Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците

Подалият оставка Серж Саркисян беше предан довереник на Путин
24 апр 2018 22:15, Елка Василева
296
Удар по политическия модел на Путин – нанасят го арменците
Снимка: Reuters

Серж Саркисян, който управляваше Армения като президент от 2008 г. до този месец, беше предан довереник на Владимир Путин. През 2013 г. след среща с руския президент той внезапно прекъсна преговорите с Европейския съюз и вместо това се присъедини към оглавявани от Москва организации в икономиката и сигурността, пише в редакционна статия в. "Вашингтон пост".

При посещение във Вашингтон няколко години по-късно той откровено ни каза, че неговата малка кавказка страна с близо 3-милионно население не е имала особен избор, тъй като арменците, работещи в Русия, осигуряват една пета от нейния брутен вътрешен продукт, а руски компании са монополизирали енергийните й ресурси. "Арменският коняк всъщност не може да бъде продаван в Париж", обясни той.

Саркисян обаче подцени собствените си граждани, когато се опита да подражава на Путин, извършвайки класически ход в негов стил. Тъй като беше ограничен от конституцията до два президентски мандата, той прокара конституционна поправка, прехвърляща повечето изпълнителни правомощия към министър-председателя, а после беше избран от парламента на поста, въпреки че години наред отхвърляше подобна възможност. В резултат се стигна до 11-дневни разрастващи се масови демонстрации, които вчера принудиха Саркисян да напусне поста. "Сгреших", каза той в изявление.

Още по темата

Не е ясно дали оттеглянето на Саркисян ще доведе до истинска промяна в управлението на Армения или в раболепната й позиция към Кремъл. Благодарение на манипулирани избори управляващата партия има доминиращо мнозинство в парламента, а водачът на протестите от миналата седмица - дългогодишният дисидент Никол Пашинян, контролира само девет от 105-те места.

Въпреки това народният бунт е удар върху насърчавания от Путин авторитарен политически модел, който се разпространява не само в други бивши държави от съветския блок, намиращи се в орбитата на Русия, но и в Турция, където управникът Реджеп Тайип Ердоган се надява да завърши през юни прехода от министър-председател към всесилен президент.

Няма съмнение, че Путин погрешно ще изтълкува неочакваното отхвърляне. Обхванати от цинизъм, руският управник и неговата клика са неспособни да приемат, че са възможни спонтанни политически въстания на разгневени общества. Според тях те трябва да са резултат от държавно направлявани заговори, подобно на намесите на самата Русия в демократични избори на Запад. Путин обвини ЦРУ и други разузнавателни служби за бунтовете, които свалиха подкрепящите Москва правителства в Украйна и Грузия, а когато хиляди руснаци протестираха срещу изборните измами и собствения му преход от министър-председател към президент през 2012 г., определи Хилари Клинтън за лично отговорна.

Наистина е вярно да се каже, че правителството на Тръмп нямаше нищо общо със събитията в Армения. Единствената американска реакция на демонстрациите беше меко изявление на посолството в Ереван, призоваващо правителството към "сдържаност" и същевременно приканващо протестиращите да "предотвратят изостряне на напрежението".

Това, което изкара арменците по улиците, не бяха чуждестранни провокации, а фактът, че надеждите, които Саркисян възлагаше на Русия, не се оправдаха. През неговото десетгодишно управление икономиката изпадна я застой. Около 10 процента от населението напусна страната, а 30 процента от тези, които останаха, са под официалния праг на бедността.

Може да се очаква, че Путин ще окаже натиск върху приемника на Саркисян на министър-председателския пост, който и да е той; освен икономическите лостове, които притежава, Русия поддържа военна база в Армения. Това обаче няма да подобри живота на арменците. По-вероятно е то да засили съпротивата им срещу бандитския, проникнат от корупция и икономически провален модел, какъвто е путинизмът.

/БТА/
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


296
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
136
11
 
15
 
! Отговори
Ясно! преди 6 години
Вашингтон поуст....Останалото е ясно! Автор на статията Дьорди Шорошчето... Да, ама арменски майдан няма как да се случи. Пък нека си вият тук от телешки възторг козяшките амеби!
135
4
 
7
 
! Отговори
Ха ха ха преди 6 години
До ALOUДженди, готвиш ли се за Белене?
134
11
 
15
 
! Отговори
ALOU преди 6 години
МОСКОВСКИТЕ ПУДЕЛИ, МАЛКО ПО- КРОТКО ЛАЙТЕ,Ч Е ОТ ДИР БГ ВЕЧЕ ВИ НАРИТАХА! ОСТАНА ВИ САМО ТУКА ДА ЗАРАБОТВАТЕ КОПЕКИТЕ! ДА НЕ ЗАТВОРИМ И ТАЯ ТРИБУНА...
133
4
 
8
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
Армения обедня значително и заплатите на хората останаха два-три пъти по-малки от тези в Грузия, което никога преди това не е било. А това е база за сравнение. Армения е със скъсани отношения с Азербайджан и Турция, единствено възможен път на развитие на страната е поддръжка на коридор ЕС -Иран.
132
8
 
7
 
! Отговори
РОССИЯ преди 6 години
До до# 26.в русия работа за европейци неграмотници няма..миене на чинии тоалетни строеж----. това не ви е европа
131
4
 
6
 
! Отговори
юбералес преди 6 години
След като пътя на персийския нефт и газ за ЕС беше затворен в Сирия от САЩ и Русия, за ЕС остана ''план Б'' - Иран - Армения - Грузия - Одеса/Варна. Армения като член на ЕС ще даде на ЕС граница с Иран.
130
11
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Не се косете,сорошки мишлета.Просто Путин ще замени тоя стария с нов и пак негов човек.Смяна като във футбола,ако *** като вас гледат въобще спорт и знаят какво е това.Рейтингът на сорошкия опозиционер в Армения е колкото вашия у нас.Демек отрицателен.Арменците са отявлени русофили.Пък и заради конфликта им с азерите още повече нямат друг избор.Така че намалете газта.От тая туфа няма да изкочи ваш заек.
129
1
 
4
 
! Отговори
ГАДОРЯН преди 6 години
За съжаление единствените способни управници арменци са били няколко славни императори на Византия. Нито царете на Армения, нито съвременните президенти се справят успешно. Дано народа не направи някоя фатална грешка.
128
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
До Анонимен 151"Не съм чул някой западняк да каже, че други са му виновни и му пречат"----Не си чул щото си глухтер. На западняците все Путин и Русия им е в устата и все те им пречат. Отпуши си ушенцата. И чети и разбери, че всичко е т. нар. "Голяма игра" и тя не е нито от 1990г. нито от 1890г. , тази игра е вече 3-4 века.
127
12
 
15
 
! Отговори
Армен преди 6 години
Всички бягат от евразийската ***,само нашите комунисти и русофили ни дърпат натам!
126
12
 
17
 
! Отговори
Спящите преди 6 години
Американците спретнаха още една "цветна" революция.Дано арменците излязат по-умни от украинците и да се осетят навреме,че ще им съсипят държавата.
125
12
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Като чета тук и кристално виждам голееемите руски комплекси от Америка и Европа. Много ви личи! Все сте онеправдани, онези все ви пречат... Не съм чул някой западняк да каже, че други са му виновни и му пречат. Това впрочем явно е общославянски синдром - и ние, и сърбите също сме най- големите, но ни пречи западът...
124
7
 
23
 
! Отговори
Пресолена манджа преди 6 години
Пресолена манджа. Напълнихте вестниците с тия глупости. Руснаците изобщо, ако се прави преглед на пресата им, не им пука за смяната на правителството в Армения. Русия да не може да се оправи с 3 млн. души, изцяло зависими от нейната икономика, с граници с исторически заклети врагове като Турция и Грузия, с азерите и Иран? ...Армения няма избор, нямат друг избор тези 3 млн. освен Русия. Иначе ще ги изядат живи за закуска.
123
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Гуведата ще вземат Армения на върба в сряда.Поредните потрошени от съществото Сорош милиарди за тоя що клати гората.
122
12
 
8
 
! Отговори
ami преди 6 години
те руснаците си мислеха, че само те ще нанасят удари... И противника ще нанас. Апропо Г7 се събират за ожбсъждане на нови санкции..
121
0
 
5
 
! Отговори
Мишо преди 6 години
Ами айде, който има интерес да гледа и ще видим. Арменците не са ***, не ги подценявайте.
120
1
 
21
 
! Отговори
Българин преди 6 години
Познавам доста арменци. Армения никога няма да тръгне срещу Русия. Нека не се бъркат двете неща. Може да не искат да ги управлява същия човек вече кой пореден мандат, но това в никакъв случай не означава, че искат късане на връзките с Русия.
119
6
 
5
 
! Отговори
Свободен българин преди 6 години
Четох много внимателно коментарите. Разбрах едно - повечето хора не осъзнават какво представлява имперската политика. И отъждествяват отношението си към руснаците със провежданата политика от имперската върхушка. Много тъжно.
118
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Ама и това да си мислиш че си най-прав и вечно прав, и все Америка да ти мъти водата, навява особени мисли за състоянието на психиката.
117
26
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 6 години
Хаххахаха...поредния голям и тлъст среден пръст за Русия :))))))