Продават Нова телевизия на чешки милиардер

Шведската MTG продава телевизията за 185 млн. евро, купи я за 620 млн.
Обновена: 20 фев 2018 15:48 | 19 фев 2018 12:12, Бойчо Попов
56
Продават Нова телевизия на чешки милиардер
снимка: Ройтерс

Шведската Modern Times Group (MTG) продава своето 95%-но акционерно участие в българската "Нова броудкастинг груп" на PPF Group, управляваната от чешкия милиардер Петр Келнер инвестиционна компания.

Сделката оценява 100% от бизнеса на стойност от 185 млн. евро. Постъпленията ще бъдат използвани от MTG за инвестиции в другия ѝ бизнес, става ясно от съобщение на шведската компания. Неин консултант по сделката е била Citigroup Global Markets.

PPF ще придобие и останалия дял от 5% от Eastern European Media Holdings S.A., пояснява чешкият фонд в свое изявление. Приключването на сделката зависи от одобрението от регулаторните органи и се очаква да се осъществи през първата половина на 2018 г.

"Изградихме Nova до първа медийна група в България с 33% пазарен дял от аудиторията и собственик на някои от най-добрите дигитални брандове в страната. Под отличното ръководство на Дидие Щосел и мениджърския му екип Nova се превърна във водеща дигитална развлекателна група и бих искал да благодаря на всички, които направиха това възможно. Инвестициите на MTG са фокусирани в развитието на нашата скандинавски развлекателни студиа и глобални дигитални вертикали, заради което и намерихме нов дом за българските ни служители с партньор, който да инвестира в бъдещето на Nova. Пожелаваме на Дидие и целият екип на Nova продължителен успех. Това ще доведе до затваряне на международните ни развлекателни операции и ще направи MTG по-фокусирана група, което е в съответствие с нашата предварително заявена стратегия", казва Йорген Мадсен Линдеман, президент и главен изпълнителен директор на MTG, цитиран в прессъобщението.

След по-ранната продажба на бизнеса на MTG в Чехия и Прибалтика и скандинавския медиен бизнес на шведската MTG по-рано тази година българският пазар бе единственият, в който скандинавската група все още оперираше.

От последния отчет стана ясно, че "Нова броудкастинг груп" отбелязва двуцифрени ръстове както на приходите, така и на печалбата. Делът на аудиторията в България на годишна база обаче намалява, като същевременно пазарът на телевизионна реклама расте. Не е предоставена детайлна информация.

В България MTG влезе през 2008 г., след като придоби "Нова броудкастинг груп". Компанията първоначално инвестира в Balkan Media Group Limited, която управляваше телевизионните канали Diema, а след това придоби Nova за 620 млн. евро.

В портфолиото влизат телевизионните канали от групата – Нова, Кино Нова, Диема, Диема Спорт, Диема Спорт 2, Диема Фемили, както и дигиталната компания "Нетинфо". Компанията притежава радио Nova News и издателската група AtticaEVA. Компанията има около 650 служители в България, става ясно от съобщението на чешкия фонд.

Още новини четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


56
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
1
 
6
 
! Отговори
джедая преди 6 години
ще пускат ли етажна собствоност-ако не ,нема да ги погледна.
29
0
 
9
 
! Отговори
преди 6 години
Ако ще и баш шефа на бившата чешка ДС да я купи НОВА - ПАК НЕ Я ГЛЕДАМ!
28
1
 
27
 
! Отговори
хора от народа преди 6 години
Нова и Бтв са най-големите бози и халтури,скалъпени за плиткоумни домакини и баби над 85 г. В тях няма нито един истински журналист,а само някакви лапачи на заплати и повтарящи каквото има заповяда господаря. Сашето и Деси Стоянова показват нивото на телевизията.....как искам и аз да си клатя краката на топло и да препрочитам глупости от интернет и да взимам лапкам 10 бона охххххх
27
0
 
10
 
! Отговори
Jas преди 6 години
Не знам дали ще се подобри съдържанието на Нова под управлението на PPF, но едно е сигурно, Петр Келнер не е случайно най-богатият чех, притежава стотици фирми по цял свят от Западна Европа до Китай, и ако сегашният мениджмънт на Нова ТВ не направи това, което иска той, много бързо ще има нов мениджмънт. Келнер винаги получава това което иска и току-така не инвестира пари, не случайно му принадлежи Home Credit.
26
3
 
13
 
! Отговори
.... преди 6 години
Кое пък беше "непослушното" на BiT...Мутрата и Певски корумпирани,все едно хората не го знаят и не разбират,и на гърба на това постоянна джендърска пропаганда(съботното сутрешно предаване) и гости на неуспелите десни от сектата на Костов на хранилка на Сорос...да те крадат или да правят децата ти "мармалад"...кое е по лошото,баси безпристрасната телевизия...
25
0
 
27
 
! Отговори
стефчо преди 6 години
Такова нещо като независима медия няма! Който киха пачките ,той си купува "журналистите" и той им слага думите в устата. Те го знаят и си трайкат за хубаво-иначе при нас долу на трастиката!
24
0
 
28
 
! Отговори
така преди 6 години
Никой не гони печалби...Смисъла от съществуването на НОВА и бТВ разбира се,е непредубедения,добродушния,да не кажем простодушния и безобиден зрител да клюпа халтурки,новини,риалити и "манджа" формати,като пошла форма за манипулативно промиване,манипулиране на съзнанието и превръщането на аудиторията в маса без критично мислене,страхлива,с изтръгнато чувство за самосъхранение и с мъчително съзнание да свикне със самоунижението,маса която не разбира какво и пробутат "м/у редовете".
23
3
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Дано да няма турски серии. Срам ме е че съм българин и да има такива филми по нашите телевизии. Кой иска турско в ю. Туп.
22
0
 
24
 
! Отговори
the Ghost преди 6 години
Не знам за какви 1/3 пазарен дял говорят. Аз не гледам Нова ТВ ( и БТВ ) от близо 10г. С тези *** риалити предавания и близко и далечно източни сериали - пълна трагедия.Народа масово изпростя покрай тези две ( и не само ) ТВ
21
7
 
11
 
! Отговори
:) преди 6 години
Росен Офшорката да не купува подарък на ДеситУ БанУва?
20
2
 
26
 
! Отговори
Истината преди 6 години
Не знам кой гледа Нова телевизия, а и БиТиВи! Там е пълно с негледаеми неща - турско и индийски сериали, както и някакви пошли реалити предавания, които нямам идея кой ги гледа. Да се твърди, че Нова имат 1/3 от аудиторията в България е силно пресилено. Може да имат около 3%, колкото и БиТиВи. Аз лично Нова и БиТиВи спрях да ги гледам от преди повече от 15 години.
19
0
 
34
 
! Отговори
Джон Ленин преди 6 години
Ако продължават с простотии като Биг Брадър новия собственик ще я хариже без пари на следващия. Упадък пълен.
18
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Промиват ,ако ги гледаш.Канали бол. Ама я виж по форумите какъв ,,интелигентен" народ расте и се ,,развива"
17
1
 
1
 
! Отговори
До 13-хъм преди 6 години
Пише! Чети!!
16
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Делът на аудиторията в България на годишна база обаче намалява,.........................ами след БИГ и ВИП брадър,, след черешка на тортата............какво да се очаква ?
15
1
 
21
 
! Отговори
Дуло преди 6 години
Дано спрат турските сериали, че направо промиха мозъците на изтерзания народец!
14
7
 
2
 
! Отговори
ДО 2 :) преди 6 години
На теб не ти е нужна ТВ а ТВУ,не заради отношението ти към телевизията,а заради ,,Умният ти и красив" език. Да си ***., е лесно,обратното е трудно. Справка : Столипиново,Факултето. Точно за зрители с такова ниво пускат и тези ,,бози"!!!
13
1
 
10
 
! Отговори
хъм преди 6 години
620 млн какво? евро или лева?
12
0
 
25
 
! Отговори
шматка преди 6 години
Нормално е да са назад с половин млрд.С простотии пари не се печелят.185млн им е цената.Хаха Че "лафките"струват повече.Дано чеха направи тази тв по ингересна.
11
3
 
25
 
! Отговори
Ирина преди 6 години
Ами така е. Напусна Деси Банова и всичко тръгна на разпад в Нова.