Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия

Руската групировка там е напълно обкръжена
13 апр 2018 11:10, Елка Василева
496
Утро.ру: Руските военни нямат шансове да оцелеят в Сирия
Снимка: архив, Reuters

Руските военни засега продължават да водят преговори по линията на Генщаба с Комитета на началниците на щабове на САЩ. По този начин в медиите обясняват липсата на резки изказвания от страна на руското министерство на отбраната по адрес на Тръмп и Пентагона, пише Утро.ру.

Засега военните от двете страни не са преминали т.нар. червена линия. Макар че шефът на руския Генщаб Валерий Герасимов директно заяви, че в случай на възникване на заплаха за руските военни в Сирия огън ще бъде открит не само по ракетите, но и по техните носители. На Запад се вслушват в думите на Герасимов, защото знаят, че това е директивата на върховния главнокомандващ.

Според експерта от Руския институт за стратегически изследвания Сергей Ермаков точно по такива поводи започват войните. А в случая конфликтът лесно може да излезе извън пределите на региона.

Още по темата

За да бъде държана ситуацията под контрол, военните в момента денонощно поддържат връзка един с друг. Това показва, че в Москва и Вашингтон разбират колко сериозна е ситуацията.

Експертът е убеден също така, че натискът върху Москва ще се усили. Неслучайно изявленията за предстоящ удар по Сирия съвпаднаха с приемането на новите антируски санкции. САЩ се намират пред труден избор: от една страна те искат да атакуват Асад и да нанесат удар по имиджа и авторитета на Русия, която основателно се укрепи в Сирия, а от друга страна Вашингтон трябва да нанесе удара толкова прецизно, че да не даде повод на Москва да отговори.

По данни на медиите в момента руското министерство на отбраната очаква от Пентагона координатите на целите, ако атаката все пак се състои. Тогава руските военни ще имат възможност да се евакуират на безопасно място.

В подобен случай САЩ ще интерпретират това като своя малка победа, а върху Москва ще продължи информационният натиск. Възможно е да се засилят санкциите.

По по-военен начин възприема ситуацията президентът на Академията по геополитически проблеми Константин Сивков. Според него конфликтът между Русия и САЩ за Сирия има антагонистичен характер. Всяка от страните, отстъпвайки пред другата, ще понесе изключително тежки геополитически загуби и затова ситуацията е опасна.

Още повече, че руската групировка в Сирия е изолирана, не е обезпечена с комуникации и по същество е обкръжена от вражески бази с големи оперативни възможности. Турция, Израел, Кипър, Саудитска Арабия са плацдарми на САЩ.

Само на самолетоносача „Хари Труман“, който бърза към бреговете на Сирия, има два пъти повече самолети, отколкото на руската въздушна база в Хмеймим. Макар че Москва може да увеличи своя сирийски авиационен парк в най-скоро време.

Така или иначе, ако започне война, руската групировка в Сирия няма да има шансове да оцелее. САЩ ще нанасят удари по чисто сирийски обекти. А по руски ще ударят само ако се създаде заплаха за живота на американски военни. Ако Русия започне да сваля ракети „Томахоук“, американците ще гледат спокойно на това.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


496
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
221
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Поклон пред генерал Колев
220
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Смешно е наистина, че Добрич беше преименуван на Толбухин, а не на да носи името на нашия герой генерал Колев. Съгласен съм, че това е смешно.
219
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
ИД не е съставена на религиозен принцип, а на корпоративен - нещо като нашата ДПс или като кърджалиите. В нея има всякакив - шиите, сунити, бербери, араби, дори - християни. те търгуват със САщ и Франция, продават им петрол и диамаманти, същи и произведения на изкуството, а закупуват оръжие и припаси.
218
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
266 Ама разбира се...а камикадзетата са идвали тук да се учат от от българския опит на Списаревски и останалите летци....
217
4
 
12
 
! Отговори
SS преди 6 години
а какво ли ще стане, ако електрониката на хамериканските ракети вземе, че се обърка, и те треснат евреите или базите в Кипър? А защо не и самите самолетоносачи? Впрочем, тях вече едва ли ще ги има - за това ще се погрижат подводниците от Каспийско море с тумбестите и симпатични хиперзвукови ракетки ...
216
2
 
7
 
! Отговори
Християнин преди 6 години
Едва ли ще ме разберете но да опитам: 1. ИД е съставена само от сунити ! 2. Кой подкрепя ИД! 3. Турците също са сунити. 4. Русия си гледа интереса но се и бореше да спаси невинни от ИД. Може да не ви харесва но е факт. 5. Какво се случи с Турция след като свали руски самолет атакувал конвой с петрол от ИД към Турция ? Ами купиха си оръжие за милиарди което не им трябва от кого от врага .. !!!Сега Русия им строи атомна централа ... е извода не е и ние да свалим руски самолет не че има с какво.
215
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
262 - Агресията в Крим бе вероломен акт на Русия...тцъ тцъ тцъ.така, някой да помни, че Рейгън обеща, че НАТО няма да се разширява на изток от ФРГ, а Обама поиска и Украйна да влезе в НАТО?Крим било вероломство, а нарушаването на договора за НАТО от Бил Клинтън - не било тц -тцъ-тцъ!А косово където бил Клинтън нападна без решение на ООН не създаде ли прецедент?На това което Путин направи в Крим му се вика превантивна отбрана
214
4
 
4
 
! Отговори
Ради преди 6 години
Ама наистина смешна работа с тоя ген.Колев.Още малко ще напишем че митко палаузов и седемте ястребичета са превзели раистагът.Аие да спрем да се ислагаме вече.Желаяви лек ден на всички.
213
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Руснаците са толкова впечетлени от файтоните от Добрич с картечници, че ги наричат тачанки и после ги използват в гражданската война за да избиват сънародници. Обаче ако питаш някой руски офицер той ще ти каже че тачанката си е руско изобретение, та даже и името му е руско.Затова тези неща трябва да се казват, тъй като са се случили преди 100 години и руските офицери е хубаво да се ограмотяват, особенно един полковник в кремъл, който е забравил много неща
212
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
"Агресията в Крим бе вероломен акт на Русия"Нещо като агресията на България срещу Мизия, Турция срещу Анадола и Гърция срещу Пелопонес?
211
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен257А ти за кого говориш ? За демократие от ИДИЛ дето режат детски глави ,на журналисти или за демократа, Абу Сакар ,въоръжен от демократичната общност и България който ядеше черният дроб на убит човек .
210
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До АнонименТе американците на един самолетоносач превозват повече и по-модернизирана техника от цялата авиация на Русия.Пуск Калибър от гемийка в Каспийско море по едно самолетоносаче... и по-модерната техника от цялата авиация на Русия поема към дъното. Несиметричен отговор!
209
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
аз не мога да разбера какво има общо тоука ген. Колев, който се е бил на кон, в една безмислена война, с една вероятна 3 световна война, която се води с модерни оръжия, на друг конитенет, в друг век?
208
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен Събрал файтоните в Добрич . а се ,,бил,,с казаците на река Сирет ??? На 400 километра от Добрич ??? Ако си БЪЛГАРИН не пиши глупости ! Учил ли си география и знаеш ли къде е Сирет .Та файтоните,чак на Сирет закарал ?БЕЗУМИЕ !
207
6
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Кви герои бе ? Герой е тогава, когато направиш нещо за страната и народа си. А не да се биеш в безмислени войни с опустошителен край - победен и разграбен.Говориш за солдатите които избиват деца в Сирия, нали?
206
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Генерал Колев е отровен и убит от австрийски агенти във Виена, за да не издаде военни тайни на Германия.
205
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Навършват се 100 години от победите на генерал Колев, ясно е че руснаците, сърбите и румънците искат да забравят за него.Аз съм БЪЛГАРИН и искам да помня героите ни
204
2
 
5
 
! Отговори
Даниел преди 6 години
Права си Ванче и ние попнахме да си измисляме герои като македонците.Наистина смешна истоеия.
203
4
 
4
 
! Отговори
Боби преди 6 години
До есиятаерна Корея 214Косово - територия под контрола на ООН - ООН накара Сърбия да си промени Конституцията за да може Косово дори и в състава на Сърбия наистина да е Автономна Област само Юридически и Икономически да е в СърбияХашим Тачи плю на всички тези усилия ПРОВЪЗГЛАСИ ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТНа следващия ден Косово беше признато от САЩ - Член на СС на ООН с право на ВЕТОСлед преврата в Киев КОЕ ЗАКОНОДАТЕЛСТВО ВАЖИ В УКРАЙНА ДО ИЗБОРИ? ООН!След РЕФЕРЕНДУМ и ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИ
202
0
 
0
 
! Отговори
Гошо преди 6 години
До Анонимен 227 Хахахахахахах:) Хахахахахахаха:) Оле майко къв..... на чака.Хахахахаха:)