с настроенията на избирателите и най-вече с дишащата във врата им, доста ксенофобски настроена "Алтернатива за Германия".

Канцлерката Ангела Меркел каза, че в предварителните разговори християндемократите са преглътнали много горчиви хапове – явно нейната партия не е готова на повече отстъпки. И тя, и лидерът на социалдемократите Мартин Шулц видимо са поставени под много силен натиск, тъй че в момента един от най-горещите въпроси е свързан с бъдещето на двамата лидери. В документа от предварителните разговори беше вписана точката, че ако има широка коалиция, по средата на мандата си тя ще направи междинна равносметка.

Какво би изначавало това за Меркел и за Шулц?

Мнозина вече четат тази клауза като вратичка за оттеглянето на Меркел още в средата на следващия ѝ мандат. Облаци се събират и над главата на Шулц, който изгуби много подкрепа, след като рязко смени позицията си от "против" на "за" широка коалиция. В момента допитванията показват, че германците масово предпочитат бъдещ вицеканцлер и министър на външните работи да бъде не той, а досегашният външен министър Зигмар Габриел. А сред самите социалдемократи Габриел води още по-убедително. Така че напълно е възможно широка коалиция да има, но двамата сегашни партийни лидери Меркел и Шулц да платят за нея много висока политическа цена. И да бъдат принудени да се оттеглят – по-рано или по-късно.

Автор: Александър Андреев

Източник: "Дойче веле"

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Немците след 20-30 години ще си говорят помните ли колко хубаво беше едно време при фрау Меркел.
16
9
 
5
 
! Отговори
Циник до 12 преди 6 години
Пълни глупости!Ако Германия се срине - Европа ще стане втора Африка.Само пълен *** може да си пожелае такъв сценарий
15
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Вилхелм Втори Кобурготски Велики ще оправи Германия. Надеждата на Германия е в Български ръце.
14
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прави ли ви впечатление, че откак Германия е без правителство, атентатите в Европа спряха и миграционната вълна намаля?
13
2
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел е Цола Драгойчева на Германия нищо чудно, че с Борисов се уважават.
12
3
 
13
 
! Отговори
българина преди 6 години
колкото германия е по зле толкова източна европа ще е по добре
11
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Германия вече няма правителство, защото вече няма Германия.
10
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ами несигурно е бъдещето. Докато беше сигурно хич не се интересуваше от Борисов, камо ли пък да му дойде на крак. Сега напълни Германия с мигранти, които почнаха да правят атентати и други золуми. Добре, че вишеградци и се опънаха. Че ако останеше на Борисов до сега и нас да ни е напълнила.Да си ходи, и да остави хората да си подредят хубавата държава каквато беше преди.
9
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименМоже да е и Тиквун Кратунски едно.
8
0
 
15
 
! Отговори
Циник преди 6 години
Всичко опира до пазарлък!Колко министерски кресла и за кой!Изкуфялата дъртофелница ще погази всички лицемерни принципи само и само да остане на власт!Но и немците пускащи бюлетина и сами са си виновни, че хранят ***
7
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Княз Кирил Първи Кобурготски - княз на Бавария, Саксония, без Прусия.
6
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Единият се бори за халифат, а другият за съединени европейски щати, така че всяка политическа криза в Германия е глътка въздух за Европа.
5
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Имаме за германците цар. Един от синовете на Кобургите ще се жертва за Германия. Те ни дадоха цар, сега ние ще им дадем. Ще го преименуват на Вилхелм Кобурготски.
4
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Докато България управлява Европа Германия си може и без правителство !
3
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
И баба Мрекел , както *** е готова на всичко за да е на власт .
2
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Социалетата да правят коалиция с Меркел щото нямат избор - при нови избори АзГ ще стане втора партия
1
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Меркел = Шулц=аут.