Директно: Джонсън обвини Путин за отравянето на Скрипал

Британският външен министър: Нямаме нищо против руснаците!
125
Директно: Джонсън обвини Путин за отравянето на Скрипал
Снимка: БТА

Британският външен министър Борис Джонсън заяви днес, че най-вероятно самият руски президент Владимир Путин е взел решението да се използва невротоксин с военно предназначение при нападението срещу бившия руски агент Сергей Скрипал във Великобритания, предаде Ройтерс.

Нямаме нищо против самите руснаци. Няма да има русофобия в резултат на случващото се. Конфликтът ни е с Кремъл на Путин и с решението на президента - а според нас то най-вероятно е негово - да нареди използването на нервнопаралитично вещество по улиците на Обединеното кралство, по улиците на Европа, за пръв път от Втората световна война насам, каза Джонсън.

Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", посочва ТАСС.

Ние вече нееднократно заявихме на различни равнища, че Русия няма никакво отношение към тази история. Всяка препратка или споменаване на нашия президент в тази връзка не е нищо друго освен шокиращо и непростимо нарушение на дипломатическите правила на приличие, каза Песков, помолен да коментира изявлението на Борис Джонсън.

Междувременно стана ясно, че следственият комитет (СК) на Русия е започнал криминално разследване за покушението с цел убийство в Солсбъри срещу Юлия Скрипал, дъщеря на руско-британския двоен агент Сергей Скрипал. Това съобщи днес говорителката на СК Светлана Петренко, цитирана от ТАСС.

Петренко каза още, че започва разследване и за убийството в Лондон на бившия член на ръководството на руската авиокомпания "Аерофлот" Николай Глушков. На 4 март Сергей и Юлия Скрипал бяха атакувани в английския град Солсбъри с нервнопаралитично вещество. Те все още са в критично състояние в болница.

Бившият заместник-генерален директор по финансовите въпроси на "Аерофлот" Глушков е починал на 12 март в британската столица. С разследването на обстоятелствата около смъртта му се занимала звеното за борба с тероризма към британската полиция.

От 2010 г. Глушков има политическо убежище във Великобритания, а през 2017 г. съд в Москва го осъди задочно на осем години затвор за просвояване средства от "Аерофлот" през 90-те години на миналия век, посочва ТАСС.

Агенцията отбелязва, че Юлия Скрипал и Николай Глушков са граждани на Руската федерация, Сергей Скрипал - британски поданик.  По думите на Петренко разследването за атаката срещу Юлия Скрипал е за покушение, извършено по "общоопасен начин".

Тя добави, че двете следствени дела ще се водят в съответствие с руското законодателство и международните норми и че руската страна е готова за сътрудничество с британските власти. 68-годишният Глушков е бил приближен на руския магнат Борис Березовски, починал преди пет години също при мистериозни обстоятелства във Великобритания, отбелязва Ройтерс.  (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
63
15
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До :):)Никой не може да бъде толкова зле и толкова ограничен колкото един руски слуга като теб решен да обслужва господаря си до последния му дъх. Абе откажете се един път за винаги от най-големия враг на човечеството Русия. Как може такова падение, вие хора ли сте или плазмодии.
62
2
 
5
 
! Отговори
:):) преди 6 години
До АнонименТова не го ли писа преди ден?Даже и обидния речник ти е ограничен!Лееле колко си зле!
61
1
 
5
 
! Отговори
:) преди 6 години
До Анонимен"А ти..." Аз смо загатнах колко си зле, но ти не пропусна да го демонстрираш.Еми благодаря за илюстрацията!
60
5
 
11
 
! Отговори
ХА ХА! преди 6 години
И ингилизите си имат Жорж Ганчев, но зъл и тотално неадекватен.
59
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименИскаш да кажеш, че като е правителствен служител трябва да е като наш ББ?У ваше село може и да е така, но дето претендират да са елит ...
58
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Искаш да кажеш, че като е правителствен служител от устата му се лее самата света истина ли? Абе верно на вас ушaнките ви са нахлупени до сливиците...
57
10
 
4
 
! Отговори
Тежък Сокол преди 6 години
63 Кой ти каза че е така , точно напротив , Русия си е виновна и то не Русия а Кремъл сиреч Путин
56
5
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Много мистериозен избор на оръжие за отстраняването на Скрипал. Някакъв съмнителен Новичок. Защо не по-логичния VX например, с който бил убит Ким Джонг на летището в Малайзия, и не само той. Хем е британско откритие, изпитан в близката до Солзбъри лаборатория Портън Даун.
55
8
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
64 Как да не е истина , това са англичаните , те знаят много добре какво правят и никога не биха се изказали неподготвени. Ачик ачик си е
54
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен"Откога казването на истината"Всъщност НЕ Е ИСТИНА и ти го знаеш и другите зелени го знете,А е "непростимо нарушение на дипломатическия етикет" защотото го казва правителствен служите, а за такива като теб е норма и надница.нали така?
53
6
 
10
 
! Отговори
ПУТИН Е ВЕЛИК! преди 6 години
Показа истинското лице на "цивилизования" запад!Какво стана?! Убиеца вика - дръжте убиеца! Което го прави и невиждан наглец!
52
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Прессекретарят на руския президент Дмитрий Песков нарече обвиненията на Лондон към руския държавен глава "непростимо нарушение на дипломатическия етикет", посочва ТАСС.....Откога казването на истината за бояршниколочещите е непростимо нарушаване на етикета?!?!
51
3
 
6
 
! Отговори
Сталин преди 6 години
За правилността на поетия път съдете по отчаяните обвинения на враговете си!
50
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
57 Путин е не само за резил
49
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
58 Как да не знае
48
3
 
12
 
! Отговори
за Джонсън преди 6 години
бг пословица:Никога не е късно да станеш за резил!
47
13
 
6
 
! Отговори
Виновни са САЩ преди 6 години
Путин е бил поразен от американско БОВ в Дейр-зор наречено Старичок. Приятелят на Путин Шойгу му предложил антидот от запасите на Червената Армия Новичок. Но тъй-като Путин е известен хитрец решил преди да го приложи на себе си да го пробва върху врагът на Русия Скрипал и те така стана белята, те за това и в руската Дума обявиха че за всичко са виновни САЩ.
46
2
 
14
 
! Отговори
Хм преди 6 години
До АнонименБих се пробвал за кмет на Лондон,но имам езиков проблем!И не става въпрос за владеене на английски, а на по-разпространените в столицата на UK урду и хинди.Не ми се удават тея езици и това си е!
45
3
 
20
 
! Отговори
Паметлив преди 6 години
Добре де,тия не могат ли да измислят нещо по-различно от старата песен(доказано фалшива) за хим.оръжия?То стана вече банално!Размахване на епруветки и чак след години признание,че е лъжа,когато е късно да се поправят поразиите.Впрочем,вчера при превземането на квартал в И.Гута бе намерена доста добре оборудвана лаборатория за производство на хим.оръжия.Най-вероятно бързото настъпление на сирийската армия е провалило подготвяната провокация с химическа атака!
44
3
 
26
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
До циркНе само англичаните, а и нашите медии. Гледах новините по Б ТВ, брутална пропаганда. Запада бил уверен във вината на Русия, нищо че няма доказателства, а и ние сме уверени.За какво са ни доказателства! Запада все повече прилича на Светата Демократична Инквизиция на която доказателства не са нужни, защото винаги е права.Струва ми се, че се връщаме обратно във средните векове.Нека лова на вещици започне сега!